Medvednica je stara zaštitnica Zagreba koja ga je – za razliku od mnogih drugih gradova koji su niknuli uz obale rijeka – snabdijevala vodom puno prije nego je prešao Savu. Ona ga je štitila i nadgledala, a njegovim stanovnicima omogućila je neke od najljepših staza za uživanje u prirodi i oaze za bijeg od grada. Provjerite koliko ste u dobro obišli, ili pronađite ideju za slijedeći vikend. Ovo je samo nekoliko ljepota koje krase našu zagrebačku goru.

1. Medvedgrad, 800-godišnji čuvar grada

Srednjovjekovni grad već gotovo 800 godina bdije nad Zagrebom s južnih obronaka Medvednice. Iako na ovom području možemo pratiti tragove života još od prapovijesti, sam grad podignut je u 13. stoljeću nakon provale Tatara. Prošao je kroz sito i rešeto imovinsko-političkih zavrzlama, kako to god nas već biva. Među najpoznatijim vladarima Medvedgrada bili su grofovi Celjski, tj. grofica Barbara Celjska (poznata kao Crna kraljica), ali i Gregorijanci koje pamtimo iz Šenoinog romana Zlatarovo zlato. Centar za posjetitelje Medvedgrad otvoren je vikendima od 9 do 16 sati.

2. Rudnik Zrinski, svjedok teškom životu rudara

Poznat i kao „Rudarski vrt“, ovaj rudnik kraj planinarskog doma Grafičar podigao je Petar Zrinski u 15. stoljeću. Kada je u njemu pronađen galenit, čija je primjesa srebro, rudari su počeli naporno raditi kako bi pronašli još srebra. Nažalost, unatoč mukotrpnom radu, ovaj rudnik nije toliko obilovao srebrom. Danas je ovaj rudnik proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, te je preuređen. Tako posjetitelji u njegovim hodnicima i prostorijama mogu saznati nešto više o srednjovjekovnom načinu rudarenja i teškom životu rudara.

3. Sanatorij Brestovac, oronulo i zaboravljeno lječilište tuberkuloze

Lječilište Brestovac podignuto je radi liječenja pacijenata od tuberkuloze i plućnih bolesti u 20. stoljeću. Malo je reći da je stanje u zdravstvu tada bilo loše, stoga je ovo lječilište pružilo nadu mnogima. Brestovac se pokazao dobrim potezom: sanatorij se s vremenom počeo širiti, a stopa smrtnosti od tuberkuloze opadati. Tu se, između ostalih, liječila i naša glumica Ljerka Šram koja je nažalost podlegla ovoj teškoj bolesti. Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata Brestovac je poslužio i kao vojna bolnica. Godine 1968. sanatorij je zatvoren – točnije, napušten je i zaboravljen, pa danas izgleda oronulo i propalo. Jedini tragovi života su boje na zidovima nastale u igri paintballa.

4. Špilja Veternica, jedna od najduljih špilja u Hrvatskoj

Špilja Veternica na Medvednici duga je čak 7 000 metara (što ju čini jednom od najduljih špilja u Hrvatskoj), od čega je oko 400 metara uređeno za posjetitelje. Ime je dobila po strujanju zraka od kajkavske riječi veter. Ostaci koji su u njoj pronađeni potvrđuju da su nekad u ovoj špilji živjeli medvjed, hijena, nosorog, jelen, divlje mačke pa čak i neandertalac, a danas su njeni najpoznatiji stanovnici ipak šišmiši. Da bi oni mogli u miru provesti zimu, zimi posjet Veternici nije moguć, ali s dolaskom toplijih dana svakako razmislite o lijepom vikend izletu na Medvednicu i posjet Veternici.

5. Kraljičin zdenac, izvor pitke vode za kraljicu ali i sve Zagrepčane

Prekrasno jezerce i izletište postalo je jedno od najpopularnijih mjesta na Medvednici, naročito nakon što je ponovno otvoreno prošle godine. Ako se pitate po kome je dobila ime, odgovor valja potražiti među zidinama Medvedgrada – da, upravo po slavnoj grofici Barbari Celjskoj tj. Crnoj kraljici. Navodno je voljela dolaziti i odmarati ovdje u zvuku vode i lišća koje šušti pod nogama (a možda se i bojala otrovane vode na Medvedgradu). Kraljičin zdenac inače ima i restoran u kojem možete isprobati tipična domaća jela poput štrukli, knedli i štrudli.

6. Poučna staza Miroslavec, lagana i lijepa šetnica

Ako se pitate kako stići do Kraljičinog zdenca, samo pratite poučnu stazu Miroslavec (Planinarska staza 13) koja kreće iz Šestina tj. ceste Potočani. Riječ je o laganoj stazi prikladnoj i za najmlađe. Krajem 19. stoljeća dao ju je izgraditi grof Miroslav Kulmer za svoju suprugu Elviru, zbog čega je neko vrijeme nosila njeno ime. Šuma, potočić, mostići koji ju prate i mala odmorišta čine ju savršenom opcijom ako želite laganu šetnju, a predivan pogled. Duga je oko 3 kilometra.

7. Horvatove stube, naš naklon remek djelu zaljubljenika u Medvednicu

Vladimir Horvat, novinar i planinar, je u periodu od 1946. do 1953. godine izgradio ovu prelijepu stazu koja se sastoji od čak 500 stuba. Do stuba ćete najlakše stići preko livade Hunjka. Stube počinju napuklom stijenom simpatičnog imena „Patuljkova špiljica“, a nakon što prođete vidikovac čeka vas još jedna zvana „Moj naklon“. Osim toga, uredio je i špilju Medvednicu koja vas čeka u podnožju, a potom samo pratite stazu uz potok sve do izletišta Srnec i tzv. Horvatovog skloništa.

8. Bikčevićeva staza, „špica“ Medvednice

Tko god je planinario Medvednicom, nije mogao ne čuti za Bikčevićevu stazu (Planinarsku stazu 18). Staza nazvana po šumaru Tomislavu Bikčeviću, počinje od Gračanskog Dolja tj. Tunela Sljeme i penje se sve do Puntijarke. Premda iznimno atraktivna, ova staza ipak je malo zahtjevnija – ima četiri i pol kilometra uspona i oko 630 metara visinske razlike, te bi vas mogla žešće zadihati. Unatoč tome, iznimno je popularna pa ćete za lijepih dana sresti mnoštvo drugih planinara i ljubimaca.

9. Kameni svati, pjesnički vrh nastao iz kletve

Lagana, mirna i tiha planinarska staza koja vodi od Podsuseda (iako do vrha možete stići iz više smjerova) preko ruševina starog Susedgrada do vrha s predivnim pogledom na visini od oko 480 metara. Vrh je ime dobio po pjesmi Kameni svatovi koju je u svojim Povjesticama 1869. godine zapisao pjesnik August Šenoa. U njoj opisuje kletvu nezadovoljne svekrve jer je njen sin odabrao siromašnu djevojku Janju za ženu – svatovi su se zbog ove kletve okamenili, a gole stijene iz daljine i danas podsjećaju na ovaj prizor.

10. Sljeme, najviši vrh Medvednice koji je teško zamisliti bez poznatog tornja

Ok, ovo je malo očito, no nismo mogli govoriti o Medvednici bez spomena Sljemena, njenog vrha na 1033 metra poznatog po slavnom Radiotelevizijskom tornju. Toranj je izgrađen 1973. godine a visok je 169 metara. Do Sljemena vodi nekoliko staza, a sada do vrha Zagrepčani konačno mogu dugo iščekivanom žičarom. S prostrane livade podno tornja možete uživati u prekrasnom pogledu na Zagreb, piti kavu na terasi odmorišta, pojesti koju štrudlu ili pak rastegnuti odmor na nekoliko dana u popularnom Tomislavovom domu.

Misteriozni Kameni svati: Idealna šetnja Medvednicom za planinare i početnike Kameni svati, Medvednica - 3 Kameni svati, Medvednica - 4 Kameni svati, Medvednica - 5 +6 Kameni svati, Medvednica - 6

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju