Putovanja nam otvaraju um i daju širi pogled na svijet, no za odlazak u neku stranu zemlju valja se pripremiti na pravi način. Ako ste zabrinuti što vas može dočekati, najbolje je započeti s upoznavanjem mjesta prije nego što odete - što podrazumijeva istraživanje kulturnih normi, pravila ponašanja u restoranu i slično. Ipak, ako za dublje istraživanje nemate vremena, pobrinite se makar da ne napravite neku od sljedećih stvari…

Očekivanje da svi pričaju engleski

Da, engleski je raširen u većini dijelova svijeta (čak i kada nije službeni jezik), ali to ne znači da biste trebali očekivati - ili još gore, zahtijevati, da netko u drugoj zemlji udovoljava vašim jezičnim kriterijima. Umjesto toga, uzmite vodič i naučite nekoliko ključnih izraza, upotrijebite Google prevoditelj ili nađite neki treći način.

Ignoriranje kulturnih normi

Društveni bonton je važan kada putujete u inozemstvo. Ako se ne potrudite upoznati s važnim običajima kao što su pozdravljanje, davanje napojnica, pa čak i kojom rukom dodati tanjur, to je siguran način da se osramotite i ne poštujete druge. U SAD – u primjerice je nepristojno i uvredljivo ne ostaviti napojnicu, dok će vas Japanci ako je ostavite, vjerojatno gledati u čudu.

turist turist (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Neprikladno odijevanje

Možda je u redu hodati u jako kratkim hlačama tijekom toplinskog vala kod kuće (a vrijeme može čak zahtijevati minimalnu odjeću na putovanjima), ali to možda nije kulturološki prikladno, ovisno o vašem odredištu. Na primjer, uobičajeno je prekriti ruke i noge u hramovima diljem Tajlanda i Balija, no stotine turista svake godine snimaju selfije noseći odjeću koja je daleko izvan tih smjernica. Zapamtite da i odijevanjem doprinosite poštivanju mjesta na kojem se nalazite.

Pretpostavka da je sve otvoreno cijeli dan

U mnogim zemljama se radi od 9 do 17 sati, a dobar dio ima i trgovine otvorene 24 sata. Ipak, to nije slučaj svugdje. Zemlje poput Španjolske i Italije odmaraju se sredinom dana, te mnogi njihovi restorani rade dvokratno. Kuckanje po prozorima očekujući da će vam vlasnik restorana otvoriti vrata i pripremiti slasnu paellu ili pizzu, u najmanju je ruku nepristojno.

Turisti - 1 Turisti - 1 (Foto: Unsplash)

Nepoštivanje spomenika

Nepoštivanje spomenika i simbola od kulturnog značaja (penjanjem na grobnice ili preskakanjem preko označenih područja, na primjer) za fotografiju više je nego nepristojno. Znamo da su neki spomenici manje poznati, ali zamislite samo da netko visi s Koloseuma ili egipatskih piramida i radi selfie? Ne, neke stvari zbilja nisu dopuštene.

Pretjerana kritičnost prema hrani i kulturi

Putovanje u inozemstvo donosi novo iskustvo, zar ne? Ako na njega niste spremni, možda je bolje rješenje ostati kući. Nema nikakve prednosti u usporedbi svega što jedete, vidite i doživite s onim što imate doma. Zbog sebe samih, a i otvaranja novih vidika, preskočite rečenice poput „ah, jeo sam bolje doma“ ili „ovo kod nas toliko ne košta a pet puta je bolje“.

Žive od posjetitelja: 10 najmoćnijih turističkih mjesta na svijetu Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, Eiffelov toranj imao bi nevjerojatnih 75 katova Notre Dame je s izgradnjom počela davne 1163. godine Poznati Arc de Triomphe ili Slavoluk pobjede +1 London

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju