Ocjenjivanje prva tri Hamburgera pročitajte na ovom linku, a naredna tri na ovom!

7. Mali Bar
Vlaška 63

Na par minuta od centra grada prema istoku, u haustoru koji ne obećava ništa dobro, pa stepenicama uzbrdo, smjestio se Mali bar, jedno od prvih Tapasišta u Hrvata, odnosno mjestu gdje treba doći grickati i uživati u malim zalogajima, a ne se balkansko-saborski prežderavati janjadi, krmadi i ostalom -adi. Vlasnica je navodno sama Ana Ugarković, ali je nismo vidjeli. Zato šefica sale ima super naočale, no prvo smo naručili fino vino, za damu tempuru, a za izjelicu hamburger. Odnosno hamburgere. Mini hamburgere, dva komada. Ubrzo na stol dolaze hamburgerčići veličine nabubrenih oreo keksa (Moto keksa za starije generacije), gledam okolo da nije skrivena kamera, pa kako je nema, pokušavam primiti s deset prstiju, od kojih mi osam ipak ne treba. Dobro, kvantitete nema, bit će valjda savršeno ukusni. Ali, jao. Hladni su. Prvi dojam je okus i dodir Montane dok kasnim u Zadar pa pljačkam benzinsku. Otvaram ono što je ostalo od prvog zagriza, a tamo prekrasno kosano meso bez inča masti, prekrasne boje, umak baziran na kiselom vrhnju (tzatziki), uz dodatak sitnih finih kiselkastih komada pečene paprike, svježeg luka, potočnice i klica. Ali je hladan i tartarast, i tog sablasno bijelog i tvrdog umaka ima koliko i mesa. Uglavnom, kad se odbaci vizualni užas, ako ste išli jesti hamburger, i očekujete hamburger, ovo ne zaslužuje nositi to ime. Ali je sasvim fina kombinacija, pogotovo klice. Savršen mini obročić za nervoznu managericu na vječnoj dijeti, ali ne i za cool managera koji je došao sklopiti posao. Uglavnom, zadovoljan okusom, ali ne i količinom i cijenom (4 zalogaja, zajedno – 40 kuna!?), pojeo sam i pola povrtne tempure  i cijelu salatu od pola kraka mini hobotnice sa slanutkom, na veliku žalost po moj džep, ali i veselje za nepce. Prekrasno mjesto za jako bogate i ne gladne ljude.

Mini hamburgeri – 40 kn
Vino na čaše – 20-30 kn
Ocjena 7


8. Marinero
Bedricha Smetane 2, Prečko


Autor ovih tekstova je tihi patnik za kulturom ćevapa u somunu, i ovaj me lokal na kraju grada, u savršenom, možda i najjačem zagrebačkom ćevapoidnom okruženju (Grana, Deda, Kotač), uvijek mamio sočnim debelim komadima i velikom tetom loše volje na samom ulazu, koja je mrzovoljno bacala komade mesa na tešku rešetku. Mesožderska idila. No, tete više nema, njena pozicija je zagrađena, i tu je sada neki lounge, sve ima neki moderniji štih, i zjapi prazno. Nervozno naručujem ćevape za damu i hamburger za sebe, jer hamburger ne pada daleko od ćevapa, i prepuštam se čekanju i tamnom Velebitu. Na stol dolaze, nošeni nasmiješenom konobaricom, nekakvi otužni sićani čevapćićići, i tanani burger u somunu. Škarama izrezana salata, majoneza i kečap iz trgovine pomiješani u menza-umak, vraćaju u dane hranjenja u SC-u, na Savi i menzi kod Ekonomije. Samo fali neraskidivi papir od salvete i Cao-Cao kao desert. Totalni promašaj, jedino ako imate retro party osamdesetih, meso simpatično, kao i somun, dosta veliko, ali nema tu sreće. Konobarica nam potvrdno odgovara na pitanje da je vlasnik nedavno promijenjen, i tako siti, ali ne i sretni napuštamo Prečko.

Hamburger s pommes fritesom - 36 kn
Tamno Velebitsko 0,5 l - 15 kn
Ocjena - 5

9. Rougemarin
Folnegovićeva 10

Nekad na kraju grada, danas iza poslovnih zgrada i nebodera, u predvorju Tvornice žarulja nalazi se Rougemarin. Počeo je kao kiosk, danas raste poput inflacije i opraštanja dugovima prijateljima na vlasti. Ugodan velik drven prostor, predvorje liči na ulaz u ambulantu, radovi na terasi samo što nisu gotovi, a ukusan miris mesa rajca naša osjetila dok sjedamo i listamo meni. Hamburgera dana, igrariju Chefa kuhinje za taj dan – nažalost nema jer smo stigli prekasno, u 19.00, pa naručujemo klasičan Cheese. Za stol ubrzo dolazi gospodin burger. Oskar za vizualitet, mučko debelo sočno đubre koje je deblje od prsta Janike Balaža, pokoj mu duši. Meso – pjesma, samo sol i mrva papra, okus divan, čista čistoća, a najbolje od svega – savršeno balansirano. Najdosadniji komentator u povijesti HRT-a bi rekao – kompaktno. Ništa nije prenaglašeno, ni umak, ni salata, a ni meso. Savršen omjer. Junetinu eventualno dotjeraju pačetinom, izvana smećkast, iznutra rumen, ali ne vampirski krvav. Pecivo solidno, umak od majoneze i senfa, umjeren, radič i zelena salata, sir mladi domaći iz Daruvara, panceta i domaći kečap. Krumpirići malomasni, neslani, ali nepotrebni. Nakon prvog pokušaja kad sam dobio zagoreno meso i nadurio se, ovoga puta je bilo na granici oduševljenja. Trenutno na diobi prvog mjesta uz Šalšu, bit će pripetavanja, ali definitivni vrh. Svakako posjetiti.

Cheeseburger - 34 kn
Double Cheese - 60 kn
Krumpirići - 15 kn
Vukovarsko 0,5 l - 15 kn
Ocjena 8,5

Uskoro idemo u nove pobjede, javite gdje su po vama najbolji hamburgeri, i ne zamjerite na ocjenama – i sami znate da su tu nijanse svaki dan drugačije, od namirnica, vatre, lošeg dana kuhara, konobara... A i nikome ne damo desetku dok ne obiđemo cijeli grad! Pratite nas na portalu punkufer.hr i šaljite savjete na naš Facebook!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju