Nachos je savršeno jelo za podijeliti s ekipom. Riječ je o tradicionalnom meksičkom jelu sastavljenom od tortilja čipsa koji se prekriva pirjanim mljevenim mesom, sirom i povrćem, zagrijava u pećnici te poslužuje toplo s umakom od avokada i salsom.


Nachosi su vrlo zabavni za konzumaciju jer se jedu rukama – tortilja čips je "žlica" kojom skupljate sve okuse u jedan slastan zalogaj. Povrh svega, vrlo lako se pripremaju i kod kuće, a pogotovo ako u trgovini kupite već gotov čips.

U nachosima možete uživati i ako ne jedete meso i namirnice životinjskog porijekla. Mljeveno meso zamijenite kuhanim grahom, a rastopljeni sir ovim slasnim umakom.

Francusku salatu možete napraviti i bez jaja Hrana i piće Trik za kremastu francusku salatu bez grama jaja

Sastojci za veganski "sirni" umak za nachose:

  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 150 g očišćenog i oguljenog narančastog batata
  • 70 g indijskih oraščića
  • 40 g mrkve
  • 40 g luka
  • 4 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žlica limunova soka
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • prstohvat kajenskog papra
  • prstohvat slatke mljevene paprike u prahu
  • sol po želji
  • biljno ulje po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Savršeni prilog: Najlakši način za pripremu brokule koju ćete obožavati

Priprema veganskog sirnog umaka:

  1. Indijske oraščiće stavite namakati u običnoj vodi nekoliko sati prije nego što počnete s ovim receptom.
  2. Ogulite i očistite mrkve i batat te ih narežite na manje kocke. Luk narežite na veće komade.
  3. Stavite povrće na lim za pečenje, začinite sa soli i paprom te dodajte nešto ulja po želji. Sve dobro promiješajte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja. Na pola pečenja promiješajte povrće.
  4. Ocijedite višak vode od povrća.
  5. Kuhani batat, mrkvu i luk stavite u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pomiješajte s namočenim ocijeđenim indijskim oraščićima, povrtnim temeljcem, prehrambenim kvascem, limunovim sokom, češnjakom u prahu, kajenskim paprom, mljevenom paprikom u prahu i soli.
  6. Blendajte dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Dobar tek!

Kako složiti veganske nachose?

  1. Na ravan tanjur ili pladanj rasporedite nekoliko šaka tortilja čipsa.
  2. Na tavi ugrijte ocijeđeni kuhani grah iz jedne veće konzerve s nešto biljnog ulja te ga začinite sa soli i paprom, kuminom, češnjakom u prahu i čilijem u prahu. Kad se okusi prožmu i grah ugrije, istresite grah na tortilja čips.
  3. Dodajte nasjeckanu zelenu salatu preko svega i nekoliko manjih komada rajčice.
  4. Preko svega prelijte umak, komadiće avokada i salsu. Poslužite odmah. Dobar tek i dobru zabavu!

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako kremaste! Recept za fine kremšnite bez grama jaja, mlijeka i maslaca

Savjet plus:

Veganski sirni umak za nachose možete iskoristiti i kao dodatak za kuhanu tjesteninu ili pečeni krumpir. Možete ga dodavati složencima s povrćem, ali i upotrijebiti kao namaz. Naime, što je umak hladniji, to je gušći, pa ga možete premazati i preko kriška kruha za sendvič.

Smoothiekaša: Prvi bar u Hrvatskoj gdje se dolazi po rižu na mlijeku, domaće juhe i veganske zalogaje Smoothiekaša - 29 Smoothiekaša - 28 Smoothiekaša - 31 +30 Smoothiekaša - 30

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju