"Iz putovanja u Meksiko i Gvatemalu rodila se jedna sasvim nova vrsta opsesije - vulkan. Noćas sam spavala pored Fuega, visokog 3763 metara, koji je cijelu noć bio budan, pljuckao dim i nagradio nas nevjerojatnim šampanjcima lave. Neopisiva moć prirode", napisala je Tina Kovačiček na društvenim mrežama. Nakon takva statusa brže-bolje smo joj se javili kako bi nam obojila sivi siječanj i probudila virus putovanja, otkrila nešto više o mjestima na kojima nismo još nikada bili.

Tina neumorno skuplja kilometre, doživljaje i nadahnuća po svijetu da bi ljeti sve te djeliće pretopila u umjetničke slagalice Zagreba. Art park, kao i projekt Okolo, koji uljepšavaju sliku grada i obogaćuju ga sadržajem, samo su neke od originalnih "reckica" u njezinu CV-ju po kojima je prepoznaju. Ove godine prst je zaustavio globus na Meksiku i Gvatemali, gdje će provesti dva mjeseca.

"Obje zemlje vrve vulkanima, što aktivnima, što neaktivnima. Acatenango i Fuego dva su brata stratovulkana koja zajedno čine kompleks La Horqueta. Udaljeni su 16 km od divnog gradića Antigue, koji je ujedno obavezna stanica na putovanju kroz Gvatemalu. Naravno, kad smo skužili da iz Antigue postoji planinarska dvodnevna tura s mogućnošću spavanja pored vulkana, nije bilo dileme želimo li to doživjeti iz prve ruke. Penje se na Acatenango (3976 m), koji je neaktivan, i s nešto višim, aktivnim Fuegom (3763 m) spojen kraćom planinarskom stazom, jer se baš od tamo izvrsno može doživjeti čudo aktivnog vulkana.

Uspon do base campa na visinu od 3750 metara, na Acatenangu traje tri do pet sati. Spava se u jednostavnim šatorima koji gledaju prema Fuegu, koji se nakon duže pauze i velike erupcije 1974. ponovno aktivirao 2002. godine. Od tada u prosjeku svakih 15-ak minuta ispusti dim s manjim ili većim količinama lave. Posljednju veliku erupciju imao je 2018. godine. Uvečer s Acatenanga, uz zapaljenu vatru koja vas grije na - 10 Celzijevih stupnjeva, promatrate te mini erupcije koje su čudesne, a zvukovi iz Zemljine utrobe što najavljuju svaku od njih čuju se i osjete na bratskom brdu.

Dovoljno ste blizu da ih osjetite i vidite izljeve užarene lave, a dovoljno daleko da se osjećate sigurnima. Dojam je kao da biste se mogli tamo zatrčati, u tu svjetleću tekućinu koja teče nizbrdo", kaže Tina i nastavlja:

"Postoji i staza s Acatenanga koja vodi do dijela Fuega s kojeg možete još bliže promatrati erupcije, a udaljena je nekih sat i pol od base campa. Taj je dio direktno ispod kratera, pa se ondje ne spava, nego provodi neko vrijeme i zatim ide natrag. Nažalost, prekrasno sam za to saznala, inače bih i to probala. Ne nudi vam svaka agencija takvu opciju i zato nas je ta informacija i zaobišla, s obzirom na to da postoje dileme je li uopće dovoljno sigurno da bi bilo legalno. Ono što je sigurno jest da su agencije koje vam nude takve oblike tura u redovitom kontaktu sa seizmolozima koji veće erupcije i dinamičnije aktivnosti vulkana mogu predvidjeti, tako da smatram da je ovaj izlet bio siguran, koliko je to moguće jer danas se događaju i mnogi nepredvidljivi događaji - a da bi se doživjela čarolija, ponekad treba i riskirati.

Izlazak sunca Izlazak sunca (Foto: Tina Kovačiček)

Također, s vrha planine izlazak sunca je čudesan, a ako se oblaci malo spuste, vi se nalazite iznad njih. Osjećaj kao da biste mogli skakati po tim "komadićima vate". Osim Fuega, koji je najbliži, u daljini se vide i ugasli vulkan Agua, aktivni Pacaya, grad Antigua i cijela dolina.

Tura košta 200 guatemalskih quetzala po glavi, što je otprilike 170 kuna. U cijenu je uključen vodič, a s obzirom na to da spavate visoko na planini, dobit ćete i debelu jaknu, kapu, rukavice, vreće za spavanje u šatorima i tri obroka. Sutradan je povratak u selo, a zbog prilično strmih dionica moram priznati da mi je silazak bio naporniji nego uspon. Ugaslo vulkansko brdo ima sklisku trusnu zemlju i prilično je zahtjevno. Iako sam uspjela proći sve u tenisicama, potrebna je dobra obuća, a treba uzeti i planinarske štapove."

Na pitanje bi li se vratila vulkanu, nema sumnje:

"S obzirom na to da mi je ta vulkanska snaga prirode dosad bila nepoznata, oduševljena sam. Mislim da ću, kada mi se ponovno pruži prilika, ponovno otići na vulkan - ili mu se približiti", priča nam Tina o svojoj avanturi o kojoj ćemo, vjerujemo, još puno čuti.

Kako je Nizozemska postala prva zemlja na svijetu bez pasa lutalica? Haag Rotterdam - 1 Rotterdam - 3 +7 Tulipani - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju