Dolina rijeke Loire naziv je za regiju na sjeverozapadu Francuske. Osnovana je, s još nekolicinom njih, 1950-ih godina kako bi se zemlja decentralizirala. Bio je to projekt „balansiranja metropola“, pri čemu je za njenu metropolu proglašen grad Nantes.

Obuhvaća dijelove pokrajina ili cijele pokrajine kao što su Brittany, Maine i Touraine i nosi neutralan naziv Pays de la Loire, tj. zemlje (rijeke) Loire.

Ono što je nama najzanimljivije i najprivlačnije jesu njene prirode i kulturne ljepote. Naime, nositeljica je titule „vrt Francuske“ zbog brojnih vinograda, voćnjaka i polja uz obale rijeke. Čak i to pada u drugi plan kada ugledate velebne dvorce koji ju krase.

Izdvojili smo pet najpoznatijih koji iza svojih masovnih zidova skrivaju neke neobične detalje.

Dvorac Montsoreau

Izgrađen na samoj obali rijeke, ovaj renesansni dvorac jedan je od najpoznatijih simbola doline. U medijima je dobio šaljivi opis „renesansa na steroidima“. Vrt dvorca dobio je ljepše nadimke: šarmantno selo ili "najljepše selo Francuske".

Dvorac u Amboiseu

Velebni dvorac danas je ponos grada, no svom vlasniku nije donio sreće. Taman nakon što je doveo talijanske arhitekte da ga dotjeraju u stilu talijanskih palača u 15. stoljeću, te proširio gornju terasu kako bi napravio lijepi paviljon – kralj Karlo VIII umro je udarivši glavom o vrata.

Dvorac u Azay-le-Rideau

Dvorac koji danas vidite samo je „pokušaj broj 2“. Prije njega tu je stajao dvorac kojeg je neprijateljska vojska prilikom opsade zapalila zajedno sa seljanima koji su se sakrili u njega, a 350 kraljevih vojnika pritom je ubijeno u okršaju. Nakon nesretnog događaja, kasniji stanovnici sela preimenovali su cijelo mjesto kako bi sakrili mračne događaje iz prošlosti i zaboravili na njih. No, onda je došao Internet i svi smo saznali sve, ali novoizgrađeni dvorac vratio je sjaj i barem malo skrenuo pozornost s tragične prošlosti.

Dvorac u Chambordu 

Najveći dvorac doline Loire izgrađen je kao lovački dom za kralja Franju I, no on je na kraju proveo jedva dva mjeseca tamo. Zeznuvši se u procjeni, kasno je shvatio da je dvorac ipak malo prevelik za kratke posjete. Ogromne sobe i otvoreni prozori značili su otežano grijanje, a kako u okolici nije bilo ikakvog sela ni imanja, nije bilo ni direktnog izvora hrane. Lako za kralja koji bi možda nešto i ulovio, ali što s njegovom brojnom pratnjom? Franjo je odustao od svega, a nakon njegove smrti dvorac je bio zaboravljen na periferiji čitavo stoljeće.

Dvorac u Chinonu

Srednjovjekovni dvorac nešto je čišćeg i skromnijeg izgleda od ovih koje smo do sada vidjeli, no bio je presudan u važnim događajima francuske povijesti. Tijekom 13. stoljeća dvorac je bio zatvor za zarobljene Vitezove Templare – i danas se mogu uočiti njihovi natpisi i rezbarije na zidovima. U 15. stoljeću ovdje je svratila Joan of Arc. Kralju Karlu tada je ispričala kako je čula anđeoske glasove koji su joj rekli da će joj on podariti vojsku za pohod na Orleans. Skeptičan, poslao ju je na ispitivanje kod stručnjaka, nakon čega se vratila u dvorac s „uvjerenjem“ da govori istinu. Dobila je vojsku i kasnije – bitku za Orleans.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju