Umak bolonjez popularno je jelo talijanske kuhinje koji se sljubljuje sa širokim rezancima, a sastoji od umaka od rajčice, mljevenog mesa i korjenastog povrća.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti njegovu verziju s lećom i orasima, ili pokušati s tofuom. Ovaj proizvod biljnog porijekla obiluje bjelančevinama, a nastaje zgrušnjavanjem sojina mlijeka.

Čvrsti tofu je idealan izbor za ovaj recept – kada se smrvi ima idealnu teksturu koja podsjeća na mljeveno meso. Začini li se s odgovarajućim začinima – poput umaka od soje ili pak tekućeg dima dobit će mesni okus i aromu.

Veganski bolonjez s tofuom - sastojci:

  • 700 ml umaka od rajčice
  • 400 g široke tjestenine
  • 350 g čvrstog tofua
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 luk
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 čajna žličica čili praha
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ¼ čajne žličice tekućeg dima
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Veganski bolonjez s tofuom - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte prehrambeni kvasac, umak od soje, jednu žlicu ulja, čili prah, češnjak u prahu i tekući dim. Zdrobite tofu rukama u manje komade i stavite u zdjelu sa začinima. Sve dobro promiješajte.
  3. Prebacite dobivenu smjesu od tofua na papir za pečenje – dobro je rasprostrite po cijeloj površini lima za pečenje i pecite oko 30 minuta. Nakon 15 minuta promiješajte smjesu i nastavite peći. Ispečeni tofu ostavite sa strane.
  4. Na štednjaku skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ostavite šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala sa strane.
  5. U većoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk, stapke celera i mrkvu. Pirjajte dok povrće ne omekša.
  6. Podlijte sve zajedno umakom od rajčice, začinite sa solju i paprom. Dodajte pečeni tofu i pustite da sve zajedno kuha oko pet minuta dok se okusi na prožmu. Ako je umak pregust, u njega dodajte nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  7. U umak stavite kuhanu tjesteninu i sve zajedno poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Što kada pukne umak? Trikovi kojima možete spasiti bolonjez, holandez, ragu... Umak - 3 Umak - 2 Umak - 1 +0 Umak - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju