Toskanska juha s grahom ukusno je jelo koje se u Italiji, ali i diljem svijeta jede u hladnijem dijelu godine. Riječ je o gustoj juhi od graha i korjenastog povrća koja ima tisuću varijanti, a obično se poslužuje s tostiranim starim kruhom.

U klasični recept obično ide sitno ili krupnije nasjeckano povrće, no ako ga pretvorite u pastu prije termičke obrade značajno ćete si skratiti vrijeme pripreme.

Grah Hrana i piće Putrek, trešnjevac ili mungo: Koja je sorta graha najbolja za koje jelo?

Sastojci za 4 osobe:
1 konzerva bijelog graha od 800 ml
1 litra pilećeg temeljca
1 mrkva
1 stapka celera
1 luk
2-3 češnja češnjaka
3 žlice milerama ili kiselog vrhnja
½ limuna
½ čajne žličice suhog timijana
½ čajne žličice ružmarina
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje

Grah na tostiranom kruhu Hrana i piće Grah na kruhu: Recept za slastan proteinski doručak koji se rijetko jede u Hrvatskoj

Priprema:
1. U blenderu izmiksajte luk, češnjak, mrkvu i celer s malo vode u pastu.

2. Na malo biljnog ulja propirjajte tako dobivenu pastu dok ne ispari sva voda.

3. U lonac dodajte procijeđeni i isprani bijeli grah iz konzerve te sve zajedno prelijte s pilećim temeljcem.

4. Začinite juhu sa soli, paprom, timijanom i ružmarinom. Pustite da se juha kuha na umjerenoj temperaturi otprilike 10 do 15 minuta dok se ne sljube svi okusi.

5. Pred kraj kuhanja juhu izblendajte štapnim mikserom te dodajte kiselo vrhnje ili mileram te sok pola limuna. Posolite i popaprite još jednom ako je to potrebno.

6. Juhu poslužite s tostiranim kruhom. Dobar tek!

7 namirnica koje prirodno snižavaju visoki krvni tlak Kivi Grah - 6 Breskve +3 Jogurt

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju