U siječnju ste se odlučili pridružiti pokretu Veganuary i ne jesti hranu životinjskog porijekla, ali i dalje želite uživati u omiljenim jelima? Ne brinite, ne morate se ničega odreći.
Imamo recepte za prefine veganske verzije različitih jela – možete napraviti sve od prefinog umaka bolonjez u koji ne ide ni gram mljevenog mesa, pa sve do cheesecakea bez grama sira.
Danas vam donosimo verziju i za veganski tiramisu. Obožavana talijanska slastica obično se priprema od piškota umočenih u kavu, a prekrivenih kremom na bazi jaja i slatkog sira mascarpone te kakao prahom.
Imamo recept za vegansku verziju piškota, ali i prefinu kremu koja se radi na bazi svilenog tofua i jogurta od soje. Evo što morate napraviti.
Veganski tiramisu - sastojci:
Za podlogu:
- 150 ml jake crne kave ili espressa
- 12-15 veganskih piškota
- 6 žlica šećera
- 2 žlice ruma
Za kremu:
- 350 g svilenog tofua
- 160 g veganskog maslaca
- 130 g nezaslađenog jogurta od soje
- 130 g šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Za vrh:
- 20 g veganske tamne čokolade
- 2 žlice kakao praha
Veganski tiramisu - priprema:
- U širokoj zdjeli pomiješajte kavu, šećer i rum. Miješajte sve dok se šećer na rastopi. U smjesu kratko umočite vegansku piškotu, a potom je položite na pravokutni lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok prekrijete dno lima za pečenje s piškotama – to bi trebala biti polovica ukupne količine piškota.
- Napravite kremu: u sjeckalicu ili u dobar blender stavite maslac sa sobne temperature, jogurt, svileni tofu, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete svilankastu i glatku kremu.
- Polovicu dobivene kreme premažite preko piškota u limu za pečenje. Na kremu dodajte ostatak piškota umočenih u kavu, pa preko njih premažite i ostatak kreme.
- Na vrh kolača pospite kakao u prahu i naribanu tamnu čokoladu. Stavite kolač u hladnjak da se stisne na barem sat vremena, pa poslužite. Dobar tek!
7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0