Tradicija vinskih kraljica u Hrvatskoj se njeguje sa sve većom pozornošću, a ove su godine poznavateljice vinske kulture, tradicije i običaja nazdravile 2. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu. U duhu gurmanske revolucije sljubljivanja slastica i pjenušaca nadahnute slavnom rečenicom Marije Antoanete Neka jedu kolače u zagrebačkom restoranu Fidel Gastru okupile su kraljice Zagrebačke županije -  Nataša Puhelek Puština, Irena Majcenović i aktualna Lucija Fabek te pohvalile  slatko-pjenušave kombinacije.

Večera pripremljena isključivo od deserata započela je aperitivom Kraljicom Puhelek Purek, extra brut, NV; uz Barun Muškatni pjenušac extra sec, NV kušao se pjenasti tart, uz Misal rosé, sec, 2014 sljubio se ružičasti macaron i za kraj, izvrsnu čokoladu sferu pratio je Griffin Dark Side, brut, NV.

Odličan spoj Odličan spoj (Foto: Julio Frangen)

Vlasnik restorana Fidel Gastra, Goran Vručinić predstavio je koncept novoga zagrebačkog „in“ mjesta koji je osvježio ponudu zapadnog dijela grada i svojim tanjurima, ali i čašama postao uvjerljiv razlog za posjet Trešnjevci. S organizatorima Salona, sommelierkom i arhitekticom dr. Ninom Levičnik i Marijom Vukelić, prof. & WSET Level 2 te posebnim gošćama moglo se doznati nešto više o Vinskim kraljicama Zagrebačke županije koje se biraju od 2012. godine, kao i onima iz susjedne Slovenije čija je tradicija nešto starija. Zadatak vinske kraljice je promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije, a 16. Vinska kraljica Lucija Fabrek dolazi iz obitelji koja se godinama bavi promocijom grožđa i vina te na tradicionalan način po vlastitoj recepturi spravlja aromatizirano vino bermet.

> Whisky Fair u Zagreb: Idealna prilika za degustaciju

Prvi Salon pjenušavih vina u Zagrebu 2017. s velikim je brojem vinara - izlagača iz Hrvatske i Slovenije i odazivom iznad svih očekivanja, još jedanput pokazao da su pjenušava vina pravi hit. I to ne samo za praznike i svečanosti, nego i za svaki dan, za sve prilike i združivanje s hranom.

Vinska kraljica Vinska kraljica (Foto: Julio Frangen)

Organiziran je po provjerenom modelu iz Ljubljane, uz partnera Radosne Prireditve, gdje je, tjedan dana nakon Zagreba, bio održan 4. Salon penečih vin. Iako znamo da vino govori univerzalni jezik i povezuje ljude, veza Zagreba i Ljubljane bila je uspješnija od svih očekivanja, a broj posjetitelja bio je velik. Stoga su organizatori odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina Salon of Sparkling Wines koja će se širiti (prvenstveno po regiji) i povezati prijestolnice preko pjenušavih vina.

> Otvoren Fidel Gastro: Restoran u kojem se gricka hrskavi južnoamerički "smoki" od svinjetine

Prvi salon iz mreže Salon of Sparkling Wines je 2. Salon pjenušavih vina Zagreb koji će u petak, 2.2.2018. otvoriti novu zagrebačku vinsku sezonu; dva tjedna kasnije, u petak 16.2.2018., 5. Salon penečih vin Ljubljana otvorit će sezonu ljubljanskih vinskih događanja. Saloni će okupiti najbolje proizvođače pjenušavih vina, vrhunske pjenušce i brojne ljubitelje pjenušavih vina. Poruka i cilj Salona jest širenje i podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu te će stoga biti organizirane - besplatne vođene degustacije za posjetitelje. 2. Salon pjenušavih vina bit će otvoren od 15h – 21h.

Nina Levičnik i Marija Vukelić Nina Levičnik i Marija Vukelić (Foto: Julio Frangen)

Na salonu se prijavilo 40-tak izlagača. Većina izlagača svoja su vina prijavili na veliko međunarodno ocjenjivanje, zajedničko za oba salona. Podršku Salonu daje Veleposlanstvo Republike Slovenije. Partner 2. Salona pjenušavih vina Zagreb je HSK – Hrvatski sommelier klub. Cijena ulaznice za posjetitelje iznosi u pretprodaji 120 kn do 28.1.2018, a kasnije 150 kn, a kupiti ih možete ovdje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju