Ako se pitate kako da povrće izađe iz pećnice (savršeno) pečeno, a ne kuhano ili - još gore – prekuhano, dovoljno je da se pridržavate ovih nekoliko jednostavnih i provjerenih savjeta.
Temperatura
Prije svega, bitna je temperatura. Idealno je da povrće pečete na 220 stupnjeva. Ako ga pečete na višoj temperaturi, mogli biste ga prebrzo spaliti, a ako je ona preniska dobit ćete kašu bez imalo one hrskavosti koju volimo.
Na temperaturi od 220 stupnjeva vlaga će se isparavati postupno, a povrće se istovremeno kuhati i karamelizirati. Također, peći će se ujednačeno, što nije slučaj pri višim temperaturama.
Vrijeme pečenja
Osim na temperaturu, naravno, morate paziti i na vrijeme pečenja. Kao opće pravilo možete uzeti da se povrće peče 15 minuta. Tanko povrće, poput šparoga ili ono iz skupine kupusnjača, poput brokule ili prokulica, može biti pečeno i ranije.
Ako nakon 15 minuta još nije gotovo (jer ipak je svaka pećnica drugačija), nastavite provjeravati svakih 5 do 10 minuta dok ne postignete željenu razinu hrskavosti. Imajte na umu i da će povrću s većim udjelom vode trebati nešto više vremena.
Osim vremena i temperature, još je nekoliko stvari na koje možete pripaziti. Ne stoje vas ni vremena, ni truda, a rezultat će biti – majstorski.
I još...
Koristite kvalitetno ulje koje dobro podnosi visoku temperaturu, primjerice maslinovo ili ulje avokada.
Ostavite dovoljno prostora među povrćem – na taj se način neće kuhati na pari. Ako ne stane u jedan, podijelite ga u dva lima za pečenje.
Narežite sve povrće na komade jednake veličine, tako ćete biti sigurni da će se ravnomjerno ispeći.
Švedske palačinke od krumpira: Fini zalogaji koji najbolje pašu uz slaninu

