Piškote su suhi i dugi keksi poznati i pod talijanskim imenom savoiardi koji su sastavni dio brojnih slastica – od Charlotte torte do tiramisua.

Ovi duguljasti keksi tradicionalno se pripremaju od jaja, brašna i šećera. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, možete ih pripremiti s nekim alternativama.

Umjesto jaja poslužite se aquafabom. Riječ je o nazivu za tekućinu koja ostaje nakon kuhanja slanutka, graha i drugih mahunarki, a koja se nalazi i u konzervama s tim povrćem.

Aquafaba se može kupiti i zasebno u trgovinama zdrave hrane. Ne brinite se, nema okus po mahunarkama i savršeno je rješenje za pripremu slastica.

Sastojci:

  • 240 g bijelog brašna
  • 150 g šećera
  • 120 g aquafabe
  • 35 ml biljnog ulja
  • 25 g šećera u prahu
  • 20 g kukuruznog škroba
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i prekrijte ih papirom za pečenje. Stavite sa strane.
  2. Prosijajte brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i malo soli. Stavite sa strane.
  3. Mikserom istucite aquafabu u čvrst snijeg. Dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. U snijeg postupno dodajte ulje i ekstrakt vanilije.
  5. U snijeg ručno umiješajte smjesu na bazi brašna dok se sastojci ne povežu.
  6. Ostavite smjesu na sobnoj temperaturi oko desetak minuta. Potom je stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite u obliku debljih traka dužine oko sedam centimetara.
  7. S ovom smjesom možete napraviti oko 18 do 20 piškota, a najbolje ih je podijeliti na dva različita pleha.
  8. Prije nego što ih ispečete pospite ih šećerom u prahu.
  9. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
  10. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju