• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Mundoaka u Čakovcu: Bistronomija fantastičnih burgera i ozbiljnih komada mesa

Marko Palfi i Matija Bogdan gostima Mundoake pripremili su sočnu priču o burgerima i mjehurićima, a tko je htio, mogao je i sam napraviti svoj pjenušac...

Nika Borovac 2.02.2018 13:50 komentari
viber Created with Sketch.
Mundoaka - 5
Mundoaka - 5 (Foto:Facebook:@mundoaka.cakovec)

Galerija Mundoaka - 6 8 Mundoaka - 5 8 Mundoaka - 4 8 Mundoaka - 3 8

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura


Vlasnici Tom Novak i Jimmy Pierre Antoine, ime i odličan parfe manje-više su sve što Mundoaka u Čakovcu i Zagrebu imaju zajedničko. Dok se metropola opredijelila za street food koncept prostorom i jelovnikom, u Čakovcu se može okusiti i vidjeti nešto kompletno drukčije. S jedne strane u ponudi prevladavaju sendviči od domaćeg kruha s prirodnim kvasom, kao i svježa tjestenina, a nešto sjevernije dominiraju ozbiljniji komadi mesa koje prate prilozi od domaćih namirnica.

Možda je razlog tome što čakovečki chef Marko Palfi još od Prasca, koji je svojedobno bio jedan od najboljih zagrebačkih bistroa gdje god krene, nosi sa sobom koncept hrane sa srcem i dušom. U njegovim je tanjurima posve jasno da voli ono što kuha i kuha ono što voli, a kako i sam kaže - jedna od definicija užitka za njega su puterasti teleći obrazi, glatki pire s hrenom i svilenkastim sokom od pečenja, a ne treba zaboraviti ni glazirane mrkvice…

Matija Bogdan Matija Bogdan (Foto: Facebook:@mundoaka.cakovec)

Za takvu ponudu jela potreban je ozbiljniji pristup i nešto više znanja, kojeg Palfiju ne nedostaje. Zanat je pekao i u londonskom restoranu The Ledbury koji je u to vrijeme bio 14. na listi 50 najboljih svjetskih restorana. Ondje je surađivao i s Matijom Bogdanom, talentiranim mladim chefom koji je sudjelovao na večeri burgera i mjehurića kao chef u gostima i prije svega prijatelj koji se savršeno uklapa u čakovečki spoj anarhije i minucioznosti. 

Mundoakina kulinarska filozofija s Međimurjem u nazivniku temelji se na domaćim sastojcima, no odlazi i korak dalje jer i druge potiče da prijeđu vlastite granice. Također mnogo pozornosti pridaje vinu, a kartu mijenja dva puta godišnje. O vinima se razmišlja, dodaju se nove etikete, a neke izlaze iz ponude, odnosno dišu s restoranom u istom ritmu. 

Zahvaljujući pilot-projektu s međimurskom mesnicom, nastali su gurmanski burgeri s odležanim međimurskim ramstekom, a takvih se pothvata očekuje i u budućnosti. Polako, ali sigurno čakovečki bistro priprema sve više gurmanskih događanja s pričom, a posljednja u nizu bila je sinergija mjehurića i burgera kao uvertira 2. Salon pjenušavih vina Zagreb u hotelu Dubrovnik.

Degrožiranje Degrožiranje (Foto: Facebook:@mundoaka.cakovec)

Uz pomoć stručnjaka vinarije Sibon Međimurski Pjenušac Gordana Horvata i Alena Švende posjetitelji su mogli na terasi restorana sami degožirati pjenušac, odnosno napraviti ga po svojem ukusu (suhi, polusuhi ili slatki), odlučiti o izgledu etikete. Onima koji su to učinili ostaje strpljivo čekati da pjenušci odleže i otvoriti ih u posebnoj prilici.

"Sibon je prvi međimurski pjenušac, a dečki ga rade sustavno i dobro. Od samih početaka njihove i moje karijere prepoznali smo se u ljubavi prema poslu i ambiciji“, kaže Palfi, koji je sa svojim timom za tu priliku pripremao burgere pod utjecajem fine dining koncepta. 

Pjenušci su slijedili hranu od suhih prema demi-secu, a iako se nije išlo na perfect match, mjehurići su odlično zaokružili cijelu sočnost priče. Najbolji par stigao je na kraj, a činio ga je Sibonov rose i američki burger. Osim govedine i kosane masti obavijene brioš pecivom odličan okus skrivili su i zreli cheddar, sezam, džem od luka i špeka, BBQ umak, majoneza s hrenom i listići salate.

> Spoj povijesti i moderne: Bistro Shamper tradiciji daje novo lice

Gozba je krenula od krumpirića punjenih duxellesom od gljiva, a zatim je slijedio burger od sjeckane tune s mladim lukom, čilijem, limetom i azijskim začinima te majonezom od rižinog octa i tabasca sa bosiljkom, ukiseljenim krastavcima i potočarkom i Sibonom extra brutom.

Uz bliskoistočni burger točio se Sibon brut koji je pratio ovčetina začinjenu baharatom, timijanom i kuminom s humusom, ribanom mrkvom s mladim lukom i svježim korijandrom, fetom i grčkim jogurtom s kiselim krastavcima i jalapeno papričicama.

Chef Marko Palfi najavio je još tematskih gurmanskih priča, a s veseljem očekuje i toplije dane kad će se moći uživati na velikoj terasi s pogledom na park u stilu Se bo, da bo!, odnosno: Sve u svoje vrijeme, kako i piše iznad šanka. 

  • #gdje sjesti
  • #mundoaka
  • #Čakovec
  • #Restoran
  • #bistro
  • #burgeri
  • #pjenušac
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Brza pileća juha recept
Tako dobra
Brzi recept za prefinu pileću juhu koja "liječi dušu"
Jedan od najljepših u Sloveniji: Zeleni slap u kamenom amfiteatru doline Soče
Skriven u stijenama
Jedan od najljepših u ovom dijelu Europe: Zeleni slap u kamenom amfiteatru do kojeg vode uređene staze
Bez laktoze: 9 sireva koji vam neće uznemiriti želudac
Puni su okusa
Bez laktoze: 9 sireva koji vam neće uznemiriti želudac
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Provjeren recept
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Uz predivne Rastoke
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Vatrogasci se još bore s požarom u Buku, čuju se i ekspolozije
Borba s vatrom
VIDEO Požar u tvornici gasit će cijelu noć, odjekivale i eksplozije: "Šteta je ogromna, a imamo i ugovore s klijentima"
Tuga u Zagorju: U nesreći traktora poginuo dugogodišnji načelnik općine
Brojni se opraštaju
Velika tragedija: Dugogodišnji načelnik općine poginuo u nesreći s traktorom
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Petra Kraljev i Sandro Gotal snimljen u prvom javnom izlasku
više ne kriju ljubav
Prvi javni izlazak zvijezde Kumova i zgodnog nogometaša koji joj je ukrao srce!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Piše fizioterapeut
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
Ups!
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Roditelji, oprez!
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
Ante Delija zaludio je UFC, odmah je dobio glavnu borbu priredbe i priliku života
SVE SE ISPLATILO
Ante Delija zaludio je UFC, odmah je dobio glavnu borbu priredbe i priliku života
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
MasterChef: Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
NOVA SEZONA
Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
MasterChef: ANKETA: Nova sezona tek je počela, a već je vatreno! Kako vam se svidjela prva epizoda MasterChefa?
NOVI KANDIDATI
ANKETA: Nova sezona tek je počela, a već je vatreno! Kako vam se svidjela prva epizoda MasterChefa?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Bez laktoze: 9 sireva koji vam neće uznemiriti želudac
Puni su okusa
Bez laktoze: 9 sireva koji vam neće uznemiriti želudac
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
"Crvena zastava" kreće u pohod na Europu: 15 novih električnih i hibridnih modela do 2028.
Biste li ih vozili?
"Crvena zastava" kreće u pohod na Europu: 15 novih električnih i hibridnih modela do 2028.
lifestyle
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Janica Kostelić u cvjetnoj haljini i tenisicama
LEŽERNO IZDANJE
Janica Kostelić u tenisicama koje Hrvatice obožavaju, nosi ih uz cvjetnu haljinu
Tjedni horoskop od 15. do 22. rujna
Što zvijezde pripremaju?
Tjedni horoskop: Blizancima će jedan razgovor promijeniti sve, a jedan znak će napokon prodisati
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
Li Jing Wan - 12
Uz predivne Rastoke

Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

Ovaj restoran obožavaju turisti s Dalekog istoka, ali Stjepan nam je otkrio kako imaju i dosta domaćih gostiju i kako je normalno da i Karlovčani potegnu do Rastoka kada se zažele kineske hrane. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Mamas & Tapas - 1 Hrana i piće
    Mamas & Tapas

    Kao kod kuće, ali bolje: "Bistro u Čakovcu s odličnom hranom u kojem zaboravim na vrijeme"

  • Beška u Čakovcu Hrana i piće
    Domaće i posebno

    Otkriće u Čakovcu: Beška je mjesto na kojem ćete uvijek dobro jesti

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close