La Cucina Povera ili kuhinja siromaha je jednostavni stil kuhanja koju se nekoć koristili najsiromašniji građani u Italiji. Za cilj je imala iskoristiti sve ono što se nađe u kuhinji i na gospodarstvu, a kako bi se nahranila obitelj.
Koncept cucine povere može se pronaći u svakoj kulturi. Talijani su, pak, umjetnici snalaženja s onime što imaju na raspolaganju i zovu to "l’arte dell’arrangiarsi".
Cucina Povera i danas je popularna među svim slojevima društva, a dokazuje da se ukusna hrana može napraviti s minimalnim sastojcima koji ne koštaju puno. Ovo varivo od leće najbolji je dokaz za to.
Siromaško varivo od leće - sastojci:
- 500 ml pasirane rajčice
- 220 g suhe zelene leće
- 2 mrkve
- 2 stapke celera
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 l vode
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Siromaško varivo od leće - priprema:
- Ogulite i očistite luk, češnjak, mrkvu i celer. Narežite povrće na manje kockice. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu ispirjajte povrće – pirjajte oko 8 do 10 minuta dok ne omekša.
- Suhu leću isperite pod mlazom vode i ocijedite. Dodajte u lonac zajedno s pasiranom rajčicom i vodom. Posolite i poparite po želji.
- Kuhajte sve zajedno oko 40 minuta do sat vremena dok se leće na skuha do kraja, a sastojci ne sljube. Poslužite s malo naribanog tvrdog sira i domaćim kruhom. Dobar tek!
Čije je varivo od graha najbolje? 7 svjetskih recepata koje treba probati barem jednom u životu +2