Na vrući ljetni dan mnogi sanjaju o ledenom desertu. Mi vam predlažemo jednu netipičnu kombinaciju – smrznuti cheesecake s borovnicama.
Štoviše, predlažemo vam vegansku verziju klasične torte od sira koja umjesto mascarponea ili sirnog namaza koristi indijske oraščiće te kokosovo vrhnje umjesto šlaga.
Ovaj cheesecake ne morate ispeći – svaka komponenta priprema se u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća, a najteži dio u cijelom procesu je čekanje da se slastica smrzne.
Sastojci za smrznuti cheesecake:
- 250 g indijskih oraščića
- 150 g badema
- 150 g datulja
- 100 g borovnica
- 100 g kokosovog vrhnja
- 2 žlice kokosova ulja
- 2 žlice javorovog sirupa / meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ limuna
Priprema:
- Namočite indijske oraščiće u vodi večer prije pripreme deserta, ili je stavite kratko prokuhati u vrućoj vodi oko 10 minuta da bi omekšali.
- Napravite bazu za cheesecake: bademe sameljite u fini prah i pomiješajte s datuljama. Dobivenu ljepljivu smjesu utisnite u limeni kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač da se stisne.
- Napravite kremu za cheesecake: ocijedite namočene / prokuhane indijske oraščiće i smiksajte ih u kremu zajedno s kokosovim vrhnjem, kokosovim uljem, javorovim sirupom, ekstraktom vanilije i svježe iscijeđenim sokom pola limuna.
- Probajte kremu. Ako vam nije dovoljno slatka – dodajte još javorovog sirupa (ili meda).
- Prelijte smjesu preko smrznute podloge, a po vrhu dodajte borovnice.
- Sve zajedno vratite u zamrzivač na oko sat vremena da se stisne.
- Ovako pripremljeni smrznuti cheesecake možete držati u ledenici do dva mjeseca. Narežite ga na manje komade i uživajte u njemu po želji. Dobar tek!
Može li bolje? 10 omiljenih recepata za deserte s Nutellom za najslađe blagdane +0