Afrička kuhinja obiluje receptima na bazi slatkog krumpira i kikirkija. Ova juha jedno je od tih tradicionalnih jela.

Juha od batata i kikirikija ima kremastu teksturu, a zahvaljujući različitim začinima poput cimeta, klinčića, đumbira i kumina i zapanjujuću dubinu okusa.

Poslužite juhu s listićima svježeg korijandera i sitno nasjeckanim prženim kikirikijem. U slast!

Sastojci za afričku juhu od slatkog krumpira i kikirikija:

  • 700 g slatkog krumpira
  • 40 g kikirikija
  • 3 rajčice
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 čajne žlice naribanog sirovog đumbira
  • 1,2 litre vode
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 čajna žličica kumina u prahu
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandera
  • ½ čajne žličice cimeta u prahu
  • prstohvat mljevenih klinčića u prahu
  • prstohvat kajenskog papra
  • sol po želji
  • svježi listića korijandera za posluživanje
  • biljno ulje za pirjanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Tajni sastojak za najkremastiju juhu od rajčice u koju ne ide ni gram vrhnja

Priprema afričke juhe od slatkog krumpira i kikirikija:

  1. Na malo ulja prepirjajte luk dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, naribani đumbir, korijander u prahu, klinčić, cimet i kumin. Pirjajte sve zajedno minutu-dvije.
  2. Dodajte očišćeni slatki krumpir koji ste narezali na manje komade te očišćenu i narezanu mrkvu i rajčice. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta uz povremeno miješanje.
  3. Podlijte sve zajedno s vodom. Kada juha zavrije poklopite lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok se krumpir i mrkva ne skuhaju do kraja. Začinite sa solju i kajenskim paprom.
  4. Prebacite sadržaj lonca u blender ili sjeckalicu povrća zajedno s kikirikijem i pažljivo sve zajedno pretvorite u gustu kremastu juhu.
  5. Vratite juhu u lonac. Umiješajte maslac od kikirikija i sve dobro promiješajte i ponovo zagrijte.
  6. Poslužite toplo sa svježim listićima korijandera. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju