Pogodite tko je svojedobno završio na naslovnici CNN-a. Evo nekoliko asocijacija: zvijezda, rijeke, pivo, Kawasaki 3P. Dobro pogađate, u pitanju je naš Karlovac! 

Na popisu starih europskih gradova, građenih u doba renesanse i u obliku zvijezde, našao se naš grad na četiri rijeke

Njemu i ostalima na popisu zajednički je njihov oblik kada se promatraju iz zraka. To što ga oslovljavamo kao savršenog nije (samo) do naše pristranosti. Naime, u 16. i 17. stoljeću vjerovalo se kako je riječ o uistinu savršenim gradovima – arhitekturom i usklađenošću s čovjekovim potrebama.

Služili su i kao dobre utvrde u doba ratova, pa ne čudi što mnoge od njih možemo naći baš na rubnim područjima država i nekadašnjih carstava. Danas, srećom, više ne služe "vojni rok". U njima često vlada miran i polagan život, a podsjetnik na stare dane njihov je oblik iz zraka koji mnoge podsjeća na snježne pahuljice promatrane pod mikroskopom.

Takav je bio i Karlovac. Naglasak je na "bio" jer više nema svoje zidine, tj. ima ostatke čiji se obrisi mogu naslutiti promatrani s visine. Zato je Zvijezda i dalje naziv dijela grada, a kada prilazite Karlovcu s autoceste, uočit ćete taj simbol na tabli koja vas obavještava da ste u blizini.

No obratimo malo pozornost i na njegovu braću po Europi. Nizozemska prednjači s gradovima u obliku zvijezda, a oni su još impresivniji zbog toga što su okruženi slavnim nizozemskim kanalima. Ističu se tako Naarden, Heusden, Willemstad, Bourtange i Brielle. Razlog zbog kojeg Nizozemska ima velik broj utvrda zvijezda vjerojatno leži u njezinu položaju. Zbog nizinskog terena nije bilo moguće graditi dvorce i utvrde na brdima, pa je to bio praktičniji način utvrđivanja i obrane.

U Portugalu su to Almeida i Elvas, u Poljskoj Zamosc, a u Francuskoj Neuf-Brisach.

Nekoliko ih je blizu nas, pa eto zgodne ideje za izlet. Nitko neće odbiti vaš prijedlog za doslovno savršen grad. U Italiji će vas oduševiti mala i pitoma Palmanova, od Istre udaljena svega dva sata vožnje. Izgradili su je venecijanski arhitekti, opijeni idejom utopijskog grada – a to se uistinu vidi po njoj. Današnje zidine nisu uvijek bile tako uočljive. Naime, u ratna vremena bile su prekrivene travom, pa ih neprijatelj nije mogao lako spaziti. Štoviše, vjerojatno bi pomislio da je riječ o običnom zelenom brdu.

Druga je opcija geografski malo dalja, ali povijesno i kulturološki bliža. Naime, u češkom gradu Terezinu, koji je nekad služio kao politički zatvor, pred kraj Prvog svjetskog rata umro je Gavrilo Princip. Još jedna mračna epizoda iz povijesti obilježila je taj kraj: tijekom nacističke okupacije Čehoslovačke Terezin je služio kao geto za zatvorenike prije nego što su bili poslani u logore. Danas se u njemu nalazi Terezin Geto muzej.

Najbolje prisilno slijetanje aviona u povijesti: "Pad" usred betonske džungle bez ijedne žrtve Let US Airwaysa 1549 - 2 Let US Airwaysa 1549 - 3 Let US Airwaysa 1549 - 4 +0 Let US Airwaysa 1549 - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju