Hodate li ulicama poljskog grada Wroclawa, morate dobro paziti da ne slomite nožne prste na njihove skulpture. Diljem grada rasute su male skulpture patuljaka koji su politički „nabrijani“.

Oko tridesetak kipića postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo s jednim kao spomenikom „Narančastoj alternativi“. Riječ je o poljskom anti-komunističkom pokretu začetom 1980-ih, čiji su se pripadnici okupljali baš na tom mjestu.

Počeci njihovog djelovanja bili su mali i skromni: šarali su svoje parole i patuljke preko političkih slogana na zidovima. Logično, patuljak je bio zgodan simbol malog čovjeka u borbi protiv ogromnog staljinističkog aparata, ali i smiješan i izrugujuć način za obračun s ozbiljnom partijom.

„Patuljci su nas nasmijavali u tim teškim vremenima, i to je bila cijela ideja: prikazati apsurdnost situacije i potaknuti ljude da se prestanu bojati“, izjavio je poljski novinar Arkadiusz Forster za BBC.

Tmurna vremena su danas stvar prošlosti, pa mnogi turisti ni ne znaju simboliku iza patuljaka. A kako i bi? Većina njih djeluje dobroćudno i bave se svojim poslovima bez ikakvih naznaka gerilske aktivnosti: jedni jašu golubove, drugi čitaju knjige, treći čekaju na red u banci

Danas se u gradu nalazi preko 500 kipića, a možete ih tražiti i putem aplikacije za mobitel ili karte u turističkom uredu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju