Afrička kuhinja obiluje receptima na bazi slatkog krumpira i kikirkija. Ova juha jedno je od tih tradicionalnih jela.
Juha od batata i kikirikija ima kremastu teksturu, a zahvaljujući različitim začinima poput cimeta, klinčića, đumbira i kumina i zapanjujuću dubinu okusa.
Poslužite juhu s listićima svježeg korijandera i sitno nasjeckanim prženim kikirikijem. U slast!
Sastojci za afričku juhu od slatkog krumpira i kikirikija:
- 700 g slatkog krumpira
- 40 g kikirikija
- 3 rajčice
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 2 češnja češnjaka
- 2 čajne žlice naribanog sirovog đumbira
- 1,2 litre vode
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- ½ čajne žličice cimeta u prahu
- prstohvat mljevenih klinčića u prahu
- prstohvat kajenskog papra
- sol po želji
- svježi listića korijandera za posluživanje
- biljno ulje za pirjanje
Priprema afričke juhe od slatkog krumpira i kikirikija:
- Na malo ulja prepirjajte luk dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, naribani đumbir, korijander u prahu, klinčić, cimet i kumin. Pirjajte sve zajedno minutu-dvije.
- Dodajte očišćeni slatki krumpir koji ste narezali na manje komade te očišćenu i narezanu mrkvu i rajčice. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta uz povremeno miješanje.
- Podlijte sve zajedno s vodom. Kada juha zavrije poklopite lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok se krumpir i mrkva ne skuhaju do kraja. Začinite sa solju i kajenskim paprom.
- Prebacite sadržaj lonca u blender ili sjeckalicu povrća zajedno s kikirikijem i pažljivo sve zajedno pretvorite u gustu kremastu juhu.
- Vratite juhu u lonac. Umiješajte maslac od kikirikija i sve dobro promiješajte i ponovo zagrijte.
- Poslužite toplo sa svježim listićima korijandera. Dobar tek!