• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije

Austrijski simbol topline i gostoljubivosti naziva se backhendl, a radi se o piletini koja se najprije marinira u soku od limuna, a potom poha i poslužuje sa salatom od krumpira...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.10.2025 11:41 komentari
viber Created with Sketch.
Pohano meso
Pohano meso (Foto:Shutterstock)

Štajerski backhendl, odnosno štajersko pohano pile, jedno je od omiljenijih tradicionalnih jela Austrije. Ova zlatna, hrskava poslastica ima duboke povijesne korijene, osobito u jugoistočnoj regiji Štajerskoj, gdje se uživa već stoljećima. Jelo utjelovljuje bogatu austrijsku kulinarsku baštinu, spajajući ruralne tradicije s aristokratskim utjecajima.

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Povijest prženog pileta u Austriji seže u 18. stoljeće, kada je postalo sastavni dio prehrane aristokracije. Pod utjecajem francuskih i talijanskih kulinarskih tehnika, austrijski su kuhari usavršili lokalne recepte stvarajući ono što će postati poznato kao backhendl. U to je vrijeme prženje smatrano luksuznom metodom pripreme zbog visoke cijene maslaca i masti. Jelo je bilo osobito popularno među plemstvom, koje ga je posluživao na raskošnim gozbama i proslavama.

Klasični štajerski recept priprema se tako da se cijelo pile nareže na komade, začini solju i sokom od limuna, zatim obloži brašnom, jajetom i mrvicama kruha te prži dok ne postane hrskavo i zlatno. Tradicionalno se prži na pročišćenom maslacu ili svinjskoj masti, što mu daje bogat okus i savršeno hrskavu teksturu.

Uz salatu od krumpira 

Jedan od ključnih elemenata koji ga razlikuje od drugih verzija prženog pileta jest njegova kombinacija sa svježim salatama, osobito onima začinjenima bučinim uljem. Ovo tamnozeleno, orašasto ulje specijalitet je Štajerske i daje prepoznatljiv okus koji savršeno nadopunjuje hrskavu piletinu. Uobičajeni su i prilozi poput jednostavne krumpir-salate ili lagane salate od krastavaca, koji dodatno uravnotežuju okuse.

Tijekom stoljeća štajerski backhendl se razvio od jela za elitu do omiljenog obroka koji uživaju svi Austrijanci. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća postao je nezaobilazan u gasthäuserima (tradicionalnim austrijskim gostionicama) i seoskim domaćinstvima diljem regije. Često se posluživao na nedjeljnim obiteljskim okupljanjima, vjenčanjima i svečanim proslavama, učvrstivši svoju ulogu simbola topline i gostoljubivosti.

Danas backhendl ostaje sastavni dio austrijske gastronomske ponude. Široko je dostupan u restoranima diljem zemlje, osobito u Štajerskoj, gdje se lokalno stanovništvo ponosi svojim jedinstvenim pristupom ovom klasičnom jelu. Mnogi tradicionalni restorani i dalje ga pripremaju na starinski način, osiguravajući da svaka porcija zadrži autentičnost svojih povijesnih korijena.

Bilo da se jede u rustikalnoj seoskoj gostionici ili u vrhunskom restoranu, ovo hrskavo prženo pile i dalje je dragocjeni dio austrijskog gastronomskog identiteta.

Pohana piletina - sastojci:

  • 1 cijelo pile, narezano na 8 komada (bataci i zabatci odvojeni, polovice prsa i krila prepolovljena)
  • 3 limuna (iscijeđena u sok)
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 120 g glatkog brašna
  • 4 jaja, umućena
  • Krušne mrvice
  • Kriške limuna, za posluživanje
  • Sol, papar
  • Mast ili ulje za prženje

Pohana piletina - priprema:

  1. U vrećicu s patentnim zatvaračem od 4 litre stavite pileće komade, sok od limuna, češnjak, žličicu soli i obilno nariban papar. Dobro zatvorite i protresite kako bi se svi sastojci sjedinili. Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat, a najviše 2 sata.
  2. Kada ste spremni za prženje ulijte u tavu ili lonac oko 4 cm ulja i zagrijte ga na 190 °C. U jednu široku zdjelu stavite brašno, a u drugu umućena jaja. U treću plitku zdjelu ili tanjur stavite krušne mrvice.
  3. Izvadite piletinu iz marinade. Po potrebi radite u turama: svaki komad uvaljajte u brašno (otresite višak), zatim u jaje (pustite da višak otkapa), zatim u krušne mrvice pa odmah stavite u vruće ulje. Temperatura ulja će pasti.
  4. Pržite piletinu, povremeno okrećući, i održavajte temperaturu ulja između 165 °C i 175 °C dok ne postane zlatno-smeđa izvana i dok unutarnja temperatura ne dosegne 63 °C za prsa i 68 °C za batake i zabatke, otprilike 15 minuta.
  5. Pržene komade stavite na papirnate ubruse da se ocijede, a zatim na rešetku postavljenu iznad lima za pečenje. Pospite solju. Ostavite piletinu da miruje barem 3 minute nakon što temperatura u prsima dosegne 66 °C. Poslužite odmah uz kriške limuna.

10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni Kesteni - 3 Kesteni - 2 Kesteni - 1 +0 Kesteni - 4

  • #recept
  • #Recepti
  • #Pohana Piletina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Gotov za tren
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Kaos na hitnoj: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Gužvetina
VIDEO Kaos pred najvećom zagrebačkom bolnicom: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Novi detalji
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
Šokantni učinci
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Neslavni pad
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
nisu saudijci
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
Europa dominira
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Čokoladna torta s tajnim sastojkom
Najbolji recepti

5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

Popularni talijanski tiramisu tek je početak priče o genijalnom spoju kave i čokolade u neodoljivim slasticama... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close