Da je puno hrvatskih dvoraca i kurija u jako lošem stanju nije baš neka vijest. Nadaleko smo poznati da cijenimo morsko, a kontinentalno zapostavljamo. No ipak postoji nekoliko svijetlih primjera, u kojima su stari dvorci dobili nove namjene i tako privlače puno posjetitelja.

Čakovečki dvorac Zrinskih dobar je primjer kako bi trebalo upravljati ostavštinom naših predaka. Istina, potrebna mu je omanja injekcija love kako bi se popravili nedostaci, ali ipak treba priznati da se jako dobro drži. U njemu se danas nalazi Muzej Međimurja, koji ima respektabilnu zbirku umjetnina i starih predmeta koje su koristili naši preci, te prikazuje život prabaka i pradjeda koji su orali tešku međimurku grudu.

No, od nedavno, čakovečki dvorac dom je novoj 'atrakciji'. Riječ je o restoranu koji se smjestio u samom suterenu palače Zrinskih. No nije to samo tek običan restoran koji poslužuje hranu na kreativan način. Ovo je ujedno i vinarija u kojoj možete vidjeti kako se proizvodi pravi međimurski pjenušac.

Bistro Shamper uspio je spojiti povijest i moderan ambijent. Ovdje se poslužuju jela koja na dostojan način predstavljaju tradiciju ovog kraja. Namirnice koje se koriste u restoranu ekološki su uzgojene od lokalnih proizvođača, a posebna pozornost poklanja se pripremi kruha iz ekološki uzgojenih žitarica. Isti slučaj je i kod sireva koji svi dolaze od lokalnih proizvođača, koji ništa ne prepuštaju slučaju. Prije samog otvorenja puno se radilo na svojevrsnom 'testiranju' i pripremanju hrane kako bi se dobio savršen omjer vremena i termičke obrade, a sve kako bi namirnice sačuvale što više svojih vrijednosti.

Sva jela mogu se odabrati s jelovnika koji je prikazan na tabletu, kako biste mogli vidjeti prikaz jela, ali i kako biste dobili osjećaj o vašoj narudžbi.

Svako dobro jela iziskuje i dobru kapljicu vina. Vina kuće su pjenušci koje sami proizvode i koji su dostupni ekskluzivno u restoranu. U ponudi su četiri osnovne sorte pjenušca baziranih na graševini, chardonneyu, šiponu i rose. A najbolje od svega je što sve pjenušce možete kupiti pri odlasku i ponijeti sa sobom.

> Hrvatski gradovi: Čakovec - grad Zrinskih

Ako niste toliko za jelo, svakako je preporuka da posjetite ovaj restoran, te nakon šetnje gradom sjednete na terasu pa uz desert, nezaboravnu međimursku gibanicu, i čašu pjenušca uživate u pogledu na mnogobrojne biste Zrinskih i Frankopana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju