Dok živa iskače iz termometra od vrućine stručnjaci preporučuju laganu hranu koja nadoknađuje vodu i ne opterećuje organizam. Iako se selidba u hladnjak može činiti kao jedino rješenje dok temperature ne popuste, pomaže i pokoji ljuti zalogaj. 

Olakšanje donosi kapsaicin koji stimulira termoreceptore, potiče znojenje i prirodno hlađenje organizma. Stoga ne čudi da je na Maldivima omiljena riba pečena na žaru koja se prije stavljanja na roštilj premazuje pikantnom pastom od ljutih papričica, luka i češnjaka.

Kao prilog poslužite pirjanu rižu s malo kurkume koja će joj dati lijepu boju, ili se odlučite za kuhanu blitvu s krumpirom.    

> Osvježavaju i smanjuju trbuh: 7 namirnica idealnih za ljetne vrućine

Kako biste olakšali agoniju toplinskog udara, a ipak nahranili obitelj donosimo tradicionalne recepte iz zemalja ekvatorijalnog pojasa u kojima domaćice najbolje znaju kako otjerati vrućinu jelima. 

Pomoći će što kraće zadržavanja kraj pećnice ili štednjaka, a kako bi to pošlo za rukom vrijedi se osloniti i na jela koja se ne kuhaju – poput hladnih juha, salata ili tortilja, barem dok ne padne mrak.



U Ekvadoru obožavaju ceviche na sve načine, a mi smo se odlučili za onaj od kozica koje se mariniraju u soku od naranče i limete. Kozice možete prethodno skuhati, ali nije potrebno. 



Ljubiteljima sirovih slasti svidjet će se osvježavajuća riblja salata s Bornea. Iako se može koristiti morska riba prema želji, najbolji izbor je tuna. 

Ohladiti se možete i ljušteći grah u posudi s ledenom vodom. Upravo je u guljenju tajna supermekanih brazilskih loptica koje se nakon pečenja režu i pune omiljenim sastojcima. 



Za one kojima nema ribe do mesa tu je recept za ražnjiće od piletine koji se poslužuju s umakom od kikirikija. U Maleziji ih zovu satay i naprosto ih obožavaju.    

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju