Od sušenog graška mogu se napraviti različita jela – juhe, variva, namazi i umaci. No on se rijetko koristi u hrvatskim kućanstvima. Većina uglavnom poseže za svježom ili zaleđenom varijantom koja iziskuje kratku termičku obradu.
Sušeni grašak dugo se kuha. No idealan je sastojak za krepka variva koja odlično zasićuju i griju u hladnom dijelu godine. Evo kako ih možete napraviti:
Sastojci:
400 grama sušenog graška (polovice)
100 grama ječma
2 l vode ili povrtnog temeljca
3 mrkve
3 manja krumpira
2 stapke celera
1 luk
2-3 češnja češnjaka
1 lovorov list
½ čajna žličica sušenog bosiljka
½ čajna žličica sušenog timijana
sol i papar po želji
šaka svježeg peršina za ukrašavanje
ulje za pirjanje
Priprema:
1. U velikom loncu te na malo masnoće prepirjajte luk dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko pola minute.
2. Dodajte grašak, ječam, vodu i lovorov list. Na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko dva sata.
3. U lonac dodajte nasjeckanu mrkvu, celer, krumpir i začine. Kuhajte sve zajedno još sat vremena, odnosno dok se grašak i povrće ne skuha do kraja.
4. Poslužite toplo sa svježim peršinom i kriškom kruha po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Suhi grašak brže ćete skuhati ako na raspolaganju imate posuđe za kuhanje pod pritiskom poput ekpres-lonca. U ekspres-loncu ovo varivo možete napraviti za pola sata.