Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.

Da biste skuhali zelenu ili smeđu leću, bit će vam potrebno između 30 i 40 minuta. Ako želite ubrzati cijeli proces pripreme – upotrijebite već kuhanu leću iz konzerve.

Sastojci za ragu od gljiva i leće:

  • 500 ml crvenog vina
  • 500 ml obične vode
  • 450 g šampinjona
  • 300 g kuhane leće
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 povrtna kocka
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žlica sjeckanog svježeg ružmarina
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • 1 čajna žličica miso paste
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Priprema ragua od gljiva i leće:

  1. Očistite gljive i narežite na komade veličine zalogaja.
  2. Zagrijte malo ulja na tavi i na njemu prepirjajte gljive. Pirjajte ih sve dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno između pet i deset minuta, ovisno o tome koliko tekućine ima u njima.
  3. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte nekoliko minuta dok luk ne omekša. Začinite ružmarinom i sušenim timijanom.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga s lukom i gljivama oko pola minute.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, dobro ga promiješajte s povrćem i pirjajte sve zajedno minutu-dvije.
  6. Podlijte povrće s crvenim vinom i kuhajte sve zajedno na niskoj temperaturi dok se količina vina ne smanji za pola.
  7. U toploj vodi rastopite povrtnu kocku, dodajte umak od soje, miso pastu i kukuruzni škrob. Miješajte dok ne dobijte glatku smjesu bez grudica.
  8. Podlijte smjesom povrće, smanjite temperaturu i kuhajte oko tri do četiri minute, dok se umak ne zgusne.
  9. Dodajte kuhanu leću iz konzerve pri kraju kuhanja i dobro promiješajte.
  10. Poslužite ragu od gljiva i leće uz kuhane široke rezance. Dobar tek!
U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Kako pravilno orezati bosiljak? Za kulinarske kreacije Kako pravilno odrezati listove da vam bosiljak stalno raste?

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1