Nema onoga tko se nije okušao u palačinkama. Na tulumu, kad nikog nema, kad treba iznenaditi prijatelje, razveseliti djecu... Uglavnom, palačinke su praktički hrvatsko nacionalno jelo, no može li biti palačinki iznad palačinki, provjerili smo u velikom hitu u našem gradu – Palačinkarnici Milky Whey.

Sve je počelo kad je Ivan Milković nakon diplome na Ekonomiji sjeo i razmislio što da napravi s nevelikom ušteđevimom koju je dobio od roditelja. Pozvao je najbolje prijatelje k sebi i tamo su deset dana radili palačinke dok nisu dobili savršenu smjesu. Nakon toga su našli mini lokal u Dubravi, uredili ga s onim što su imali pri ruci (građevinske palete po stropovima!?), a za dalji tijek događaja – pobrinula se vrhunska kvaliteta njihovih palačinki.

Godinu i pol kasnije sjedimo u novootvorenoj franšizi Milky Wheya u zagrebačkom kvartu Špansko, i u interijeru sastavljenom od odbačenih auto sjedala pod svjetlom rabljenih farova – čekamo prokleto mirisnu narudžbu. Oko nas mladi ljudi oboružani fotoaparatima, u iščekivanju sjajno izdizajniranih palačinki svih vrsta i fela, zgodne konobarice nasmiješene trčkaraju s prepunim tanjurima u rukama. Kao da si u autobusu Autotransa, ali s kuhinjom umjesto stražnjih vrata! Osjećam glad, iako nisam gladan, slutim teretanu...

'U početku sam se bavio organiziranjem evenata, ali mi je ova priča uletjela sasvim slučajno i pritom se savršeno pelcala – tako da sam sad svugdje pomalo', rekao nam je vlasnik Ivan Milković, kojeg svi zovu Milki, pa je tako i nastalo ime lokala. Whey je dodano jer postoji i specijalna bezglutenska proteinska palačinka namijenjena sportašima i onima koji broje kalorije, a kako je ovo palačinkarnica za stvarno svakoga – sve je bilo jasno. 'Čuo sam da takvih lokala ima po Srbiji, pa sam krenuo napraviti nešto bolje. U početku je postojala i palačinkarnica Slado Mazo na Martinovki, ali ne znam kako su oni završili. Znam samo da je zahvaljujući medijima, i svakakao Facebooku, popularnost došla u trenu, pa smo nakon 28 kvadrata u Dubravi, bili 'prisiljeni' otvoriti i Špansko – iako sam ja odrastao negdje u sredini između tih kvartova...', nastavlja Ivan.

Cijene u Milky Wheyu su nešto više nego kod mlade konkurencije jer se prilozi dodatno naplaćuju, ali za svojih tridesetak kuna ćete na stol dobiti glomaznu, ukusnu palačinketinu koju ne znate otkuda biste je počeli secirati. Uz proteinske imate slane i slatke palačinke (sve skupa pet vrsta s dvadesetak punjenja i priloga), dok je trenutni hit Čokoladna bomba, brdo slatkiša u vidu muffina, napolitanki, kinder jaja, m&m'sa, bananka, orea i tko zna čega sve ne. Vaš je zadatak pojesti ovu slatku nuklearku u 30 minuta bez pomoći prijatelja, rodbine i bagera, nakon čega je ne morate platiti. Neće vam uspjeti, ali mi dobro znamo da se nećete predati tako lako!

Slane palačinke su nešto poput obilnog ručka, a uz piletinu i junetinu vas očekuje hrpetina priloga, tako da sve ovisi o vašoj mašti. Namirnice su provjereno kvalitetne, preporučamo mozzarelu u unutrašnjosti, kao i dodatno pohanje. Nikako pojesti, stvarno su velike! Topla preporuka – odite u dvoje i naručite slanu i slatku. Taman!

Dakle, ako želite više od deserta, veliki obrok u vidu slane ili slatke palačinke, vrhunski pripremljene i napunjene po apsolutno vašem ukusu, navratite do Dankovečke 5 u Dubravu, ili Trg 101. Brigade u Španskom, i prepustite se užicima. Mi jesmo, i dobro nam je! Svi detalji na Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju