Brokula je iznimno zdrava namirnica koja obiluje vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima. U 100 grama brokule nalazi se svega 34 kalorije, pa se njezina konzumacija preporučuje osobama koje žele smršavjeti ili održati željenu kilažu.
Bez začina i odgovarajuće termičke obrade brokula za neke može biti neukusna. Najlakši način da oplemenite okuse ove kupusnjače jest da je ispečete u pećnici s nešto češnjaka, maslinova ulja, soli i papra.
Ukoliko želite dodatno produbiti orašaste note pečene brokule na kraju termičke obrade posipajte je s naribanim parmezanom, pahuljicama čilija i malo limunova soka.
Sastojci za brokulu:
- 700 g cvjetova brokule
- 6 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar po želji
Priprema brokule:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Nožem razrežite brokulu na cvjetove, a češnjak očistite i lagano zdrobite nožem.
- Cvjetove brokule stavite u veliku zdjelu zajedno s očišćenim češnjakom, maslinovim uljem, soli i paprom. Dobro promiješajte.
- Prebacite sastojke zdjele na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 20 do 25 minuta, odnosno dok brokula ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Poslužite toplo. Dobar tek!