Špageti su omiljena vrsta tjestenine diljem svijeta, a smatraju se temeljem talijanske gastronomije.
Riječ je o tankim, dugačkim i valjkastim komadima tjestenine koja se u privatnim domaćinstvima izrađuje od žumanjaka, brašna i soli ( s dodatkom malo maslinovog ulja), dok je durum pšenica i voda najčešći sastojak kod industrijske proizvodnje.

Špageti su danas dugi otprilike 25 do 30 centimetara u sušenom obliku, no originalne talijanske recepture ukazuju da su prvi špageti bili mnogo duži od toga.

Tko je jeo prve špagete?
O porijeklu špageta pričaju se mnoge priče. Privi pisani podaci datiraju iz 5. stoljeća, a vezani su uz "Talmud", odnosno najsvetiju knjigu Židova u kojoj se spominje kuhanje tjestenine u vrućoj vodi.


Neki povjesničari vjeruju da su Arapi uveli tjesteninu na jelovnike Europljana nakon što su osvojili Siciliju u devetom stoljeću, iako su prvi zapisi o talijanskoj tjesteninu potječu tek s početka 12. stoljeća.

Drugi pak ističu da proizvod vrlo sličan ovome jeo u Kini još za vrijeme dinastije Han koja je vladala od 2. stoljeća prije Krista.

Uistinu, kineski rezanci uvelike nalikuju na špagete, no za razliku od onih talijanskih nešto su tanji. Pšenično brašno je glavni sastojak talijanskih špageta, no kineski se rezanci mogu sadržavati i rižino brašno, krumpirov škrob ili kanu.

Rezanci su iznimno popularni u većem dijelu Azije, a ovisno o zemlji varira i njihova debljina, izgled te sastav.


Špageti vs. rezanci
Talijanski špageti se obično kuhaju u posoljenoj vodi, a potom poslužuju s umakom na bazi rajčice koja može sadržavati različite začine poput mažurana i bosiljka, maslinovo ulje, meso i povrće.

Među popularnijim svjetskim izborima su špageti ala carbonara, a u hrvatskim domaćinstvima vrlo se često priprema s dodatkom umaka bolonjez.

Kineski rezanci najčešće se jedu štapićima, a kuhaju se u nekoj tekućini poput juhe dok ne omekšaju. Potom se služe s mesom, plodovima mora ili povrćem. Neki ljudi koriste rezance za salate, ili ih čak prže u dubokom ulju kao za neke varijante popularnog jela Lo mein.

Duguljasti i valjkasti oblik tjestenine toliko je popularan u svijet da se u posljednjih nekoliko godina uz pomoć spiralizatora rade lažni špageti od buče, tikvica i sličnih niskokaloričnih namirnica.

Zavirite u našu fotogaleriju i nadahnite se za pripremu jela sa špagetima i rezancima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju