Talijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svijetu, a neki od razloga za to su kvalitetni i sezonski sastojci koji se koriste. Koliko su kvalitetne namirnice važne, dobro pokazuju slavna talijanska jela koja broje tek nekoliko sastojaka - poput carbonare.

Također, Talijani većinom ne kompliciraju u kuhinji, nego koriste jednostavne tehnike kako bi namirnice zablistale i mudro kombiniraju sastojke. Dobar spoj slatkih, slanih i gorkih okusa jelima daje slast, a mirisni začini zaokružuju cijelu priču. Osim toga, domišljati trikovi šlag su na torti jer kuhanje čine zabavnim i kreativnim.

Hrskavi rižoto

Carlo Cracco, kuhar s Michelinovom zvjezdicom, poznat je po inovativnom pristupu tradicionalnim talijanskim jelima. Od viška rižota stvara nova jela, kao što su hrskave kuglice - arancini. Ohlađeni rižoto oblikuje u loptice pa ih uvalja u brašno, istučena jaja i zatim krušne mrvice te ih isprži u dubokom ulju. Prema želji, loptice možete i napuniti šunkom, sirom poput mozzarelle ili raguom. U tom slučaju raširite rižoto na dlan, u sredinu stavite željeni nadjev pa oblikujte kuglice.

Arancini Arancini (Foto: Getty Images)

Sirup balzamičnog octa

Talijani se ne boje eksperimentiranja sa slatkim i slanim kombinacijama kako bi dobili punoću okusa i uravnoteženost jela. U umake i variva slobodno dodajte sušeno voće, kao što su grožđice ili marelice, a poslužit će i desertno vino. Upotrijebiti možete i redukciju balzamičnog octa. Zagrijte balzamični ocat na laganoj vatri pa kuhajte miješajući dok ne postane sirupast.

Redukciju dodajte salatama, pečenim prokulicama, punjenim gljivama, tjesteninama, rižotima, a pokoja kap pruža i odličan okus sladoledu ili voću kao što su breskve i jagode. Neki kuhari dodat će i malo šećera – na dvije šalice octa dodajte pola šalice šećera. U tom ćete slučaju skratiti vrijeme koje je potrebno za reduciranje. Prije dodavanja jelima redukciju balzamičnog octa ostavite da se ohladi.

Pohanje sa senfom Hrana i piće Pohanje sa senfom: Trik za bogatiji okus, zabavniju teksturu i - puno manje prljavog posuđa

Domaća ricotta

Ricotta je svježi talijanski sir bijele boje, granulaste teksture i blagog slatkastog okusa koji se koristi u različitim jelima – od umaka za različite kremaste tjestenine do finih slatkih nadjeva u kolačima i tortama. Talijani često ricottu pripremaju kod kuće, a ovdje saznajte kako. 

Gremolata pri ruci

Gremolata je zeleni začinski umak, talijanski klasik koji se dodaje brojnim jelima kako bi se istaknuli mediteranski okusi i arome. Talijani ga dodaju i u sendviče te razne salate, a pruža i sjajan okus prilozima kao što su palenta, riža ili tjestenina. Osnovni recept uključuje sitno sjeckani češnjak i peršin te naribanu limunovu koricu, a kuhari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji. Što sitnije nasjeckajte peršin i češnjak pa naribajte limunovu koricu. Promiješajte, posolite i popaprite te prema želji dodajte koju kap limunova soka.

Trik za višak kruha

Gusta toskanska juha koja se može jesti topla ili hladna može biti predjelo ili glavno jelo, a baš uvijek ima fantastičan i nezaboravan okus Italije. Između ostalog, radi se od viška kruha. Recept potražite ovdje.

Hrskavi krumpiri Hrana i piće Običan sastojak za ogromnu razliku: Trik s bjelanjkom za neobično hrskav i savršeno začinjen pečeni krumpir

Savršeni njoki

Recepti kuma talijanske gastronomije Antonija Carluccija i dalje žive u njegovim kuharicama i bilježnicama kuharica i kuhara, a jedan od omiljenih zasigurno je onaj za savršeno flafaste njoke. Trik je u krumpirima koji se ne kuhaju, nego peku u pećnici pa gnječe i miješaju s brašnom i jajetom. Recept potražite ovdje.

Njoki Njoki (Foto: Shutterstock)

Koja tjestenina za koji umak?

Općenito je pravilo: što je glađa tjestenina, to umak treba biti rjeđi. Presavijeni ili nazubljeni oblici idealni su za gušće umake. Špageti, kao i druga dugačka tjestenina okruglog oblika, prikladna je za većinu umaka, ali ne i uz bolonjez. Kako biste iskoristili čari tog umaka, najbolje ga je poslužiti uz tagliatelle (dugački rezanci, obično 5 mm širine) jer njihovi rubovi omogućuju bolji okus.

Kratka tjestenina poput makarona ili penna (pera ili cjevčice) najbolja je za umak arrabiata (pinkantni umak od češnjaka, rajčice, ljutih papričica i maslinova ulja) ili dugo kuhane rague od mesa i rajčica. Ta kratka tjestenina, koja uključuje i farfalle (mašnice) te fusille (federi), kao i vrste prazne cjevaste tjestenine, jede se s taman toliko umaka da ih pokrije. Vrlo sitna i kratka tjestenina, poput zvjezdica ili kružića, najbolja je u juhama.

Začinski trik

Tostirajte svoje začine: Prije upotrebe začina poput kumina, komorača ili korijandra u talijanskim, ali i ostalim receptima zagrijte ih na suhoj tavi nekoliko minuta. Tom se tehnikom pojačava aroma i produbljuje okus, pa jela postaju kompleksnija. Jela možete poboljšati i dodavanjem aromatiziranog maslinova ulja. Zagrijte ulje s češnjakom, ružmarinom, majčinom dušicom, čilijem ili nekim drugim aromatičnim sastojkom po želji, pazeći da ne prokuha. Ostavite da se ohladi, procijedite i iskoristite ulje za salate, povrće na žaru, pizze i pogače.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik s kojim svježe jagode neće početi truliti u hladnjaku odmah nakon kupovine

Eksperiment: pesto

Dok se tradicionalni pesto radi od bosiljka, pinjola, češnjaka, parmezana i maslinova ulja, slobodno eksperimentirajte s različitim sastojcima. Iskoristite rikulu, medvjeđi luk, kelj ili peršin umjesto bosiljka, a pinjole zamijenite orasima ili bademima. Tako ćete dobiti brzinski, ukusan i zdrav umak za tjesteninu ili rižu.

Svježi štih

Korica limuna, naranče ili limete nije rezervirana samo za deserte; i slanim jelima daje svjež, mogli bismo reći - živahan okus, ali i primamljiv izgled. Fino naribanu koricu pospite po tjestenini, plodovima mora i salatama kako biste dobili osvježavajuću notu. U talijanskoj, ali i ostalim kuhinjama kiselkaste note osobito dobro pašu u masnijim jelima i pomažu u balansiranju okusa.

5 malih električnih roštilja savršenih za pečenje mesa na balkonu Jeftinije.hr, WEBER Q 1400 Dark Grey, 335 eura Pevex, VOX GB 1000, 24,90 eura Elipso, Tefal Plancha Booster, 111,50 eura +2 Bauhaus, SEVERIN PG 8117 Boost S, 199 eura

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju