Francuska salata neizbježan je dio blagdanskog stola. Tradicionalno se priprema od krumpira, graška, mrkve, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.
Ako ne smijete konzumirati jaja ili ste odlučili ograničiti unos te namirnice, to ne znači da ne možete uživati i u francuskoj salati. Kuhana jaja izuzmite iz recepta, a umjesto klasične majoneze, napravite onu biljnog porijekla od ulja i sojina mlijeka sa štapnim mikserom.
Evo što vam je potrebno...
Sastojci za salatu:
- 300 g krumpira
- 300 g mrkve
- 300 g graška
- 150 g kiselih krastavaca
Za vegansku majonezu:
- 100 ml suncokretova ulja
- 50 ml sojina mlijeka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica limunova soka
- 1 čajna žličica senfa
- sol i papar po želji
Priprema:
- Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak u vodi. Narežite krumpir i grašak na kocke.
- Izrežite kisele krastavce na manje komadiće.
- Za vegansku majonezu: ubacite ulje, sojino mlijeko, jabučni ocat, limunov sok i senf u visoku posudu te štapnim mikserom pulsirajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Posolite i popaprite po želji.
- Vegansku majonezu pomiješajte s povrćem. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Savjet plus:
Poslužiti se možete i gotovom smrznutom mješavinom za francusku salatu. No ona će imati bolji okus ako krumpir skuhate u kori i onda ga izrežete na kockice.
7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0