Dal ili dhal popularno je jelo indijske kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije kuhanja.

Upravo zato ne iziskuje dugu termičku obradu niti planiranje – složiti ga možete za manje od sat vremena te poslužiti na tradicionalni način – uz kuhanu rižu te pogače naan ili chapati.

U dal ide manje začina nego u indijski curry, a priprema se uglavnom od sastojaka iz smočnice koji nisu podložni brzom kvarenju.

Sastojci se, dakako, prilagođavaju osobi koja ga priprema. Gotovo svako kućanstvo u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta imaj svoj recept za ovo jelo.

Mi vam donosimo najjednostavniji recept za dal od crvene leće koja obiluje bjelančevinama biljnog porijekla.

U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima

Da bi dal imao što kremastiji okus, pred kraj kuhanja obvezno u njega dodajte i nešto punomasnog kokosova mlijeka iz konzerve.

Sastojci:

  • 1,75 l povrtnog temeljca
  • 400 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 200 g suhe crvene leće
  • 125 ml kokosova mlijeka iz konzerve
  • 2 žlice djevičanskog kokosova ulja
  • 2 čajne žličice smeđeg šećera
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica curry praha
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandra
  • sol i kajenski papar po želji

Priprema:

  1. Isperite crvenu leću u vodi, ocijedite i stavite sa strane.
  2. U većem loncu zagrijte kokosovo ulje na umjerenoj temperaturi pa na njemu ispirjajte luk nasjeckan na manje komade. Pirjajte luk oko pet minuta.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  4. Dodajte nasjeckane rajčice, šećer, curry prah, mljeveni korijandar, sol i kajenski papar. Dobro promiješajte.
  5. Dodajte crvenu leću i povrtni temeljac.
  6. Poklopite lonac i kuhajte dok curry ne zavrije. Tada smanjite temperaturu i nastavite kuhati oko 15 do 20 minuta uz povremeno miješanje.
  7. Umiješajte kokosovo mlijeko na kraju kuhanja.
  8. Poslužite curry s kuhanom rižom ili naanom. Dobar tek!