• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske ugostilo je gastronomske stručnjake i znatiželjnike kako bi otkrili tajne savršene paelle…
Nika Borovac 18.10.2025 08:14 komentari
viber Created with Sketch.
Paella - 16
Paella - 16 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Paella - 15 16 Paella - 11 16 Paella - 19 16 Paella - 3 16 Proslava Nacionalnog dana Španjolske poslužila je kao odličan povod za posjet španjolskog chefa Carlosa Ripolla Martíneza Hrvatskoj i pripremu jela koje ima posebno mjesto u španjolskoj gastronomiji, ali i srcima. Okupljenim gostima u rezidenciji španjolskog veleposlanika u Zagrebu, vrsni stručnjak za paellu otkrio je male tajne, ali pripremio degustaciju kako bi svatko mogao upoznati autentične mirise i okuse omiljene delicije.

U trendu Villa Nai 3.3, Dugi otok - 2 Ključ savršenog odmora "Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije

Chef Carlos Ripoll Martínez gostima je ispričao i ponešto o povijesti jela koje se smatra nacionalnim kulinarskim ponosom. Doznali smo da izvorna paella potječe iz okolice Valencije, gdje su je radnici na poljima pripremali još prije 300–400 godina. Kako su po cijele dane provodili s blagom i vraćali se tek navečer, kuhali su u prirodi ono što bi ulovili: zeca ili kokoš, a sa sobom su nosili sušeni grah i druge namirnice. U široku, nisku tavu, koja se naziva paellera stavili bi namirnice i sve kuhali na malo vode.

Među brojnim varijacijama na temu izdvaja se paella valenciana, koja ima počasno mjesto - i danas je nezaobilazni klasik u Valenciji, koji slavi bogatu poljoprivrednu baštinu regije. Priprema se od piletine, mesa kunića, rajčice, zelenih mahuna i bijelog graha te po želji uz dodatak ružmarina. Na toj su bazi nastale na tisuće varijacija – ali to više nisu paelle u strogom smislu, nego jela od riže, doznajemo od chefa Carlosa Ripollija Martíneza.

Paella - 15 Paella - 15 (Foto: Nika Borovac)

Samo jelo je dobilo naziv prema posudi u kojoj se priprema. Osim u Valenciji, varijante paelle nalazimo u Alicanteu, Murciji, Kataloniji i drugdje, a ovisno o kraju i kuharu pripremaju se u suho, kremasto ili jušno – mogućnosti su brojne. Ono što je svima zajedničko je da većina vremena odlazi na pripremu sastojaka, kao što je sjeckanje povrća i začina te kuhanje temeljca.

"Imate li priliku kuhati na drva, dobit ćete najbolji okus, pod uvjetom da ognjište ima i niski krov na visini ne većoj od oko jednog metra iznad tave. Tako para i dim mogu kružiti oko paelle dajući joj karakterističnu aromu", objašnjava chef Carlos Ripoll Martínez, dodajući kako je takav način pripreme i najteži jer nije lako kontrolirati vatru, za razliku od plinskog plamena. No imate li odgovarajuću, ravnu tavu indukcija je dobra opcija jer toplina ravnomjerno dolazi do sastojaka. U brojnim restoranima paella se započinje na plinu, a dovršava u pećnici. Tako se dobije posebna, lagano karamelizirana nota.

Kakvu rižu koristiti?

"Ako ste radili rižoto, onda znate da se miješanjem otpušta škrob – to ne želimo kod paelle“, napominje chef i dodaje kako se popularna vrsta riže koja se koristi naziva bomba. Zbog deblje opne treba joj puno tekućine i vremena da se otvori. Kada se opna probije počinje izlaziti škrob i tada treba prestati s miješanjem.

"Takvu rižu, kao što je bomba, možete miješati na početku, dok je opna zatvorena, ali posljednjih pet, šest minuta treba stati jer ćete u suprotnom dobiti ljepljivu teksturu – a to ne želimo", otkriva. Najbolja riža za paellu je ona kratkog, okruglog zrna – kakva je i bomba, a ponekad se koristi i srednje zrno.

Paella - 10 Paella - 10 (Foto: Nika Borovac)

Duša paelle

Socarrat, karamelizirani sloj riže na dnu je duša paelle. No kako kaže chef, tanka je granica između karamelizacije škroba i zagorene riže. Ta granica ovisi o vrsti riže, količini maslinova ulja i načinu kuhanja.
„Kada ima dovoljno ulja, paellu možete primjerice kuhati 15–16 minuta, a zadnjih 30 sekundi pojačati plamen kako biste dobili socarrat“, savjetuje chef.

Važno je i uskladiti količinu riže s veličinom tave jer zrna trebaju prekrivati dno u tankom sloju.

"Ako je donji sloj riže predebeo tada gornji sloj neće biti u jednakom kontaktu s izvorom topline, a paella se neće ravnomjerno skuhati. Ako pak imate previše tanak sloj riže u tavi i previše tekućine, sve će prebrzo ispariti prije nego riža postigne idealnu teksturu. Dakle, tražimo pravu debljinu sloja i točan omjer tekućine, kako bismo imali maksimum okusa i savršenu teksturu. Ovisno o debljini sloja riže mijenja se i količina tekućine: u pravilu ide četiri dijela tekućine na jedan dio riže, uz varijacije – kao što je slučaj kada je sloj riže tanak – tada na jedan dio riže ide i do pet dijelova temeljca", objašnjava chef i dodaje kako na 100 grama riže ide 500 ml tekućine.

Paella - 11 Paella - 11 (Foto: Nika Borovac)

Kako odabrati sastojke?

Kad je riječ o odabiru sastojaka chef preporučuje da se riba ili plodovi mora ne miješaju s mesom u istoj paelli. Ne treba podcijeniti niti važnost sofrita – osnove od luka, češnjaka, paprike i drugog povrća.

"Sofrito je presudan za okus. Netko voli osnovu od češnjaka, luka i paprike na maslinovu ulju, uz malo rajčice i paprike (pimentón). Kombinacija je bezbroj. Na istočnoj obali Španjolske često ćete naići na bazu s posebnim sušenim, slatkim paprikama (tipa ñora), koje se samelju s češnjakom, rajčicom i peršinom", kaže chef Carlos Ripoll Martínez, koji je za paellu unaprijed pripremio sofrito od luka, paprike, rajčice i španjolske krvavice (koja se naziva morcilla) za posebnu notu. Krvavici je skinuo kožicu, zgnječio nadjev i kratko ga popržio s povrćem te smjesu razrijedio temeljcem. Osim morcille nerijetko se koristi i chorizo, kobasica s dimljenom crvenom paprikom koja daje karakteristični okus i boju.

Kad je riječ o začinima, popularna je mljevena dimljena paprika, koja se naziva pimentón, a dodaje se i crni papar. Crveno zlatno, odnosno šafran je ključan, naglašava chef jer daje boju i kompleksne okuse, ali mane su mu visoka cijena i osjetljivost pa brzo gubi aromu. Zato se često koristi mljeveni šafran.

Paella - 18 Paella - 18 (Foto: Nika Borovac)

Želite li kuhati poput profesionalca, obratite pozornost i na količinu maslinovog ulja.

"Osim što olakšava kretanje riže, maslinovo ulje je važno za socarrat. U Španjolskoj mnogi kuhari ciljaju na to da deset posto preostale tekućine pri kraju bude masnoća, jer neki kuhaju s omjerom 4 : 1 (temeljac : riža), no na različitim nadmorskim visinama to varira i često treba manje ulja. Praktično pravilo u restoranu je računati oko 20 ml ulja po osobi (ovisno o stilu)".

O okusu će uvelike ovisiti i tekstura zrna riže koja trebaju biti čvrsta, ali ne i sirova.

"Pred kraj, otprilike zadnje tri, četiri minute čut ćete šuštanje, odnosno zvuk prženja jer tekućina isparava, a opna zrna se ponovno zatvara. Nakon toga paella treba odmoriti četiri, pet minuta. Sve skupa oko 12 minuta laganog ključanja i tri, četiri minute prženja“, dodaje chef, čija je paella, potvrdili su gosti, doista puna okusa i aroma, lijepih tekstura sa suptilnom gorkastom notom koju duguje karamelizaciji – savršena za uživanje uz čašu crnog, španjolskog vina.

Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude Shanti by Namaste Shanti by Namaste - 19 Shanti by Namaste - 16 +18 Shanti by Namaste - 15

  • #kako kuhati
  • #Španjolska
  • #španjolska kuhinja
  • #paella
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Na granici pokušao unijeti 40 tisuća eura gotovine bez prijave: Carinici novac pronašli u naslonu za ruke
opalili ga po džepu
Pao na granici: Nije napravio ono što mnogi putnici i vozači "zaboravljaju"
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
Kibernetički napadi rastu: Hrvatska pod udarom hakera — KBC, HAK i Hrvatske vode među metama
"Pravo bojno polje"
Dnevnik Nove TV doznao koliko je bilo napada na Hrvatsku i tko je sve bio meta: "Možemo reći da smo već sada u ratu"
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu i otkrila o kojoj temi ne želi ni čut
drastična promjena
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu: ''Pa znaš što, čudno je i meni, ali...''
Neda Ukraden nije htjela pjevati veliki hit koji ju je proslavio
pred njom je koncert karijere
Neda Ukraden nije htjela pjevati jedan od svojih najvećih hitova: ''Što ću ja sad tamo...''
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
“Duboka zabrinutost” među europskim proizvođačima automobila: Prijeti prekid opskrbnih lanaca
Spor oko Nexperije
“Duboka zabrinutost” među europskim proizvođačima automobila: Prijeti prekid opskrbnih lanaca
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
sport
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Dominik Kotarski opleo po sankcijama njegovom Kopehagenu
Popljuvao kaznu
Vatreni grmi nakon "glupe" odluke saveza: "To je sr*nje, nije bilo zle namjere..."
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
U dobru i zlu: Saznala bi to prije ili kasnije pa joj je on odlučio reći
U DOBRU I ZLU
Saznala bi to prije ili kasnije pa joj je on odlučio reći
MasterChef: Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
BROJ SE SMANJUJE
Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
putovanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
lifestyle
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Brigitte Macron u trapezicama i čizmama s blok petom
I SAKO JE MRAK
Brigitte Macron: Hlače kojima se iznova vraćamo nakon što se zasitimo skinny i trendi modela
sve
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kesteni - 4
Zlatni savjeti

10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Većina kestene zamišlja samo u desertima, ali odlični su i u juhama, rižotima i kao prilog mesu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close