Ima li ljepšeg i izravnijeg dodira s okolinom tijekom putovanja od onog kada putujete pješice ili – biciklom? Ovo je 10 poznatih europskih staza koje su nas oduševile prizorima i punktovima, a vama prepuštamo da procijenite koju biste najradije prošli. Neke su duge i po par tisuća kilometara, no gdje ima volje, ima i načina!

1. Dunavska ruta

Biciklistička ruta uz Dunav jedna je i od prvih takvih ruta u Europi. Očigledno, prati tok rijeke Dunav sve od Njemačke do Crnog mora. Staza je prilično ravna i sigurna, a putem prolazite kroz Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku. Što reći? Vozi, miško! Dugačka je čak 2 900 kilometara, pa budite sigurni da ste uzeli dovoljno godišnjeg odmora.

2. Romantična cesta, Njemačka

O Romantičnoj cesti već smo pisali, no ne škodi podsjetiti da ju možete prijeći i biciklom. Kao što joj ime i govori, ruralni krajolik uz cestu vraća u neka stara, romantična vremena. Pritom prolazite kraj starih dvoraca, pitoresknih bavarskih sela i srednjovjekovnih gradova u nizinama rijeka, a vrhunac putovanja je slavni Neuschwanstein dvorac. Staza je dugačka 440 km i uglavnom je ravna – samo u jednom dijelu kreće prema Alpama, no i tu nadmorska visina ne prelazi 600 metara.

3. Via Francigena

Jednom davno, u 10. stoljeću, nadbiskup Sigeric od Canterburyja zaputio se na hodočašće u Rim kod pape. Prešao je udaljenost od 1 800 kilometara, a danas je ta ruta poslužila kao baza za biciklističku stazu. Podsjećamo kako ova staza ima mjestimično velike uspone jer prolazi Alpama i Apeninima. Mnogi ne idu na tako dalek put, već se odluče za švicarsku granicu kao startnu točku. Odatle kreću prema Italiji gdje, kao u uzrečici, put vodi u Rim.

4. Biciklom uz rijeku Loire, Francuska

Ovo je savršena proljetna prilika za vidjeti zašto dolinu rijeke Loire zovu „vrtom Francuske“. Staza prolazi pored brojnih vinograda, voćnjaka i polja, ali najimpresivniji su možda ipak raskošni dvorci koji niču putem. Neke od njih mediji opisuju kao renesansu na steriodima, a njihove ogromne vrtove kao najljepša sela Francuske. Staza je prilično ravna, osim onih dijelova koji vode prema dvorcima na brdu, a putem je jednostavno pronaći smještaj.

5. Adige, sjeverna Italija

Ah, od Alpa do Jadrana… Ravna staza koja prolazi između planina idealna je za one koji žele opušteniju vožnju, a i dalje savršen pogled na moćne vrhove. Ovo je definitivno jedan od najljepših načina za doživjeti sjever Italije, a zbog svoje pitomosti i ljepote popularan je među obiteljima s djecom. Staza započinje u Alpama, nastavlja se preko jezera Garda i talijanskih vinograda te završava u romantičnoj Veroni. Najbolje doba za bicikliranje je u rano proljeće ili jesen, budući da u srpnju i kolovozu zna biti prilično vruće.

6. Tauern, Austrija

Staza duga oko 300 kilometara započinje kod planinskog prijevoja Gerlos Pass i završava u Salzburgu. S obzirom na to da je riječ o alpskoj državi, nije baš realno očekivati da će staza biti ravna stoga budite sigurni da ste u dobroj formi prije nego se odvažite na ovaj trening. Nagrada za one koji marljivo paze na svoju formu bit će veličanstvena: planine, nacionalni parkovi, jezera i Krimml slap – jedan od najviših u Europi.

7. Putevima željezne zavjese

Tko je od Staljina, Churchilla i ekipe mogao pomisliti da će jednoga dana na mjestu gdje je padala imaginarna zavjesa neprijateljstva i podjela, veselo biciklirati ljudi sa svih strana svijeta? Nekada je to moglo zvučati utopijski, a danas je stvarnost. U nju je uključeno čak 20 država, od čega je 14 članica Europske Unije. Staza prati granice država od Finske i Rusije na sjeveru, preko nekad podijeljene Njemačke i bivše Čehoslovačke, zaobilazi bivšu Jugoslaviju prateći sjevernu granicu Hrvatske i istočnu granicu Srbije te završava u Bugarskoj kod Crnog mora. Vozi, uživaj i uči!

8. Baltičko more

Baltička staza u znaku je broja devet: duga je oko 9 000 km i prolazi kroz 9 država. Za nju trebate biti spremni malo jače „potegnuti“ no ona se bez sumnje isplati. Prekrasne plaže, šume, jezera, ribarska sela, klifovi, gradovi poput Stankt-Peterburga i Helsinkija… Uz to, riječ je o kružnoj stazi kojom ćete pokriti sve obale Baltičkog mora. Savršen krug!

9. Cornish Way, jugozapadna Engleska

Staza nije teška – iskusni biciklisti mogli bi ju dovršiti u jednom vikendu, a oni koji vole laganiji tempo i trebaju češće predahe neka računaju na četiri dana putovanja. Počinje na samom zapadnom rubu Engleske u mjestu Land's End (kako prikladno) do obalnog grada Bude čije će vas plaže ostaviti bez daha i pružiti vam sliku Engleske kakvu mnogi nisu imali prilike vidjeti.

10. Baltičko – jadranska ruta

Kakav prijelaz! Od prohladnog sjevera do sunčanog Mediterana, dvije Europe u jednom putovanju. Staza duga gotovo 2 000 kilometara povezuje UNESCO-ve bisere po putu, a prolazi pored rijeka, mora, planina i gradova poput Beča i Ljubljane. Započinje u poljskom Gdanjsku, a zatim prolazi kroz Češku, Austriju, Sloveniju i Italiju, te završava u našoj lijepoj Istri. Kroz Umag, Poreč i Limski kanal, put vas vodi prema zadnjoj točci: Puli.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju