Nakon cijelog dana istraživanja tradicionalne bosanske kuhinje, odnosno „ubijanja“ u dagarama – jelima od mesa i povrća pečenih u zemljanim posudama po kojima je taj specijalitet dobio ime, begovim čorbama, baklavama i pitama ispod sača put nas je odveo na naveći trg u Bosni.

Tuzlanski Trg slobode podsjetnik je na povijesni značaj još iz vremena srednjeg vijeka. Mjesto je to na kojem se pije kava, pričaju vicevi, sreću prijatelji, druži i „meditira“ s pogledom na veliku fontanu ili zgradu Barok, impozantnu građevinu koja simbolizira period austrougarske uprave, kao i Čaršijsku džamiju.

Upravo se na tom prostranom trgu prošle godine obarao rekord u pripremi najvećeg bureka i porcije ćevapa na svijetu. Fotografije i snimci bureka od 650 kilograma i lepinje s 1500 ćevapa obišle su svijet. No kako je tuzlanska gastronomska ponuda mnogo više od delicija pripremljenih od tijesta i mljevenog mesa odlučili smo se zaustaviti u restoranu kojeg hvale zbog vinske karte i odležanih odrezaka, ali i ugodnog interijera. 

Odležano meso Odležano meso (Foto: NB)

Drveni namještaj, prirodni materijali, rastopljeni vosak na svijećnjacima, drvene bačve, kao i klavir s crvenom ružom i notama samo su neki od detalja koji pridonose specifičnom ugođaju, jedinstvenom u Tuzli. Listajući vinsku kartu proradila nam je znatiželja; hoćemo li otkrivati bijela ili crvena blaga Hercegovine; je li bolje odabrati Kežin merlot ili Nuića, Vukoju… nađe se ondje svakojakih iznenađenja, kako domaćih i stranih.

Prostrana terasa Prostrana terasa (Foto: NB)

„Mama mia!“, uzviknuli smo kad su na stol stigle pureće i teleće koljenice, odresci i sablja s nanizanim povrćem i mesom od koje su nam porasle zazubice. Požurili smo vilicama isprobati odgovara li okus besprijekornom izgledu. Razgovor je utihnuo dok se u ustima topilo meso meke koljenice iz koje je kost gotovo sama izašla, kao i odresci sazreli za uživanje u ružičastom mesu.

> Nacionalni park Una: Idealno mjesto za vikend-izlet i rafting u susjedstvu

Srdačni domaćini objasnili su da se teleća koljenica pekla na 75°C 24 sata s povrćem i maslacem te da se na Mama Mia plati poslužuju polako kuhani pureći batak, teletina pohana u bučinim sjemenkama punjena ementalerom i ajvarom, teleći ražnjići s tikvicama te piletina na žaru: punjena gorgonzolom i purećom šunkom te vrganjima i šampinjonima.

> 5 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu

Za ljubitelje mora restoran nudi i carpaccio od tune, inćune, riblju paštetu i salatu od lignji, ali uz prekrasne komore za odležavanje mesa nije nam palo na pamet gubiti mjesto u želucu na tako nešto. Ljepše se zabavljati vađenjem koštane srži i mazati je na kruh nego čistiti riblje kosti.

Šalu na stranu - svakome prema ukusu, ali šteta je propustiti steakove koji odležavaju mjesec dana. T-Bone, New York strip, Ribeye i druge divote platit ćete oko 30 kuna na 100 grama što je povoljnije nego u Zagrebu. Kako ispuniti vrijeme u Tuzli provjeriti možete na stranicama njihove turističke zajednice. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju