• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Mundoaka u Čakovcu: Bistronomija fantastičnih burgera i ozbiljnih komada mesa

Marko Palfi i Matija Bogdan gostima Mundoake pripremili su sočnu priču o burgerima i mjehurićima, a tko je htio, mogao je i sam napraviti svoj pjenušac...

Nika Borovac 2.02.2018 13:50 komentari
viber Created with Sketch.
Mundoaka - 5
Mundoaka - 5 (Foto:Facebook:@mundoaka.cakovec)

Galerija Mundoaka - 6 8 Mundoaka - 5 8 Mundoaka - 4 8 Mundoaka - 3 8

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta


Vlasnici Tom Novak i Jimmy Pierre Antoine, ime i odličan parfe manje-više su sve što Mundoaka u Čakovcu i Zagrebu imaju zajedničko. Dok se metropola opredijelila za street food koncept prostorom i jelovnikom, u Čakovcu se može okusiti i vidjeti nešto kompletno drukčije. S jedne strane u ponudi prevladavaju sendviči od domaćeg kruha s prirodnim kvasom, kao i svježa tjestenina, a nešto sjevernije dominiraju ozbiljniji komadi mesa koje prate prilozi od domaćih namirnica.

Možda je razlog tome što čakovečki chef Marko Palfi još od Prasca, koji je svojedobno bio jedan od najboljih zagrebačkih bistroa gdje god krene, nosi sa sobom koncept hrane sa srcem i dušom. U njegovim je tanjurima posve jasno da voli ono što kuha i kuha ono što voli, a kako i sam kaže - jedna od definicija užitka za njega su puterasti teleći obrazi, glatki pire s hrenom i svilenkastim sokom od pečenja, a ne treba zaboraviti ni glazirane mrkvice…

Matija Bogdan Matija Bogdan (Foto: Facebook:@mundoaka.cakovec)

Za takvu ponudu jela potreban je ozbiljniji pristup i nešto više znanja, kojeg Palfiju ne nedostaje. Zanat je pekao i u londonskom restoranu The Ledbury koji je u to vrijeme bio 14. na listi 50 najboljih svjetskih restorana. Ondje je surađivao i s Matijom Bogdanom, talentiranim mladim chefom koji je sudjelovao na večeri burgera i mjehurića kao chef u gostima i prije svega prijatelj koji se savršeno uklapa u čakovečki spoj anarhije i minucioznosti. 

Mundoakina kulinarska filozofija s Međimurjem u nazivniku temelji se na domaćim sastojcima, no odlazi i korak dalje jer i druge potiče da prijeđu vlastite granice. Također mnogo pozornosti pridaje vinu, a kartu mijenja dva puta godišnje. O vinima se razmišlja, dodaju se nove etikete, a neke izlaze iz ponude, odnosno dišu s restoranom u istom ritmu. 

Zahvaljujući pilot-projektu s međimurskom mesnicom, nastali su gurmanski burgeri s odležanim međimurskim ramstekom, a takvih se pothvata očekuje i u budućnosti. Polako, ali sigurno čakovečki bistro priprema sve više gurmanskih događanja s pričom, a posljednja u nizu bila je sinergija mjehurića i burgera kao uvertira 2. Salon pjenušavih vina Zagreb u hotelu Dubrovnik.

Degrožiranje Degrožiranje (Foto: Facebook:@mundoaka.cakovec)

Uz pomoć stručnjaka vinarije Sibon Međimurski Pjenušac Gordana Horvata i Alena Švende posjetitelji su mogli na terasi restorana sami degožirati pjenušac, odnosno napraviti ga po svojem ukusu (suhi, polusuhi ili slatki), odlučiti o izgledu etikete. Onima koji su to učinili ostaje strpljivo čekati da pjenušci odleže i otvoriti ih u posebnoj prilici.

"Sibon je prvi međimurski pjenušac, a dečki ga rade sustavno i dobro. Od samih početaka njihove i moje karijere prepoznali smo se u ljubavi prema poslu i ambiciji“, kaže Palfi, koji je sa svojim timom za tu priliku pripremao burgere pod utjecajem fine dining koncepta. 

Pjenušci su slijedili hranu od suhih prema demi-secu, a iako se nije išlo na perfect match, mjehurići su odlično zaokružili cijelu sočnost priče. Najbolji par stigao je na kraj, a činio ga je Sibonov rose i američki burger. Osim govedine i kosane masti obavijene brioš pecivom odličan okus skrivili su i zreli cheddar, sezam, džem od luka i špeka, BBQ umak, majoneza s hrenom i listići salate.

> Spoj povijesti i moderne: Bistro Shamper tradiciji daje novo lice

Gozba je krenula od krumpirića punjenih duxellesom od gljiva, a zatim je slijedio burger od sjeckane tune s mladim lukom, čilijem, limetom i azijskim začinima te majonezom od rižinog octa i tabasca sa bosiljkom, ukiseljenim krastavcima i potočarkom i Sibonom extra brutom.

Uz bliskoistočni burger točio se Sibon brut koji je pratio ovčetina začinjenu baharatom, timijanom i kuminom s humusom, ribanom mrkvom s mladim lukom i svježim korijandrom, fetom i grčkim jogurtom s kiselim krastavcima i jalapeno papričicama.

Chef Marko Palfi najavio je još tematskih gurmanskih priča, a s veseljem očekuje i toplije dane kad će se moći uživati na velikoj terasi s pogledom na park u stilu Se bo, da bo!, odnosno: Sve u svoje vrijeme, kako i piše iznad šanka. 

  • #gdje sjesti
  • #mundoaka
  • #Čakovec
  • #Restoran
  • #bistro
  • #burgeri
  • #pjenušac
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Vještaci potvrdili
Provjereno večeras ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
show
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
sport
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Pratite na gol.hr-u
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Ovo poznato skijalište će pucati po šavovima: Kasni nova žičara koja ide iz centra grada
BIT ĆE KAOS
Ovo poznato skijalište pucat će po šavovima: Stižu tisuće ljudi, a nije sve spremno
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Stari grad Dubovac
Kastel

Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

Nekoć je uloga Starog grada bila zaštitnička, a danas provocira znatiželju izletnika koji uživaju u pogledu s vidikovca, istražuju muzej i žele doznati nešto više o burnoj povijesti - te češće šmekera kojima nije problem potegnuti koji kilometar radi novog gastronomskog iskustva... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Mamas & Tapas - 1 Hrana i piće
    Mamas & Tapas

    Kao kod kuće, ali bolje: "Bistro u Čakovcu s odličnom hranom u kojem zaboravim na vrijeme"

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close