• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske ugostilo je gastronomske stručnjake i znatiželjnike kako bi otkrili tajne savršene paelle…
Nika Borovac 18.10.2025 18:18 komentari
viber Created with Sketch.
Paella - 16
Paella - 16 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Paella - 15 16 Paella - 11 16 Paella - 19 16 Paella - 3 16 Proslava Nacionalnog dana Španjolske poslužila je kao odličan povod za posjet španjolskog chefa Carlosa Ripolla Martíneza Hrvatskoj i pripremu jela koje ima posebno mjesto u španjolskoj gastronomiji, ali i srcima. Okupljenim gostima u rezidenciji španjolskog veleposlanika u Zagrebu, vrsni stručnjak za paellu otkrio je male tajne, ali pripremio degustaciju kako bi svatko mogao upoznati autentične mirise i okuse omiljene delicije.

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Chef Carlos Ripoll Martínez gostima je ispričao i ponešto o povijesti jela koje se smatra nacionalnim kulinarskim ponosom. Doznali smo da izvorna paella potječe iz okolice Valencije, gdje su je radnici na poljima pripremali još prije 300–400 godina. Kako su po cijele dane provodili s blagom i vraćali se tek navečer, kuhali su u prirodi ono što bi ulovili: zeca ili kokoš, a sa sobom su nosili sušeni grah i druge namirnice. U široku, nisku tavu, koja se naziva paellera stavili bi namirnice i sve kuhali na malo vode.

Među brojnim varijacijama na temu izdvaja se paella valenciana, koja ima počasno mjesto - i danas je nezaobilazni klasik u Valenciji, koji slavi bogatu poljoprivrednu baštinu regije. Priprema se od piletine, mesa kunića, rajčice, zelenih mahuna i bijelog graha te po želji uz dodatak ružmarina. Na toj su bazi nastale na tisuće varijacija – ali to više nisu paelle u strogom smislu, nego jela od riže, doznajemo od chefa Carlosa Ripollija Martíneza.

Paella - 15 Paella - 15 (Foto: Nika Borovac)

Samo jelo je dobilo naziv prema posudi u kojoj se priprema. Osim u Valenciji, varijante paelle nalazimo u Alicanteu, Murciji, Kataloniji i drugdje, a ovisno o kraju i kuharu pripremaju se u suho, kremasto ili jušno – mogućnosti su brojne. Ono što je svima zajedničko je da većina vremena odlazi na pripremu sastojaka, kao što je sjeckanje povrća i začina te kuhanje temeljca.

"Imate li priliku kuhati na drva, dobit ćete najbolji okus, pod uvjetom da ognjište ima i niski krov na visini ne većoj od oko jednog metra iznad tave. Tako para i dim mogu kružiti oko paelle dajući joj karakterističnu aromu", objašnjava chef Carlos Ripoll Martínez, dodajući kako je takav način pripreme i najteži jer nije lako kontrolirati vatru, za razliku od plinskog plamena. No imate li odgovarajuću, ravnu tavu indukcija je dobra opcija jer toplina ravnomjerno dolazi do sastojaka. U brojnim restoranima paella se započinje na plinu, a dovršava u pećnici. Tako se dobije posebna, lagano karamelizirana nota.

Kakvu rižu koristiti?

"Ako ste radili rižoto, onda znate da se miješanjem otpušta škrob – to ne želimo kod paelle“, napominje chef i dodaje kako se popularna vrsta riže koja se koristi naziva bomba. Zbog deblje opne treba joj puno tekućine i vremena da se otvori. Kada se opna probije počinje izlaziti škrob i tada treba prestati s miješanjem.

"Takvu rižu, kao što je bomba, možete miješati na početku, dok je opna zatvorena, ali posljednjih pet, šest minuta treba stati jer ćete u suprotnom dobiti ljepljivu teksturu – a to ne želimo", otkriva. Najbolja riža za paellu je ona kratkog, okruglog zrna – kakva je i bomba, a ponekad se koristi i srednje zrno.

Paella - 10 Paella - 10 (Foto: Nika Borovac)

Duša paelle

Socarrat, karamelizirani sloj riže na dnu je duša paelle. No kako kaže chef, tanka je granica između karamelizacije škroba i zagorene riže. Ta granica ovisi o vrsti riže, količini maslinova ulja i načinu kuhanja.
„Kada ima dovoljno ulja, paellu možete primjerice kuhati 15–16 minuta, a zadnjih 30 sekundi pojačati plamen kako biste dobili socarrat“, savjetuje chef.

Važno je i uskladiti količinu riže s veličinom tave jer zrna trebaju prekrivati dno u tankom sloju.

"Ako je donji sloj riže predebeo tada gornji sloj neće biti u jednakom kontaktu s izvorom topline, a paella se neće ravnomjerno skuhati. Ako pak imate previše tanak sloj riže u tavi i previše tekućine, sve će prebrzo ispariti prije nego riža postigne idealnu teksturu. Dakle, tražimo pravu debljinu sloja i točan omjer tekućine, kako bismo imali maksimum okusa i savršenu teksturu. Ovisno o debljini sloja riže mijenja se i količina tekućine: u pravilu ide četiri dijela tekućine na jedan dio riže, uz varijacije – kao što je slučaj kada je sloj riže tanak – tada na jedan dio riže ide i do pet dijelova temeljca", objašnjava chef i dodaje kako na 100 grama riže ide 500 ml tekućine.

Paella - 11 Paella - 11 (Foto: Nika Borovac)

Kako odabrati sastojke?

Kad je riječ o odabiru sastojaka chef preporučuje da se riba ili plodovi mora ne miješaju s mesom u istoj paelli. Ne treba podcijeniti niti važnost sofrita – osnove od luka, češnjaka, paprike i drugog povrća.

"Sofrito je presudan za okus. Netko voli osnovu od češnjaka, luka i paprike na maslinovu ulju, uz malo rajčice i paprike (pimentón). Kombinacija je bezbroj. Na istočnoj obali Španjolske često ćete naići na bazu s posebnim sušenim, slatkim paprikama (tipa ñora), koje se samelju s češnjakom, rajčicom i peršinom", kaže chef Carlos Ripoll Martínez, koji je za paellu unaprijed pripremio sofrito od luka, paprike, rajčice i španjolske krvavice (koja se naziva morcilla) za posebnu notu. Krvavici je skinuo kožicu, zgnječio nadjev i kratko ga popržio s povrćem te smjesu razrijedio temeljcem. Osim morcille nerijetko se koristi i chorizo, kobasica s dimljenom crvenom paprikom koja daje karakteristični okus i boju.

Kad je riječ o začinima, popularna je mljevena dimljena paprika, koja se naziva pimentón, a dodaje se i crni papar. Crveno zlatno, odnosno šafran je ključan, naglašava chef jer daje boju i kompleksne okuse, ali mane su mu visoka cijena i osjetljivost pa brzo gubi aromu. Zato se često koristi mljeveni šafran.

Paella - 18 Paella - 18 (Foto: Nika Borovac)

Želite li kuhati poput profesionalca, obratite pozornost i na količinu maslinovog ulja.

"Osim što olakšava kretanje riže, maslinovo ulje je važno za socarrat. U Španjolskoj mnogi kuhari ciljaju na to da deset posto preostale tekućine pri kraju bude masnoća, jer neki kuhaju s omjerom 4 : 1 (temeljac : riža), no na različitim nadmorskim visinama to varira i često treba manje ulja. Praktično pravilo u restoranu je računati oko 20 ml ulja po osobi (ovisno o stilu)".

O okusu će uvelike ovisiti i tekstura zrna riže koja trebaju biti čvrsta, ali ne i sirova.

"Pred kraj, otprilike zadnje tri, četiri minute čut ćete šuštanje, odnosno zvuk prženja jer tekućina isparava, a opna zrna se ponovno zatvara. Nakon toga paella treba odmoriti četiri, pet minuta. Sve skupa oko 12 minuta laganog ključanja i tri, četiri minute prženja“, dodaje chef, čija je paella, potvrdili su gosti, doista puna okusa i aroma, lijepih tekstura sa suptilnom gorkastom notom koju duguje karamelizaciji – savršena za uživanje uz čašu crnog, španjolskog vina.

Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude Shanti by Namaste Shanti by Namaste - 19 Shanti by Namaste - 16 +18 Shanti by Namaste - 15

  • #kako kuhati
  • #Španjolska
  • #španjolska kuhinja
  • #paella
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Oglas
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanali i Korčulu
Na stijeni
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanali i Korčulu
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Pokrovitelj Tognana
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Česta pogreška zbog koje nam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Zlatni trikovi
Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Chocolate Village Resort Odmor u najslađem selu u Sloveniji
Čokolada za svaki obrok
Najslađe selo Slovenije: Savršeno mjesto za odmor na kojemu možete spavati među krošnjama drveća
Apartman Morebit: Gdje se u tišini susreću Velebit i more
Kod Karlobaga
Apartman Morebit: Mjesto na kojem se u tišini susreću Velebit i more
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pronađeno je troje maloljetnika koji su nestali u srijedu
sretan kraj potrage
Pronađeni nestali maloljetnici: Otkrivamo kako su im ušli u trag
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
Zastoj u Zagrebu, oglasio se ZET
Policija na terenu
Tramvaj udario ženu: "Prevezena je u bolnicu, bila je pri svijesti"
show
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Miroslav Škoro progovorio o odrastanju i svojoj djeci
rijetko govori o obitelji
Miroslav Škoro o svojoj djeci: "Kći i ja smo morali pobjeđivati taj strah, kod sina to nije bio slučaj"
Princ William pokazao interijer nove kuće
velebna vila
Princ William pokazao svoj novi dom, jedan kadar otkrio je više nego što je planirao!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Stručnjaci upozoravaju: Ako imate povećanu prostatu, izbjegavajte ove lijekove, hranu i pića!
Muškarci, pazite!
Stručnjaci upozoravaju: Ako imate povećanu prostatu, izbjegavajte ove lijekove, hranu i pića!
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Pitanja u kvizu postaju sve teža, a samo pravi znalci ostaju do kraja
Pokažite što znate!
Pitanja u kvizu postaju sve teža, a samo pravi znalci ostaju do kraja
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Jasna poruka Francuza Rusiji: Objavljene fotografije Rafalea s jasno vidljivim najnovijim krstarećim projektilom s nuklearnom bojnom glavom
Sredstvo odvraćanja
Jasna poruka Francuza Rusiji: Objavljene fotografije Rafalea s jasno vidljivim najnovijim krstarećim projektilom s nuklearnom bojnom glavom
sport
Kvalifikacije za SP: DR Kongo izbacio Kamerun
Dobili gol u 92.
Šok u kvalifikacijama: Ispala reprezentacija koja je osam puta igrala na SP-u
Susjedi: "Hrvatska nam je otela zvijer od igrača. Izveo je spektakl"
Hvale ga
Susjedi: "Hrvatska nam je otela zvijer od igrača. Izveo je spektakl"
Portugal izgubio kod Irske u kvalifikacijama za SP 2026: Cristiano Ronaldo dobio crveni
Prokockali šansu
VIDEO Totalna drama u kvalifikacijama: Portugal neočekivano izgubio, Ronaldo dobio crveni!
tv
U dobru i zlu: Nije očekivao da će trčati za njim
U DOBRU I ZLU
Nije očekivao da će trčati za njim
Kumovi: Ovo je nemoguće - čak je i liječnica u šoku
KUMOVI
Ovo je nemoguće - čak je i liječnica u šoku
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ove četiri igračke bit će najprodavanije ovog Božića. Jesu li i na vašem popisu?
Svi će ih tražiti
Ove četiri igračke bit će najprodavanije ovog Božića. Jesu li i na vašem popisu?
lifestyle
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Biskvit
Zlatni trikovi

Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

Lorena Otavijević, vrhunska slastičarka iz Rijeke, u MasterChefu je otkrila čestu pogrešku zbog koje nam slastice ne uspijevaju.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close