Od ovog tjedna, britanski restorani s više od 240 zaposlenika po zakonu će trebati uvrstiti na svoje jelovnike kalorijske vrijednosti hrane. Britanske vlasti na taj način žele smanjiti galopirajući problem pretilosti u zemlji. I dok dio stanovništva smatra kako bi novi zakon mogao pomoći u osvještavanju prehrane, drugi tvrde da takva odluka neće donijeti pozitivne promjene.

„Dosadašnji dokazi upućuju na to da označavanje kalorija ima ograničene, kratkoročne učinke na konzumaciju“ piše londonski Eater, referirajući se na američku inicijativu od prije koju godinu kada su restorani brze hrane u New Yorku također odlučili označiti kalorijsku vrijednost, ali se mjere nisu pokazale učinkovitima.

„Čak i ako dva obroka imaju isti broj kalorija, vaše će tijelo drugačije reagirati ovisno o tome što jedete“, prenosi Eater naglašavajući kako je degradiranje jela na broj znanstveno ograničeno, društveno štetno te predstavlja ogroman gubitak vremena, kao i radosti prilikom uživanja u hrani.

Glasnogovornik britanskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb upozorava kako je pretilost jedan od najvećih zdravstvenih problema u zemlji te da jasno označavanje hrane igra važnu ulogu u pomaganju ljudima da donesu zdravije odluke za sebe i svoje obitelji.

Biste li htjeli informacije o kalorijama u hrvatskim restoranima?

  • Da
  • Ne

glasova:



“Navikli smo vidjeti nutritivne informacije o proizvodima koji se prodaju u supermarketima, a prikazivanje informacija o kalorijama na jelovnicima može nam pomoći da unosimo manje kalorija kada jedemo vani ili uzimamo hranu za ponijeti” Izjavio je.

Kolumnistica Zoe Williams za Guardian piše kako je vrlo izgledan scenarij da se ljudi jednostavno naviknu na kalorije naznačene na jelovnicima i prestanu ih registrirati ili prestanu odlaziti u restorane.

Obzirom na to da je pretilost gorući svjetski problem te da gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, tko zna, možda će se sa sličnim zakonima uskoro morati pozabaviti domaći restorani.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju