Savršeno pečen kotlet ima karameliziranu zlatno-smeđu površinu, a iznutra je mekan, sočan i pun okusa. Da biste dobili ovakve rezultate – a posebno ako koristite otkoštene kotlete – poslužite se malim trikovima kuhara.

Izvadite meso iz hladnjaka 20-ak minuta prije pečenja

Nemojte termički obrađivati hladne kotlete! Izvadite ih iz hladnjaka otprilike 20-ak minuta prije pečenja kako bi dosegli sobnu temperaturu. Ona će zajamčiti da se svinjetina ravnomjernije ispeče.

Ne zaboravite papirnatim ručnikom ukloniti višak vlažnosti s površine kotleta prije nego što ga stavite peći – na taj način dobit ćete meso hrskavije površine i lijepe zlatno-smeđe boje.

Začinite prije pečenja

Natrljajte sol u meso pola sata prije nego što ga stavite na štednjak ili u pećnicu. Sol će poboljšati okus i teksturu mesa. Poželjno je dodati i razne druge začine kako biste mesu podarili dodatnu dubinu okusa. Na raspolaganju vam je sve od luka i češnjaka u prahu preko slatke dimljene paprike do čilija.

Umočite meso u brašno

Utrljavanje male količine brašna na površinu kotleta pomaže mu da postigne hrskavu koricu tijekom termičke obrade.

Kotleti s kostima duže se termički obrađuju, ali su zato sočniji Kotleti s kostima duže se termički obrađuju, ali su zato sočniji (Foto: Shutterstock)

Zapecite, pa poklopite tavu

Kad pečete svinjske kotlete upotrijebite tavu s odgovarajućim poklopcem. Meso stavite na zagrijano ulje i pustite da se zapeče. Potom ga okrenite, smanjite vatru na štednjaku i pokrijte tavu poklopcem. Druga strana mesa će polako poprimiti zlatno-smeđu boju, a toplina iz tave će nježno dovršiti pečenje svinjetine. Ovom metodom dobit će kotlete koji su sočni i mekani.

Upotrijebite kuhinjski termometar

Idealno vrijeme pečenja mesa ovisi od debljini kotleta, pa je najbolje situaciju provjeriti kuhinjskim termometrom. Znat ćete da je kotlet pečen kad unutrašnjost najdebljeg dijela svinjetine dosegne temperaturu od 63 Celzijeva stupnja.

Pustite da meso "odmori"

Znamo da je teško odoljeti mirisu svježe pečenog kotleta, ali oduprite se nagonu da meso odmah prebacite na tanjur i probate ga. Kada su kotleti pečeni prebacite ih na čisti tanjur, prekrijte aluminijskom folijom i pustite da "odmore" oko pet minuta. U tom periodu stabilizirat će se sokovi u mesu te ćete imati ukusniji i sočniji kotlet.

Ne bacajte ostatke iz tave

Nemojte bacati ulje i ostatke od pečenja kotleta! Umjesto toga upotrijebite ih za pripremu ukusnog umaka. Dok se meso odmara, u tavu dodajte malo mesnog temeljca pa postružite ostatke s dna. Začinite s nešto svježe iscijeđenog limuna i meda, sve dobro pomiješajte i kuhajte dok se umak ne reducira. Ovako pripremljeni umak poslužite s pečenim mesom. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju