Domaća biljna mlijeka od kokosa i lješnjaka, keksi konoplje, netom pečena granola, mirisni džemovi, crna ili bijela čokolada, kao i preljevi od malina i naranči neki su od dodataka koje mnogima omiljenu uspomenu na djetinjstvo pretvaraju u neodoljivu poslasticu. Bez praškova, aditiva i kemije, Zlatko Štefanac u Smoothiekaši priprema veganske zalogaje i napitke od proizvoda malih obiteljskih gospodarstava, što najavljuje i Happy Cow certifikat na vratima.

Zlatkova Smoothiekaša prvi je smoothie, rice & juice bar u Hrvatskoj te jedno od mjesta na kojima se gost osjeća kao da je otputovao u neki drugi svijet. Na ulazu u taj simpatični bar s dušom, goste dočekuje drvo jabuke koje je vlasnik prebacio iz obiteljskog dvorišta i pronašao mu novi dom, između polica i ukrasa od prirodnih materijala. A uspomena ne nedostaje i kada je riječ o Rizzy Eazyju, odnosno posudicama punima kremaste i slatke riže. Vlasnik bara sjeća se maminih kuhinjskih čarolija još iz vremena kada je kao dječak stigao iz Vojvodine u Hrvatsku. Od onog čega je bilo, najčešće mlijeka u prahu i riže, mama je pravila fina jela - poput fantastičnog domaćeg eurokrema i nezaboravne riže na mlijeku. U nastajanju projekta riže na mlijeku Zlatku je pomogao i dobar prijatelj Ivica Čibarić s kojim je puno razgovarao i smišljao ideje prije nego se bacio na kuhanje i prodaju. 

Nakon što je radio po barovima duž hrvatske obale i mjestima kao što su Tenerife, Ibiza i Berlin, Zlatko „DJ-ira“ u Smoothiekaši, gdje miksa, kuha, krčka i odgovara na pitanja gostiju kao one man band. Entuzijazma i novih ideja mu ne nedostaje tako da se svako-malo u ponudi mogu pronaći neki noviteti.

Smoothiekaša Smoothiekaša (Foto: Smoothiekaša)

Nemojte ga pitati koja će juha sutradan biti na meniju jer ih kuha prema inspiraciji i svježim sastojcima koje u tom trenutku ima na raspolaganju. Bilo da se radi o juhi od brokule i cvjetače koje svježe stižu iz Zadra, kombinaciji batata, mrkve, đumbira i kurkume ili neke druge fine slagalice arome i okusa. Kako kaže Zlatko, liječnici iz obližnje bolnice posebno hvale juhe, a sportaši nakon treninga navraćaju po Rizzy Eazy jer obiluje proteinima.

Smoothieji poput Shreka „dižu iz mrtvih“ mješavinom jabuke, celera, špinata i đumbira, a žeđ za vitaminima i mineralima možete utažiti i sokovima od voća i povrća, što može biti itekako korisno dan nakon uzbudljivog druženja uz pokoje piće viška.

Vlasnik bara osobito je ponosan na bademovo mlijeko koje radi sam uz pokoji trik, a dodaje mu i datulje za više slasti. Višak badema koji ostane od pripreme mlijeka koristi za pripremu kolačića, a jedno od omiljenih jela koje priprema uz malu pomoć trogodišnje kćeri je granola.

Zlatkov prijatelj i chef Sandy Fikic također je dao svoj doprinos tako što je podijelio recept za dressing koji se koristi za Sandokan salatu. Radi se o mirisnom preljevu s tostiranim suncokretovim sjemenkama, kurkumom i agavinim sirupom koji je fini dodatak povrću, baš kao i tapenada od maslina i avokada.

Za humus koji koristi u sendvičima, Zlatko Štefanac posebno bira slanutak, namače ga i ne štedi na pasti od sezama. U sendvičima ćete naći i Vegefino kulen, šunku od sejtana, kao i dimljeni tofu mariniran u sirupu od agave, koji se dodaje i salatama.

Smoothiekaša - 20 Smoothiekaša - 20 (Foto: Matea Mikić)

Nagrađivano bučino ulje, OPG-a Novak-Grgec, njihov namaz i bučine sjemenke te pikanterije s OPG-a Martina Barišec poznate kao „Samo ljuto“ neki su od malih proizvođača čiji proizvodi krase police Smoothiekaše. Tu se može popiti premium speciality kava Lively Roasters s bademovim ili kokosovim mlijekom, naći craft piva, BARica čokoladice i umaci Zdravo za gotovo. A navratiti možete i po Herbal therapy hladno prešano ulje od konoplje te prefine proteinske kekse s konopljom i drugim dodacima poput čokolade i đumbira. Uskoro na police stižu i premium čajevi.

Dobro je znati da se Smoothiekašine salate, kao i riže na mlijeku u praktičnim posudicama mogu naći i u L'erotic baru u Tomašićevoj ulici.

U simpatični zagrebački bar dobrodošli su i poslušni kućni ljubimci koji će dobiti svoju posudicu s vodom, baš kao i ptice za koje je Zlatko napravio kućicu. Kad je riječ o planovima u bliskoj budućnost ideja ne nedostaje, a uskoro možemo očekivati i domaće dipove za tortilje i nachose. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju