Ricotta je svježi talijanski sir bijele boje, granulaste teksture i blagog slatkastog okusa koji obiluje bjelančevina no sadrži tek pet do 10 posto masnoće. Koristi se u različitim jelima – od umaka za različite kremaste tjestenine do finih slatkih nadjeva u kolačima i tortama.

Ovaj se sir tradicionalno priprema od ostataka sirutke, no za zgušnjavanje mlijeka možete se poslužiti alkoholnim octom ili limunovim sokom. Neki stručnjaci ističu da je alkoholni ocat bolje dodati u punomasno mlijeko kada ricottu želite iskoristiti za slana jela, a limunov sok kada planirate od njega raditi slastice.

Ljekoviti napitak Hrana i piće Ljekoviti napitak za manje od 10 kuna: Prijatelj ravnog trbuha i zdrave jetre

Sirutka je nusproizvod pripreme ricotte. Nemojte je bacati u smeće! Riječ je o vrlo zdravom napitku bogatom bjelančevinama koji jača organizam i djeluje protuupalno. Držite je u hladnjaku i pijte samostalno ili dodajte zdravim smootiejima.

Sastojci za pripremu ricotte:

  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 60 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice alkoholnog octa
  • prstohvat soli

Cannoli Hrana i piće Omiljeni slatkiš sa Sicilije: Napravite cannole poput talijanskog chefa

Priprema ricotte:

  1. Pomiješajte mlijeko, vrhnje za šlag i sol u srednje velikom loncu. Zagrijte sastojke lonca dok kuhinjski termometar ne dosegne 85 stupnjeva Celzijusa.
  2. Dodajte ocat i umiješajte ga u ostale sastojke – smjesa bi se odmah trebala počet zgušnjavati.
  3. Smanjite temperaturu na najmanje i ostavite smjesu u loncu 20 minuta bez miješanja i dodirivanja. Vidjet ćete kako se sir odvaja od sirutke.
  4. Procijedite ricottu od sirutke te je odmah poslužite toplu ili je stavite u posudu i pohranite u hladnjak do 10 dana. Dobar tek!

Zapostavljena vrsta sira puna bjelančevina za sjajan slatki i slani doručak Tost sa sirom ricotta - 1 Tost sa sirom ricotta - 3 Tost sa sirom ricotta - 4 +0 Tost sa sirom ricotta - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju