Kako svijest o utjecaju masovnog turizma na okoliš i lokalne zajednice raste, sve više putnika traži ekološki prihvatljiva odredišta koja daju prednost praksi održivog turizma.

Od zemalja koje se u potpunosti napajaju obnovljivom energijom do onih koje su prihvatile politiku smanjenja emisija ugljika, postoje brojna odredišta diljem svijeta koja prednjače u održivim putovanjima. 

U ovom ćemo članku istražiti pet najboljih ekološki prihvatljivih destinacija za održiva putovanja te istaknuti njihove održive turističke inicijative, mogućnosti ekoturizma te utjecaj na okoliš i lokalne zajednice. Do njih je najbolje letjeti, a koliko se to uklapa u održivi turizam, procijenite sami, ali vjerujemo kako veliki koraci koje su sljedeće zemlje napravile za ekologiju mogu smanjiti vaš otisak koji ostavljate svaki put kada uđete u zrakoplov.

Što je ekoturizam i zašto je važan?

Ekoturizam je vrsta turizma koja promiče odgovorno putovanje u prirodna područja, promiče očuvanje i podržava lokalne zajednice. Cilj je stvoriti pozitivan utjecaj na okoliš i lokalne zajednice. Podupirući ekoturizam i održive prakse, putnici ne samo da iskuse jedinstvena odredišta već i doprinose očuvanju planeta.

Quiz Maker - powered by Riddle

Utjecaj masovnog turizma na okoliš i lokalne zajednice

Masovni turizam može imati znatan utjecaj na okoliš dovodeći do uništavanja staništa divljih životinja, onečišćenja i prekomjerne upotrebe resursa... Utjecaj na lokalne zajednice također može biti negativan, uz gubitak kulture i tradicionalnog načina života.

Pogledajte primjer Dubrovnika, koji je zbog svojih masovnih posjeta turista i pretvaranjem svega u apartmane polako izgubio svoj šarm dalmatinskoga grada te je gotovo nemoguće iskusiti autohtono iskustvo prilikom posjeta. Promicanje ekoturizma i održivih praksi putovanja nudi rješenje za te probleme, pomaže u zaštiti okoliša i podržava lokalne zajednice.

Kostarika - model za ekoturizam

Kostarika je zemlja koja je postala lider u ekoturizmu. Predanost održivim praksama odigrala je znatnu ulogu u tome što je država postala jednim od najboljih odredišta za ekološka putovanja. Kostarika je provela nekoliko politika i inicijativa za ekoturizam, uključujući zaštitu prirodnih resursa, smanjenje upotrebe plastike i potporu lokalnim zajednicama.

S više od 25 posto kopna zemlje zaštićenog u nacionalnim parkovima i rezervatima, Kostarika je postala vodeća u naporima za očuvanjem svojih resursa. No kako su došli do toga? Država nudi jedinstvene ekoturističke aktivnosti, ekoprenoćišta i ture promatranja divljih životinja koje putnicima omogućuju da dožive bioraznolikost zemlje bez štete za okoliš.

Zemlja također nudi mogućnosti održivog prijevoza poput električnih autobusa i bicikala. Poželite li istražiti više o ekološki održivim putovanjima u Kostariku, kliknite ovdje.

Norveška - odredište koje pokreće obnovljiva energija

Norveška je postala lider u održivim praksama, uključujući inicijative za obnovljivu energiju i ekoturizam. Zanimljivo je da se država obvezala postati ugljično neutralna do 2030. godine, a obnovljiva energija igra značajnu ulogu u postizanju tog cilja. S više od 98 % električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora poput energije vode, vjetra i sunca, Norveška je postala lider u smanjenju emisije ugljika.

Norveška nudi nekoliko ekološki prihvatljivih aktivnosti kao što su planinarenje, skijanje i vožnja kajakom, koje putnicima omogućuju da dožive prirodnu ljepotu zemlje bez štete za okoliš. Zemlja također ima nekoliko inicijativa za održiva putovanja, uključujući ekološki prihvatljiv smještaj i mogućnosti prijevoza. Više informacija možete potražiti ovdje.

Butan – politika održivog turizma

Smješten u istočnom dijelu Himalaja, Butan je mala zemlja s velikom predanošću održivosti. Zapravo, to je jedina zemlja na svijetu koja je ugljično negativna – što znači da apsorbira više ugljika nego što ga emitira. Ekološka svijest Butana ukorijenjena je u konceptu bruto nacionalne sreće – filozofiji koja naglašava važnost holističkog blagostanja u odnosu na samo ekonomski rast. Taj se pristup odražava u politikama održivog turizma Butana.

Bruto nacionalna sreća jedinstven je butanski pristup razvoju, koji prednost daje sreći i dobrobiti svojih građana ispred gospodarskog rasta. Četiri stupa bruto nacionalne sreće su održivi i pravedni društveno-ekonomski razvoj, očuvanje i promicanje kulturne baštine, očuvanje prirodnog okoliša i dobro upravljanje.

Kao rezultat toga, Butan je zadržao netaknuti prirodni okoliš s više od 60 posto zemlje pod šumom. Butanska vlada ozbiljno shvaća održivi turizam i nameće politiku "visoke vrijednosti, male količine" kako bi ograničila broj posjetitelja.

Posjetitelji također moraju platiti minimalnu dnevnu tarifu koja uključuje smještaj, obroke, prijevoz i vodiča. Trošak služi kako bi se osiguralo da turizam koristi lokalnim zajednicama i očuva okoliš. Butan također nudi programe ekoturizma, koji uključuju promatranje ptica, treking i kulturne ture. Posjetitelji mogu istraživati prirodna čuda zemlje dok minimaliziraju utjecaj na okoliš.

Netaknuti krajolik Butana nudi niz aktivnosti ekoturizma, poput trekinga po Himalaji, promatranja ptica u dolini Phobjikha ili istraživanja nacionalnih parkova. Posjetitelji također mogu doživjeti jedinstvenu kulturu Butana, uključujući posjete samostanima i svjedočenje tradicionalnim festivalima. Poželite li saznati više informacija o Butanovoj politici ekoturizma, posjetite stranicu Buthan Foundationa ovdje.

Novi Zeland - žarište biološke raznolikosti

Novi Zeland poznat je po svojim zadivljujućim krajolicima, od planina prekrivenih snijegom do netaknutih plaža. To je također žarište bioraznolikosti s jedinstvenom florom i faunom, uključujući legendarnu pticu kivi. Zemlja je napravila značajne korake u održivosti, s fokusom na napore za očuvanje i ekoturizam.

Novi Zeland ima bogatu biološku raznolikost, ali se također suočava sa značajnim izazovima, uključujući invazivne vrste i gubitak staništa. Vlada je provela nekoliko inicijativa za očuvanje, uključujući programe pošumljavanja.

Novi Zeland nudi mnoštvo opcija za ekoturizam, kao što su planinarenje, vožnja kajakom i obilasci divljih životinja, koje posjetiteljima omogućuju da dožive njegovu prirodnu ljepotu, a istovremeno smanjuju njihov utjecaj na zagađenje planeta. Turistička industrija na Novom Zelandu također je posvećena održivosti, a mnogi operateri nude ekološki prihvatljiv smještaj, prijevoz i aktivnosti. Više informacija o ekoturizmu u Novom Zelandu možete istražiti ovdje.

Kanada - golema divljina

Kanada je poznata po golemoj divljini, netaknutim jezerima i zapanjujućim planinskim lancima. To je također zemlja kojoj je prioritet održivost, s mnogim inicijativama usmjerenim na zaštitu okoliša i smanjenje emisije ugljika.

Kanada se može pohvaliti obiljem prirodnih ljepota, uključujući 37 nacionalnih parkova i više od tristo tisuća četvornih kilometara zaštićenih područja. Zemlja je dom raznolikih ekosustava, od tundre na sjeveru do umjerenih kišnih šuma na zapadu. Vlada je provela programe koji štite i čuvaju ta područja, osiguravajući da ostanu netaknuta za buduće generacije.

Kanadska turistička industrija prihvatila je održivost, a mnogi operateri nude ekološki prihvatljiv smještaj, obilaske i aktivnosti. Vlada je također provela inicijative za smanjenje ugljičnog otiska putovanja, uključujući poticaje za električna vozila i javni prijevoz. Više informacija možete pronaći ovdje.

Osim odgovornim putovanjima, našem planetu jednostavno možeš pomoći i na sljedeće načine:

  • Plastične vrećice zamijeni platnenima.
  • Isključi električne uređaje kad ih ne koristiš.
  • Uvijek zatvori vodu dok pereš zube.
  • Ugasi svjetlo kad izlaziš iz prostorije.
  • Umjesto plastičnih čaša koristi staklene. Izbjegavaj plastične tanjure, posude i pribor za jelo, a koristi one obične koji se peru.
  • Obične baterije zamijeni punjivima.
  • Kad god možeš umjesto papirnatih ručnika koristi kuhinjske krpe.
  • Razvrstavaj otpad i odlaži ga u predviđene kontejnere.
  • Ako imaš tu mogućnost, uvijek kupuj organsku hranu koja nije tretirana kemikalijama ili sredstva za higijenu koja nose oznaku da su od prirodnih sastojaka.
  • Posadi drvo ili uzgajaj kućne biljke ako živiš u zgradi jer one potiču pročišćavanje zraka.
  • Zamijenite stare žarulje ledicama.
  • Upotrebljavaj javni prijevoz kad god možeš.
  • Doniraj staru odjeću i stvari umjesto da ih baciš.
     

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju