Mjesec siječanj vrijeme je kada mnogi donose novogodišnje odluke o zdravijem načinu života i prehrane. Baš zato aktivist Matthew Glower i njegova supruga Jane Land još u siječnju 2014. godine započeli su pokret veganuary.

Riječ je o izazovu – vegan in january – koji potiče ljude da slijede veganski način života u siječnju s ciljem edukacije o prednostima konzumacije hrane biljnog porijekla, ali i kako bi smanjili svoj ugljični otisak.

Svake godine pokretu se pridružuje sve veći broj ljudi koje se potiče da jedu hranu temeljenu na namirnicama biljnog porijekla poput voća i povrća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, odnosno da stisnu pauzu na uzimanje obroka s mesom, ribom, mliječnim proizvodima i jajima.

Dal od crvene leće Dal od crvene leće (Foto: Shutterstock)

Želite li i vi biti dio ovoga pokreta, pa makar samo na sedam dana, u ovotjednom jelovniku predlažemo vam jela koja se rade s namirnicama biljnog porijekla, ali koja su i dalje ukusna, zasitna i bogata bjelančevinama.

Ponedjeljak, 15. 1. – Dal od crvene leće

Dal ili dhal popularno je jelo indijske kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije kuhanja. Upravo zato ne iziskuje dugu termičku obradu niti planiranje – složiti ga možete za manje od sat vremena te poslužiti na tradicionalni način – uz kuhanu rižu te pogače naan ili chapati. Imamo recept.

Utorak, 16. 1. – Ragu bez mesa s tjesteninom

Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu. Možete napraviti i ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama. Evo kako se radi.

Fritatu možete napraviti i bez jaja Fritatu možete napraviti i bez jaja (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 17. 1. – Fritata bez jaja

Fritata je popularno talijansko jelo sastavljeno od izmućkanih jaja koje se zajedno s mesom, sirom i povrćem termički obrađuje u pećnici. Vrlo slično jelo možete napraviti s kombinacijom svilenog tofua i biljne zamjene za mlijeko te nešto kukuruznog škroba. Imamo recept!

Četvrtak, 18. 1. – Gusta juha od slatkog krumpira i kikirikija

Afrička kuhinja obiluje receptima na bazi slatkog krumpira i kikirikija. Ova juha jedno je od tih tradicionalnih jela. Juha ima kremastu teksturu, a zahvaljujući različitim začinima poput cimeta, klinčića, đumbira i kumina ima i zapanjujuću dubinu okusa. Evo kako se priprema.

Petak, 19. 1. – Pečeni tempeh s povrćem

Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama sadrži oko 15 grama bjelančevina.

Najčešće se prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima. Mi vam dajemo najjednostavniji recept za tempeh s povrćem.

Blondie kocke od slanutka Blondie kocke od slanutka (Foto: Shutterstock)

Subota, 20. 1. – Blondie kocke bez jaja i maslaca

Jeste li ikada probali blondie? Riječ je o svjetlijoj verziji američkog kolača brownies koji se tradicionalno pripremaju od brašna, jaja, šećera i maslaca. Blondie kocke krasi mekana tekstura, neodoljiva sočnost i slatkoća.

Neki je pripremaju i s neočekivanim sastojkom punim proteina – kuhanim slanutkom. Ne brinite se, kada ispečete kolač po ovom receptu, zaboravit ćete da se u njemu nalazi ta mahunarka – tako je dobar.

Nedjelja, 21. 1. – Mesna štruca bez mesa

Mesna štruca popularno je jelo američke gastronomije. Obuhvaća začinjeno mljeveno meso koje se povezuje jajima i krušnim mrvicama te peče u obliku štruce u kalupu za pečenje kruha.
Umjesto mljevenog mesa možete iskoristiti i biljne izvore bjelančevina poput leće, graha ili slanutka. Imamo recept.

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja griju bolje od kuhanog vina Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka Makaroni sa sirom Varivo od leće i kobasica +1 Teksaški čili s junetinom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju