Hrskave izvana, meke iznutra pržene loptice omiljen su street-food zalogaj u Brazilu. Tradicionalno se pripremaju u Bahiji na sjeveroistoku zemlje, gdje se tajne za savršene acarajé prenose s koljena na koljeno. Jedna od tajni sočnih loptica je ljuštenje graha kako bi bile prozračne.

To je najlakše učiniti trljanjem graha dlanovima u hladnoj vodi. Brazilke to rade dok razgovaraju s prijateljicama ili gledaju televiziju, a za vrijeme velikih vrućina takav "ritual" može čak i osvježiti. Obiteljski recepti se ljubomorno čuvaju, a najvažnije je budno paziti da se loptice ne prepeku.

Za prženje je uobičajeno koristiti crveno palmino ulje kojem duguju rumenu boju, ali poslužit će i bilo koje drugo ulje za prženje. U Brazilu ih vole razrezati poput sendviča pa napuniti kozicama i ljutim umakom.

 >20 zanimljivosti o državi s najviše katolika na svijetu u kojoj je promjena spola besplatna

Sastojci za acarajé – brazilske loptice od graha

450 g crnog graha
3 srednja luka
ulje za prženje
sol

1. Namočite grah preko noći ili tijekom 24 sata. Stavite ruke u vodu pa trljajte grah između dlanova kako biste ga ogulili. Pokupite kožice graha s površine i bacite ih.

2. Grah isperite i procijedite. Kratko izmiksajte luk ili ga sitno narežite. Izmiksajte grah u glatki namaz i pa prebacite smjesu u posudu. Posolite, dodajte luk i miješajte kuhačom nekoliko minuta dok smjesa ne postane prozračna.

3. Oblikujte žlicom loptice veličine onih za golf i pržite ih u ulju tri do četiri minute pa okrenite i pržite još toliko.

Savjet:
Acarajé poslužite uz umak od jogurta, paštetu od tune ili namaza od repova kozica, rajčica, đumbira i čilija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju