Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu.
Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.
Da biste skuhali zelenu ili smeđu leću, bit će vam potrebno između 30 i 40 minuta. Ako želite ubrzati cijeli proces pripreme – upotrijebite već kuhanu leću iz konzerve.
Sastojci za ragu od gljiva i leće:
- 500 ml crvenog vina
- 500 ml obične vode
- 450 g šampinjona
- 300 g kuhane leće
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 povrtna kocka
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica sjeckanog svježeg ružmarina
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 1 čajna žličica miso paste
- biljno ulje
- sol i papar po želji
Priprema ragua od gljiva i leće:
- Očistite gljive i narežite na komade veličine zalogaja.
- Zagrijte malo ulja na tavi i na njemu prepirjajte gljive. Pirjajte ih sve dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno između pet i deset minuta, ovisno o tome koliko tekućine ima u njima.
- Dodajte nasjeckani luk i pirjajte nekoliko minuta dok luk ne omekša. Začinite ružmarinom i sušenim timijanom.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga s lukom i gljivama oko pola minute.
- Dodajte koncentrat rajčice, dobro ga promiješajte s povrćem i pirjajte sve zajedno minutu-dvije.
- Podlijte povrće s crvenim vinom i kuhajte sve zajedno na niskoj temperaturi dok se količina vina ne smanji za pola.
- U toploj vodi rastopite povrtnu kocku, dodajte umak od soje, miso pastu i kukuruzni škrob. Miješajte dok ne dobijte glatku smjesu bez grudica.
- Podlijte smjesom povrće, smanjite temperaturu i kuhajte oko tri do četiri minute, dok se umak ne zgusne.
- Dodajte kuhanu leću iz konzerve pri kraju kuhanja i dobro promiješajte.
- Poslužite ragu od gljiva i leće uz kuhane široke rezance. Dobar tek!
Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta +3