Ricotta je svježi talijanski sir bijele boje, granulaste teksture i blagog slatkastog okusa koji obiluje bjelančevina no sadrži tek pet do 10 posto masnoće.

Ricotta se koristi u različitim jelima – od umaka za različite kremaste tjestenine do finih slatkih nadjeva u kolačima i tortama.

Ovaj se sir tradicionalno priprema od ostataka sirutke, no za zgušnjavanje mlijeka možete se poslužiti alkoholnim octom ili limunovim sokom. Neki stručnjaci ističu da je alkoholni ocat bolje dodati u punomasno mlijeko kada ricottu želite iskoristiti za slana jela, a limunov sok kada planirate od njega raditi slastice.

Sirutka je nusproizvod pripreme ricotte. Nemojte je bacati u smeće! Riječ je o vrlo zdravom napitku bogatom bjelančevinama koji jača organizam i djeluje protuupalno. Držite je u hladnjaku i pijte samostalno ili dodajte zdravim smootiejima.

Sastojci za pripremu ricotte:

  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 60 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice alkoholnog octa
  • prstohvat soli

Priprema ricotte:

  1. Pomiješajte mlijeko, vrhnje za šlag i sol u srednje velikom loncu. Zagrijte sastojke lonca dok kuhinjski termometar ne dosegne 85 stupnjeva Celzijusa.
  2. Dodajte ocat i umiješajte ga u ostale sastojke – smjesa bi se odmah trebala počet zgušnjavati.
  3. Smanjite temperaturu na najmanje i ostavite smjesu u loncu 20 minuta bez miješanja i dodirivanja. Vidjet ćete kako se sir odvaja od sirutke.
  4. Procijedite ricottu od sirutke te je odmah poslužite toplu ili je stavite u posudu i pohranite u hladnjak do 10 dana. Dobar tek!

Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana? Sir Grana Padano Parmigiano Reggiano +1 Parmigiano Reggiano

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju