• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske ugostilo je gastronomske stručnjake i znatiželjnike kako bi otkrili tajne savršene paelle…
Nika Borovac 18.10.2025 18:18 komentari
viber Created with Sketch.
Paella - 16
Paella - 16 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Paella - 15 16 Paella - 11 16 Paella - 19 16 Paella - 3 16 Proslava Nacionalnog dana Španjolske poslužila je kao odličan povod za posjet španjolskog chefa Carlosa Ripolla Martíneza Hrvatskoj i pripremu jela koje ima posebno mjesto u španjolskoj gastronomiji, ali i srcima. Okupljenim gostima u rezidenciji španjolskog veleposlanika u Zagrebu, vrsni stručnjak za paellu otkrio je male tajne, ali pripremio degustaciju kako bi svatko mogao upoznati autentične mirise i okuse omiljene delicije.

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"

Chef Carlos Ripoll Martínez gostima je ispričao i ponešto o povijesti jela koje se smatra nacionalnim kulinarskim ponosom. Doznali smo da izvorna paella potječe iz okolice Valencije, gdje su je radnici na poljima pripremali još prije 300–400 godina. Kako su po cijele dane provodili s blagom i vraćali se tek navečer, kuhali su u prirodi ono što bi ulovili: zeca ili kokoš, a sa sobom su nosili sušeni grah i druge namirnice. U široku, nisku tavu, koja se naziva paellera stavili bi namirnice i sve kuhali na malo vode.

Među brojnim varijacijama na temu izdvaja se paella valenciana, koja ima počasno mjesto - i danas je nezaobilazni klasik u Valenciji, koji slavi bogatu poljoprivrednu baštinu regije. Priprema se od piletine, mesa kunića, rajčice, zelenih mahuna i bijelog graha te po želji uz dodatak ružmarina. Na toj su bazi nastale na tisuće varijacija – ali to više nisu paelle u strogom smislu, nego jela od riže, doznajemo od chefa Carlosa Ripollija Martíneza.

Paella - 15 Paella - 15 (Foto: Nika Borovac)

Samo jelo je dobilo naziv prema posudi u kojoj se priprema. Osim u Valenciji, varijante paelle nalazimo u Alicanteu, Murciji, Kataloniji i drugdje, a ovisno o kraju i kuharu pripremaju se u suho, kremasto ili jušno – mogućnosti su brojne. Ono što je svima zajedničko je da većina vremena odlazi na pripremu sastojaka, kao što je sjeckanje povrća i začina te kuhanje temeljca.

"Imate li priliku kuhati na drva, dobit ćete najbolji okus, pod uvjetom da ognjište ima i niski krov na visini ne većoj od oko jednog metra iznad tave. Tako para i dim mogu kružiti oko paelle dajući joj karakterističnu aromu", objašnjava chef Carlos Ripoll Martínez, dodajući kako je takav način pripreme i najteži jer nije lako kontrolirati vatru, za razliku od plinskog plamena. No imate li odgovarajuću, ravnu tavu indukcija je dobra opcija jer toplina ravnomjerno dolazi do sastojaka. U brojnim restoranima paella se započinje na plinu, a dovršava u pećnici. Tako se dobije posebna, lagano karamelizirana nota.

Kakvu rižu koristiti?

"Ako ste radili rižoto, onda znate da se miješanjem otpušta škrob – to ne želimo kod paelle“, napominje chef i dodaje kako se popularna vrsta riže koja se koristi naziva bomba. Zbog deblje opne treba joj puno tekućine i vremena da se otvori. Kada se opna probije počinje izlaziti škrob i tada treba prestati s miješanjem.

"Takvu rižu, kao što je bomba, možete miješati na početku, dok je opna zatvorena, ali posljednjih pet, šest minuta treba stati jer ćete u suprotnom dobiti ljepljivu teksturu – a to ne želimo", otkriva. Najbolja riža za paellu je ona kratkog, okruglog zrna – kakva je i bomba, a ponekad se koristi i srednje zrno.

Paella - 10 Paella - 10 (Foto: Nika Borovac)

Duša paelle

Socarrat, karamelizirani sloj riže na dnu je duša paelle. No kako kaže chef, tanka je granica između karamelizacije škroba i zagorene riže. Ta granica ovisi o vrsti riže, količini maslinova ulja i načinu kuhanja.
„Kada ima dovoljno ulja, paellu možete primjerice kuhati 15–16 minuta, a zadnjih 30 sekundi pojačati plamen kako biste dobili socarrat“, savjetuje chef.

Važno je i uskladiti količinu riže s veličinom tave jer zrna trebaju prekrivati dno u tankom sloju.

"Ako je donji sloj riže predebeo tada gornji sloj neće biti u jednakom kontaktu s izvorom topline, a paella se neće ravnomjerno skuhati. Ako pak imate previše tanak sloj riže u tavi i previše tekućine, sve će prebrzo ispariti prije nego riža postigne idealnu teksturu. Dakle, tražimo pravu debljinu sloja i točan omjer tekućine, kako bismo imali maksimum okusa i savršenu teksturu. Ovisno o debljini sloja riže mijenja se i količina tekućine: u pravilu ide četiri dijela tekućine na jedan dio riže, uz varijacije – kao što je slučaj kada je sloj riže tanak – tada na jedan dio riže ide i do pet dijelova temeljca", objašnjava chef i dodaje kako na 100 grama riže ide 500 ml tekućine.

Paella - 11 Paella - 11 (Foto: Nika Borovac)

Kako odabrati sastojke?

Kad je riječ o odabiru sastojaka chef preporučuje da se riba ili plodovi mora ne miješaju s mesom u istoj paelli. Ne treba podcijeniti niti važnost sofrita – osnove od luka, češnjaka, paprike i drugog povrća.

"Sofrito je presudan za okus. Netko voli osnovu od češnjaka, luka i paprike na maslinovu ulju, uz malo rajčice i paprike (pimentón). Kombinacija je bezbroj. Na istočnoj obali Španjolske često ćete naići na bazu s posebnim sušenim, slatkim paprikama (tipa ñora), koje se samelju s češnjakom, rajčicom i peršinom", kaže chef Carlos Ripoll Martínez, koji je za paellu unaprijed pripremio sofrito od luka, paprike, rajčice i španjolske krvavice (koja se naziva morcilla) za posebnu notu. Krvavici je skinuo kožicu, zgnječio nadjev i kratko ga popržio s povrćem te smjesu razrijedio temeljcem. Osim morcille nerijetko se koristi i chorizo, kobasica s dimljenom crvenom paprikom koja daje karakteristični okus i boju.

Kad je riječ o začinima, popularna je mljevena dimljena paprika, koja se naziva pimentón, a dodaje se i crni papar. Crveno zlatno, odnosno šafran je ključan, naglašava chef jer daje boju i kompleksne okuse, ali mane su mu visoka cijena i osjetljivost pa brzo gubi aromu. Zato se često koristi mljeveni šafran.

Paella - 18 Paella - 18 (Foto: Nika Borovac)

Želite li kuhati poput profesionalca, obratite pozornost i na količinu maslinovog ulja.

"Osim što olakšava kretanje riže, maslinovo ulje je važno za socarrat. U Španjolskoj mnogi kuhari ciljaju na to da deset posto preostale tekućine pri kraju bude masnoća, jer neki kuhaju s omjerom 4 : 1 (temeljac : riža), no na različitim nadmorskim visinama to varira i često treba manje ulja. Praktično pravilo u restoranu je računati oko 20 ml ulja po osobi (ovisno o stilu)".

O okusu će uvelike ovisiti i tekstura zrna riže koja trebaju biti čvrsta, ali ne i sirova.

"Pred kraj, otprilike zadnje tri, četiri minute čut ćete šuštanje, odnosno zvuk prženja jer tekućina isparava, a opna zrna se ponovno zatvara. Nakon toga paella treba odmoriti četiri, pet minuta. Sve skupa oko 12 minuta laganog ključanja i tri, četiri minute prženja“, dodaje chef, čija je paella, potvrdili su gosti, doista puna okusa i aroma, lijepih tekstura sa suptilnom gorkastom notom koju duguje karamelizaciji – savršena za uživanje uz čašu crnog, španjolskog vina.

Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude Shanti by Namaste Shanti by Namaste - 19 Shanti by Namaste - 16 +18 Shanti by Namaste - 15

  • #kako kuhati
  • #Španjolska
  • #španjolska kuhinja
  • #paella
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija se oglasila o časnoj sestri: Lagala je, slijedi joj kaznena prijava!
lažna prijava
Policija prijavila časnu sestru: Lagala je, sama se ozlijedila nožem!
Tajni dokument: Rusija planira ekološku katastrofu u Hersonu, posljedice će osjetiti zemlje EU
žele ga sravniti sa zemljom
Presretnut tajni vojni dokument: Rusi pripremaju katastrofu, a sve će se odraziti na zemlje NATO-a
Forum nekretnina: Prodaja pada, očekuje se smanjenje cijena kvadrata
Tržište nekretnina
Očekuje se pad cijena stanova! Jedna kategorija posebno gubi na vrijednosti
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
Urnebesno
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Nema više…
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
sport
Dinamo prijavio Carevića delegatu! Modri tvrde da je Carević prešao granicu
Slijedi li kazna?
Dinamo prijavio Carevića! Modri tvrde da je trener Gorice prešao granicu
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
Veliki transfer na vidiku: Hajdukov biser prihvatio ponudu velikana, evo što traže Splićani
potvrdio insajder
Veliki transfer na vidiku: Hajdukov biser prihvatio ponudu velikana, evo što traže Splićani
tv
MasterChef: Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
CRVENI IZGUBILI
Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
MasterChef: Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
ZANIMLJIVO!
Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Montažna kuća od 150 kvadrata uređena je u dom iz snova
Izgleda savršeno
Idila u susjedstvu: Pogledajte kako je bračni par montažnu kuću od 150 kvadrata uredio u najljepši dom
sve
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Sarma
Sto ljudi...

Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

Burek sa sirom, francuska salata s jabukom i smjesa za sarmu - s jajetom, samo su neka od spornih jela oko kojih rijetko tko nema čvrsti stav... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close