Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama sadrži oko 15 grama bjelančevina.
Tempeh se najčešće prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima.
Ako želite unijeti više okusa u tempeh, marinirajte ga barem pola sata prije pečenja.
Pečeni tempeh sljubite s drugim sezonskim povrćem te poslužite uz kuhanu rižu, krumpir ili stavite između dvije kriške kruha.
Sastojci za tempeh:
- 250 g tempeha
- 250 g šampinjona
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 manji luk
- 1-2 žlice umaka od soje
- ½ čajne žličice crvene paprike
- ½ čajne žličice luka u prahu
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice mediteranske mješavine začina
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Priprema tempeha:
- Zagrijte malo ulja u velikoj tavi pa na njemu prepirjajte luk i paprike narezane na trakice te gljive nasjeckane na kriške. Pirjajte sve zajedno oko 15 minuta uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Posolite ih i popaprite po želji te stavite sa strane.
- Tempeh narežite na kriške debljine oko pola centimetara.
- Na zagrijanom ulju ispecite tempeh koji ste začinili paprikom i lukom u prahu, mediteranskom začinskom mješavinom, kajenskim paprom i češnjakom u prahu.
- Pecite tempeh dok ne dobije zlatnosmeđu boju – otprilike tri minute. Potom dodajte umak od soje, promiješajte i nastavite pirjati oko pola minute.
- Pomiješajte pirjano povrće s temephom i sve zajedno poslužite toplo – na kriški tostiranog kruha, uz kuhanu rižu ili drugi prilog po želji. Dobar tek!
Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom +0