Piškote su suhi i dugi keksi poznati i pod talijanskim imenom savoiardi koji su sastavni dio brojnih slastica – od Charlotte torte do tiramisua.
Ovi duguljasti keksi tradicionalno se pripremaju od jaja, brašna i šećera. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, možete ih pripremiti s nekim alternativama.
Umjesto jaja poslužite se aquafabom. Riječ je o nazivu za tekućinu koja ostaje nakon kuhanja slanutka, graha i drugih mahunarki, a koja se nalazi i u konzervama s tim povrćem.
Aquafaba se može kupiti i zasebno u trgovinama zdrave hrane. Ne brinite se, nema okus po mahunarkama i savršeno je rješenje za pripremu slastica.
Sastojci:
- 240 g bijelog brašna
- 150 g šećera
- 120 g aquafabe
- 35 ml biljnog ulja
- 25 g šećera u prahu
- 20 g kukuruznog škroba
- 5 g praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i prekrijte ih papirom za pečenje. Stavite sa strane.
- Prosijajte brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i malo soli. Stavite sa strane.
- Mikserom istucite aquafabu u čvrst snijeg. Dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
- U snijeg postupno dodajte ulje i ekstrakt vanilije.
- U snijeg ručno umiješajte smjesu na bazi brašna dok se sastojci ne povežu.
- Ostavite smjesu na sobnoj temperaturi oko desetak minuta. Potom je stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite u obliku debljih traka dužine oko sedam centimetara.
- S ovom smjesom možete napraviti oko 18 do 20 piškota, a najbolje ih je podijeliti na dva različita pleha.
- Prije nego što ih ispečete pospite ih šećerom u prahu.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira +1