Jest, prilično je daleko, nalazi se na nepristupačnom teritoriju, ali ništa od toga nije glavni razlog zašto Butan nije lako posjetiti. Razlog je najviše financijske prirode, jer kako donosi portal Timeout, iznos turističke takse koju uvode odbit će i one dubljeg džepa...

I dok se cijeli svijet otvorio i živi s koronom, ova zemlja još uvijek je "zatvorena" i tako će ostati sve do 23. rujna ove godine. No i kad se otvori bit će prilično nedostupna. Naime, zemlja povećava "naknadu za održivi razvoj" za turiste na nevjerojatnih 1400 kuna po osobi. Dnevno. Da, dobro ste pročitali. Dnevno.

Naknada je prvi put uvedena 1991. godine, a plaća se i sad, samo iznosi nešto manje od 500 kuna po glavi. I taj je iznos visok, no novi će biti triput veći. Ona će se koristiti u borbi protiv "zagađenja" koje ostaje iza turista, ali i za usavršavanje turističkih djelatnika u ovom kraljevstvu. Također, osmišljena je i kako bi Butan privukao manje turista, ali zato onih bogatijih.

Zemlja je i prije pandemije bila prilično skupa, jer je uvela nešto što možemo nazvati "minimalni dnevni paket", koji je od turista zahtijevao da potroše minimalno oko 1400 kuna dnevno. Iako je taj paket sad ukinut, uvedena je nova naknada, pa posjet nije nimalo povoljniji.

U svakom slučaju, neka su putovanja, čini se, samo za odlikaše, pa tako i ovo u Butan. Ako ipak, netko od vas ode u ovu azijsku kraljevinu, svakako nam javite dojmove.

Azijski bonton: 10 pogrešaka koje ne smijemo raditi sa štapićima za jelo Ramen - 3 +0 Sushi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju