Tko je posjetio Čikat na Malom Lošinju zauvijek će pamtiti mirise bora kojima lijepa uvala želi dobrodošlicu svojim gostima. Raskošni tamnozeleni ljepotani utrli su put razvitku samonikle šume još krajem 19. stoljeća i omogućili razvoj autohtonih vrsta poput mirte, planike, lemprika… Stoga ne čudi da netom otvoreni restoran u hotelu Bellevue upravo nosi ime zaštitnog znaka otoka. Matsunoki (bor) prvi je otočni japanski restoran u Hrvatskoj. Na tanjurima spaja gastronomska načela Mediterana i Azije koja dijele entuzijazam prema jelima što hrane duh, koliko i tijelo – nudeći senzaciju za sva osjetila. Takvom se kulinarskom filozofijom poveo chef Matsunokija, Saša Pribičević u kreiranju jelovnika.

S mladim timom od pet kuhara priprema japanske specijalitete za koje se koriste organske namirnice s malih obiteljskih gospodarstava. Kako i sam ističe - Jadran ima sve što treba; svježe namirnice s lakoćom pretače u japansku kuhinju. No ponešto dolazi i iz Sašinog rodnog kraja. Slavonac iz okolice Osijeka zagrebačku je adresu zamijenio otočnom nakon što je godinama iskustvo gradio u Apetitu, Takenoku i Time-u.

Chef Pribičević Chef Pribičević (Foto: PR)

"Uz Christiana Cabaliera uvidio sam što je ozbiljna gastronomija. U Apetitu sam puno naučio, a između ostalog – i tehnike maksimalnog iskorištavanja namirnica. Igrom slučaja sam završio u azijskoj kuhinji; u Takenoku sam proveo oko tri i pol godine, a zatim se zaposlio u Time-u. Ako postoje dobri azijski restorani u unutrašnjosti, nema razloga da ne bi bili i na obali. Prilikom odabira namirnica prilagođavamo se podneblju te spajamo Hrvatsku i Japan. Na jelovniku se mogu očekivati meso boškarina, tartufi te maslinovo ulje koje se primjerice koristi za pripremu carpaccia i emulzija. Pazimo da sve bude domaće i lokalno. Zastupljena je i crna slavonska svinja; provukli smo je kroz gyoze i ramen. Tu je i patka koja je karakteristična za azijsku kuhinju, a kao i gotovo sve namirnice, nabavljamo je s manjih OPG-a.

Japanski restoran zaslužuje najbolju tunu pa smo se odlučili na Kali koju koristi i Nobu (cijenjeni i najveći svjetski lanac sushi restorana). S tunom se ne smije se riskirati pa biramo svježinu i kvalitetu s Ugljana“, ispričao nam je chef na otvorenju.

Gyoze Gyoze (Foto: PR)

Jedan od specijaliteta koji preporučuje je ramen. Oni koji nisu upoznati s ramenom mogu pomisliti da se radi o juhici s rezancima, mesom ili ribom i povrćem, ali svaki segment pripreme iziskuje vještinu i strpljenje. Poslužuje se sa svinjskom potrbušinom crne slavonske svinje, algama, posebno kuhanim jajima, začinima…

> Otok na kojem Milan Sijerković ne bi imao posla: Europska prijestolnica vječnog ljeta

"To je kompleksno jelo. Temeljac se kuha se od sedam do osam sati kako bi se razvile arome, a svinjska potrbušina marinira 24 sata te sporo peče od oko tri i pol sata. Radimo i domaću tjesteninu. Od početka pripreme do tanjura prođe dva do tri dana na pripremu“, kaže chef Pribičević.

Mljeveno meso crne slavonske svinje koristi se za gyoze, sočne i neodoljivo ukusne japanske jastučiće od tijesta, a počasno mjesto ima i sushi koji ne dolazi u već gotovim "setovima“. Gosti slažu svoje idealne kombinacije, a sudeći prema najavama, uskoro bi se mogli prepustiti u ruke chefa bez razmišljanja. Prema načelu omakasea kuhar stvara prema nadahnuću koje se najčešće ne može „reprizirati“. Matsunoki ima istaknut sushi bar te otvorenu kuhinju tako da nema skrivanja; sve je nadohvat očiju.

Sushi Sushi (Foto: PR)

Kamenice s granitom od vina i začinskog bilja, maki sushi, beef teriyaki, karrage piletina, matcha sladoled sa slatkom pastom od azuki graha i crumbleom od sezama neka su od jela koje možete kušati zaputite li se u Mali Lošinj. Osim toga, u Matsunokiju samostalno rade domaću udon tjesteninu koja se u woku sljubljuje s odležanim junećim biftekom, mladim mahunama i teriyaki umakom. Delicije chefa Saše Pribičevića dodatno upotpunjuje posebna ponuda viskija renomiranih destilerija iz Japana, kao što su Nikka Taketsuru, The Yamazaki, Hakushu i Hibiki, te ponuda pjenušavih sake vina i rakija.

> Otok vitalnosti: 6 razloga zašto odmah trebate posjetiti Mali Lošinj

Povodom otvorenja gosti Matsunokija uživali su na preopening partyju, dok su na Masterclassu prije gala večere kušali i sake vina. Uz jela chefa Saše Pribičevića, gosti Matsunokija isprobali su i prvi ružičasti šampanjac Veuve Clicquot Rosé, koji ove godine slavi 200 godina postojanja.

Kušanje sakea vodio je Suwi Zlatic, najbolji sommelier Austrie 2014, Ambassadeur du Champagne 2015/16 i VINEUS Sommelier 2016 te prvi hrvatski certificirani sake sommelier Ivan Jug. Kušače je iznenadila raznolikost stilova pića kojem ime sugerira da se radi tek o alkoholu. No zagrebe li se ispod površine i uđe u svijet koji je Hrvatskoj još uvijek nedovoljno poznat, zaključuje se kako je sake dobitna kombinacija uz sushi, egzotične – ali i domaće specijalitete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju