Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.

Da biste skuhali zelenu ili smeđu leću, bit će vam potrebno između 30 i 40 minuta. Ako želite ubrzati cijeli proces pripreme – upotrijebite već kuhanu leću iz konzerve.

Sastojci za ragu od gljiva i leće:

  • 500 ml crvenog vina
  • 500 ml obične vode
  • 450 g šampinjona
  • 300 g kuhane leće
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 povrtna kocka
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žlica sjeckanog svježeg ružmarina
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • 1 čajna žličica miso paste
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Priprema ragua od gljiva i leće:

  1. Očistite gljive i narežite na komade veličine zalogaja.
  2. Zagrijte malo ulja na tavi i na njemu prepirjajte gljive. Pirjajte ih sve dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno između pet i deset minuta, ovisno o tome koliko tekućine ima u njima.
  3. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte nekoliko minuta dok luk ne omekša. Začinite ružmarinom i sušenim timijanom.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga s lukom i gljivama oko pola minute.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, dobro ga promiješajte s povrćem i pirjajte sve zajedno minutu-dvije.
  6. Podlijte povrće s crvenim vinom i kuhajte sve zajedno na niskoj temperaturi dok se količina vina ne smanji za pola.
  7. U toploj vodi rastopite povrtnu kocku, dodajte umak od soje, miso pastu i kukuruzni škrob. Miješajte dok ne dobijte glatku smjesu bez grudica.
  8. Podlijte smjesom povrće, smanjite temperaturu i kuhajte oko tri do četiri minute, dok se umak ne zgusne.
  9. Dodajte kuhanu leću iz konzerve pri kraju kuhanja i dobro promiješajte.
  10. Poslužite ragu od gljiva i leće uz kuhane široke rezance. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju