Toskanska juha s grahom ukusno je jelo koje se u Italiji, ali i diljem svijeta jede u hladnijem dijelu godine. Riječ je o gustoj juhi od graha i korjenastog povrća koja ima tisuću varijanti, a obično se poslužuje s tostiranim starim kruhom.
U klasični recept obično ide sitno ili krupnije nasjeckano povrće, no ako ga pretvorite u pastu prije termičke obrade značajno ćete si skratiti vrijeme pripreme.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 konzerva bijelog graha od 800 ml
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 3 žlice milerama ili kiselog vrhnja
- ½ limuna
- ½ čajne žličice suhog timijana
- ½ čajne žličice ružmarina
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
- lovorov list
Priprema toskanske juhe s grahom:
- U blenderu izmiksajte luk, češnjak, mrkvu i celer s malo vode u pastu.
- Na malo biljnog ulja propirjajte tako dobivenu pastu dok ne ispari sva voda.
- U lonac dodajte procijeđeni i isprani bijeli grah iz konzerve te sve zajedno prelijte s pilećim temeljcem.
- Začinite juhu sa soli, paprom, timijanom i ružmarinom.i lovorovim listom. Pustite da se juha kuha na umjerenoj temperaturi otprilike 10 do 15 minuta dok se ne sljube svi okusi.
- Pred kraj kuhanja juhu izblendajte štapnim mikserom te dodajte kiselo vrhnje ili mileram te sok pola limuna. Posolite i popaprite još jednom ako je to potrebno.
- Juhu poslužite s tostiranim kruhom. Dobar tek!