Planirate li, ali nikako da provjerite što se kuha u Papaveru, laboratoriju suvremenih pizza i domaćih jela u kojima se susreću  utjecaji Italije i Slavonije, nema boljeg trenutka nego „zapaliti pilu“ – i put prema Mlinovima. O tome zašto nam se sviđa to što rade Ana Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi, pisali smo ovdje, a za jesen/zimu vrsni je dvojac pripremio nove specijalitete koje vrijedi iskušati.

Od bezobrazno meke confitirane patke, uzbudljivih risotta i pizza, kao i klasika - juhe od buče i sarme, kao i uvijek, Ana i Pasquale rade najbolje što znaju od vrhunskih domaćih sastojaka.

Naizgled jednostavna, dobra stara sarma u Papaveru je sve ali ne obična. Svjetlosnim godinama daleko od bljedunjavih varijacija na temu, dostojna je opjevane Kekinove „prave stvari“ kojoj sva druga klopa nije do boka. Mirisno meso je u sinergiji s carnaroli rižom (!) čija su zrnca savršena protuteža kremastom oblaku od pirea te omotaču od kupusa koji daje taman toliko svježine da želimo novi zalogaj – i tako u krug (ili novu samu). 

 Bezgrešnom klasiku domaće kuhinje na zimskom jelovniku pridružila se i divota na nešto višoj nožici. Confitirana patka s istim onim pireom u koji bismo spremno zaronili žlicom, meka je kao duša. Društvo joj pravi chutney od suhih smokava, slatko kiseli umak i povrće zaokružujući jelo od kojeg su puna usta okusa. Na popisu ugodnih iznenađenja je i rižot s vrganjima, bučom i hrskavom slaninom. Jelo za odlikaše u koje se lako zaljubiti na prvi miris, a potom i nešto kasnije kad zahrska slanina između zubi i razlije se umami.

Među novitetima je i otmjeni ristotto od gambera i mandarina, koji se jede poput kakvog delikatnog slatkiša i budi zanimanje teksturom i aromama. Odličan izbor za one koje klasika ne uzbuđuje – baš kao i jedna od novih pizza, Crna svinja iz Pasqualove manufakture suvremenih pizza (contemporanea). Tijesto od vrhunskog brašna i prirodnog kvasca savršena je podloga za nadogradnju, a u novoj priči chef se poigrava dimljenim buncekom, turšijom i hrenom. Tijesto je crno (baš kao i svinja), od kakaa koji daje poseban štih.

U crnom trisu iz srca Slavonije je nježna SLAvonkaNINA s pelatima, mozzarellom, vrganjima, slaninom i lučicama, Invidia (pelati, mozzarella, endivija, kare, poriluk, prokulice) te LaBuđ kojoj osim slanine draž daju artičoke i ricotta. Ako vam je običan rub nezanimljiv, u Papaveru će ga napuniti ricottom – zanimljiv spoj kojim, moglo bi se reći, dobiva jelo u jelu.

U otkrivanju finih talijanskih sireva pomoći može i Baš Baš Burger na kvadrat sa stracchinom (svježim talijanskim sirom) i pečenom paprikom koji na stol stiže s pečenim krumpirom koji do mile volje možete umakati u fini alioli.

Priča se i da bi vrijedilo probati Slavonske Tagliatelle. Radi se o domaćoj svježoj tjestenini, za koju su u Papaveru maheri, posluženoj u umaku od slavonske svježe kobasice, šumskih gljiva, stracchina i lješnjaka. U svakom slučaju, ostavite mjesta za deserte jer to što Ana radi je čarolija – bilo da se radi o famoznom tiramisuu, cheesecakeu ili crumbleu s jabukama, kestenom, cimetom i sladoledom od vanilije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju