Putovanja su ponovno u punom zamahu, što je dobro jer je pandemija stvar prošlosti. No taj zamah ne veseli sve, jer je ogromna količina turista postala veliki problem posvuda, od plaža do glavnih gradova. Kako bi se izborila s prenapučenošću, neka su odredišta uvela razna ograničenja (na primjer, zabrana kruzera u Veneciji). Ako ne želite otići na odmor i boriti se s gužvama, onda nije loša ideja izbjeći sljedeće gradove, koji su prilično pretrpani turistima.

Kako donosi Euronews, korišteni su podatci s tražilice za iznajmljivanje nekretnina za odmor Holidu, koja je uspoređivala broj lokalnog stanovništva s brojem turista iz 2019. (zadnja godina prije pandemije, koja se može uzeti kao relevantna, s obzirom na povratak gostiju).

Prema tim podacima, Amsterdam ima najveći broj turista po stanovniku. Nizozemska prijestolnica ima 12 turista na svakog svog stanovnika. Poznat kao Venecija sjevera, Amsterdam ima više od 160 kanala i 1200 mostova. Dok je grad za neke bio odredište za uživanje u stvarima koje su u mnogim državama ilegalne sada namjerava promijeniti svoju reputaciju. Grad je dom bezbrojnim elegantnim kućama, barovima i kafićima. Posjet Van Goghovu muzeju također je obvezan, a tu je i Rijksmusem.

Na drugom mjestu našao se Dublin, s 11 turista po glavi stanovnika. Prijestolnica Irske koja voli zabavu dom je Guinnessa, a obilasci pivovare ugostili su blizu 23 milijuna ljudi od prvog otvaranja 2000. godine.

Glavni grad Estonije Tallinn zauzima treće mjesto s 10 turista po stanovniku. Ova istočnoeuropska zemlja nudi mnogo toga i izvan glavnog grada, a s Baltičkim morem na sjeveru i zapadu, dom je tisućama otoka prepunih prirode i povijesti.

O'Connell bridge, Dublin - 5 O'Connell bridge, Dublin - 5 (Foto: Shutterstock)

Pariz se nalazi se na četvrtom mjestu s devet turista po stanovniku. „Grad ljubavi“ privlači posjetitelje koji hrle vidjeti slavni Eiffelov toranj, a i Louvre je najposjećeniji muzej na svijetu. Atena, glavni grad Grčke, još je jedan od najpopularnijih glavnih gradova s osam turista po stanovniku, koliko broji i češki Prag.

S druge strane, ako tražite gradove koji imaju manje turista, zaputite se u Berlin, Madrid, Bruxelles ili Budimpeštu. Iako i oni obiluju turistima, imaju tek dva turista po glavi stanovnika (za Berlin i Madrid jasno, s obzirom na veličinu).

Bilo kako bilo, izbora ima i više no dovoljno, trebate se samo odlučiti koliko vam gužve mogu negativno utjecati na odmor.

Urbi et orbi: Loše navike koje ne biste trebali raditi na putovanju u drugu zemlju Turist Turist/Ilustracija turist +2 Turisti

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju