Nachos je savršeno jelo za podijeliti s ekipom. Riječ je o tradicionalnom meksičkom jelu sastavljenom od tortilja čipsa koji se prekriva pirjanim mljevenim mesom, sirom i povrćem, zagrijava u pećnici te poslužuje toplo s umakom od avokada i salsom.
Nachosi su vrlo zabavni za konzumaciju jer se jedu rukama – tortilja čips je "žlica" kojom skupljate sve okuse u jedan slastan zalogaj. Povrh svega, vrlo lako se pripremaju i kod kuće, a pogotovo ako u trgovini kupite već gotov čips.
U nachosima možete uživati i ako ne jedete meso i namirnice životinjskog porijekla. Mljeveno meso zamijenite kuhanim grahom, a rastopljeni sir ovim slasnim umakom.
Sastojci za veganski "sirni" umak za nachose:
- 250 ml povrtnog temeljca
- 150 g očišćenog i oguljenog narančastog batata
- 70 g indijskih oraščića
- 40 g mrkve
- 40 g luka
- 4 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žlica limunova soka
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- prstohvat kajenskog papra
- prstohvat slatke mljevene paprike u prahu
- sol po želji
- biljno ulje po želji
Priprema veganskog sirnog umaka:
- Indijske oraščiće stavite namakati u običnoj vodi nekoliko sati prije nego što počnete s ovim receptom.
- Ogulite i očistite mrkve i batat te ih narežite na manje kocke. Luk narežite na veće komade.
- Stavite povrće na lim za pečenje, začinite sa soli i paprom te dodajte nešto ulja po želji. Sve dobro promiješajte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja. Na pola pečenja promiješajte povrće.
- Ocijedite višak vode od povrća.
- Kuhani batat, mrkvu i luk stavite u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pomiješajte s namočenim ocijeđenim indijskim oraščićima, povrtnim temeljcem, prehrambenim kvascem, limunovim sokom, češnjakom u prahu, kajenskim paprom, mljevenom paprikom u prahu i soli.
- Blendajte dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Dobar tek!
Kako složiti veganske nachose?
- Na ravan tanjur ili pladanj rasporedite nekoliko šaka tortilja čipsa.
- Na tavi ugrijte ocijeđeni kuhani grah iz jedne veće konzerve s nešto biljnog ulja te ga začinite sa soli i paprom, kuminom, češnjakom u prahu i čilijem u prahu. Kad se okusi prožmu i grah ugrije, istresite grah na tortilja čips.
- Dodajte nasjeckanu zelenu salatu preko svega i nekoliko manjih komada rajčice.
- Preko svega prelijte umak, komadiće avokada i salsu. Poslužite odmah. Dobar tek i dobru zabavu!
Savjet plus:
Veganski sirni umak za nachose možete iskoristiti i kao dodatak za kuhanu tjesteninu ili pečeni krumpir. Možete ga dodavati složencima s povrćem, ali i upotrijebiti kao namaz. Naime, što je umak hladniji, to je gušći, pa ga možete premazati i preko kriška kruha za sendvič.
Smoothiekaša: Prvi bar u Hrvatskoj gdje se dolazi po rižu na mlijeku, domaće juhe i veganske zalogaje +30