Poljska ima mnoštvo destinacija koje vrijedi vidjeti, a studentski grad Wroclaw na jugozapadu zemlje jedna je od predivnih stanica. Grad je naizmjence bio pod austrijskom i pruskom vlašću, a ponosi se bogatom poviješću, posebnim šarmom, ljepotom renesansne arhitekture, popločenim ulicama i uličnim svjetiljkama koje se noću pale - ručno.

Stari grad

Tržnica i katedrala neke su od atrakcija koje u starom gradu vrijedi posjetiti. Također, zaputite se do Place Solny – cvjetne tržnice na kojoj se nalazi i crkva sv. Elizabete – najviša crkva u gradu u čiji toranj se možete i popeti te uživati u savršenom pogledu na grad. U jednoj od najbolje očuvanih ulica u gradu - Stare Jatki, možete istražiti arhitekturu 17 i 18. stoljeća. Tržnica u Wrocławu je među najvećima, ne samo u Poljskoj nego i u cijeloj Europi i nikako je nemojte propustiti. Prilikom razgledavanja Wroclawa ćete naići na mnoštvo malih patuljaka. Od 2001. u gradu ih se skupilo oko 400, a broj još uvijek raste.

Ostrów Tumski (otok katedrale)

Najstariji dio Wroclawa izniknuo je na nekadašnjem otoku na rijeci Odri. Četvrt je jedna od najljepših za šetnje, s crkvama na gotovo svakom koraku, a put noću osvjetljuju plinske svjetiljke. Također, odvojite i barem jedan sat za razgledavanje srednjovjekovnog bogatstva u Nadbiskupijskom muzeju.

Stara gradska vijećnica

Stara gradska vijećnica skupina je gotičkih zgrada povezanih u jedan kompleks. Na kasnogotičkom istočnom pročelju potražite astronomski sat koji datira iz 1580. godine. U zgradi se nalazi besplatan muzej s detaljima o povijesti zgrade i izložbama koje donose pregled života u Wrocławu. Kao i kod mnogih gradskih vijećnica na bivšim njemačkim teritorijima, u podrumu se nalazi pivski podrum, dom jednog od najstarijih restorana u Europi, Piwnica Świdnicka. Ovo može biti odlična stanica za predah i uživanje u poljskim delicijama.

Kraljevska palača

Zgrada je teško oštećena u ratu, a nakon posljednjeg ciklusa restauracije postala je dom Gradskog muzeja Wrocław. Ovdje možete upoznati burnu povijest grada i razgledati bajkovite interijere. Svakako istražite sobu Beyersdorf, koja je obložena nizozemskim pločicama iz 17. stoljeća.

Wrocławska katedrala

Izgrađena u gotičkom stilu u 13. stoljeću, katedrala je prepoznatljiva po svojim tornjevima koji se penju na gotovo 100 metara visine. Tu je i lift koji će vas odvesti do vrha jednog od tornjeva s kojeg se pruža najbolji pogled na Wrocław.

Stoljetna dvorana

Centennial Hall tehničko je čudo s kraja njemačke ere Wrocława. Podignuta je za 100. godišnjicu poraza Napoleona u bitci kod Leipziga, uz ogromne troškove. Projektirao ju je gradski arhitekt Max Berg i predstavlja betonsko zdanje vrijedno pozornosti.

Park Szczytnicki

Veliki park Szczytnicki privlači šetače i ljubitelje prirode u Wrocław od 18. stoljeća. Ovdje vas očekuje mnoštvo zelenila idealnih za predah u prirodi. U sklopu parka nalazi se i Japanski vrt koji je uređen za Svjetsku izložbu koji nemojte propustiti.

Kolejkowo

Na kolodvoru Świebodzki nalazi se najveći model željeznice u Poljskoj  -Kolejkowo. Osim što uveseljava djecu, Kolejkowo fascinira i odrasle zadivljujućim detljima.

Hidropolis

Općinska uprava za vodu i kanalizaciju Wrocława pronašla je novu namjenu za podzemni rezervoar vode iz 19. stoljeća. 2015. otvoren je za javnost kao muzej visoke tehnologije u kojem interaktivne i multisenzorne instalacije istražuju temu vode iz različitih kutova.

Odlična hrana

Poljska hrana je jedna od najboljih u istočnoj Europi, a posjet Wrocławu ostavit će vas sve samo ne gladnima. Svakako kušajte poznate poljske pieroge, jastučiće tradicionalno punjene kiselim kupusom, krumpirom, mljevenim mesom, sirom ili voćem, te bigos - tradicionalno lovačko varivo od kiselog kupusa i komadića mesa i kobasica.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju