Iako imenom mali, on je najveći grad otoka Lošinja. Poželite li boraviti u oazi mira, okruženi mirisnom i pitoresknom prirodom, okupati se u kristalno čistom moru, zaplivati s dupinima ili jednostavno uživati u izvrsnoj gastronomiji, nakon cjelodnevnog bicikliranja: Mali Lošinj mora biti vaš odabir. U nastavku pogledajte naše razloge zašto trebate posjetiti Lošinj!



Upoznajte se s Apoksiomenom

Ovdje ne samo da ćete pronaći izniman mir, već ćete imati priliku istražiti neke od najljepših atrakcija Mediterana. Jeste li znali da se ovdje nalazi Muzej Apoksiomena, posvećen sportašu prekrasnih proporcija? To je zapravo brončani grčki kip iz 2. ili 1. stoljeća prije nove ere. Apoxyomenos je grčki naziv za prikaz atleta koji se čisti strugaljkom nakon vježbanja ili natjecanja, a ovaj lošinjski sportaš prikazan je u trenutku dok čisti svoju strugaljku. Očuvan je u cijelosti, nedostajali su samo mali prst i oči, a na stopalu desne noge bio je još pričvršćen dio izvorne brončane baze. Kip je pronađen u podmorju otoka Lošinja, pored otočića Vele Orjule prije točno 10 godina. Javnosti je izložen 6 godina kasnije, nakon potpune restauracije.

Udahnite mirise Mediterana

Ako bismo trebali odabrati najmirisniju atrakciju Jadrana, "Miomirisni vrt" bi zasigurno bio na vrhu ljestvice. Ovdje se u potpunosti možete izgubiti u svim mirisima bilja otoka Lošinja, jer upravo su ovdje zasađene sve biljke koje se mogu pronaći diljem otoka. Od naranče, kadulje, mandarina, mirte, limuna, lavande, pa do ružmarina. Vaši će mališani ostati oduševljeni nakon igre s četveronožnim stanovnikom vrta, magarcem, a vi ćete kući otići opskrbljeni najkvalitetnijim domaćim proizvodima, kao što su likeri, mirisne svijeće, kupke i čajevi.

Istražite podmorje lošinjskog arhipelaga

Zanimljiva je činjenica kako je davnih dana, točnije u 19. stoljeću, u Malom Lošinju djelovalo čak šest brodogradilišta, a sam grad bio je europska brodograđevna velesila. Tada je lošinjsko brodarstvo imalo preko 150 jedrenjaka, što je u ono doba bilo više nego li je imala cijela Istra. Danas, ako se zaputite u istraživanje, možete u blizini Lošinja pronaći nekoliko brodskih olupina koje su pogodne za ronilačka istraživanja. Jedna od najpoznatijih je ona broda Tihany kod otočića Školjić, na ulazu u luku otoka Unije.

Obiđite otok i na dva kotača

Lošinj je u javnosti poznat kao otok vitalnosti. Brojni turisti ovdje dolaze s jednim razlogom, a to je istraživanje svih prirodnih i kulturnih atrakcija na dva kotača. Raznolikost terena omogućuje uvijek zanimljivu vožnju po otoku, bilo da biciklirate uz obalu ili brdskim stazama. Ovisno o kondiciji, vrlo lako ćete pronaći najbolju biciklističku stazu za sebe. Ako se bojite da ćete se izgubiti, uvijek se možete upustiti u istraživanje kroz organizirane ture i s licenciranim bike vodičima.



Zaplivajte s dupinima

Ako ćete ih pronaći negdje na Jadranu, to će sigurno biti otok Lošinj. Ovdje, prema istraživanjima obitava čak 180 jedinki. O njima se brine udruga Plavi svijet iz Velog Lošinja, a upravo su lošinjski dupini jedna od najbolje istraženih skupina u cijelom Mediteranu. Zanimljiva je i činjenica da i vi, zahvaljujući akciji "Plavog svijeta" možete posvojiti jednog dupina, a više informacija o tome možete saznati na službenoj stranici. 

Odmorite se od istraživanja u Hotelu Vespera

Kad vam nakon cjelodnevnih aktivnosti zatreba odmor, njega ćete pronaći u jednom od najljepših hotela na otoku. Radi se o Hotelu Vespera s 4* koji je pravi obiteljski hotel. Smješten je svega 20 minuta lagane šetnje od centra Malog Lošinja, a u svojoj ponudi ima veliki izbor sadržaja prilagođenog svim potrebama roditelja. Blizina mora, cjelodnevni animacijski program, Family Aqua Fun zona s bazenom na tri razine i pogledom na more… Što vam više treba?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju