Al dente tjestenina s osvježavajućim i ukusnim umakom na bazi sira, pinjola i bosiljka savršena je kombinacija za toplije dane. Najbolje od svega je što se umak pesto genovese ne kuha, već ga je moguće smiksati u blenderu za manje od pet minuta.

Ovaj tip umaka danas se jede u cijelom svijetu, no potječe, kako mu ime govori iz sjeverne talijanske regije Ligurije, odnosno iz njezina glavnog grada – Genove.

Kao što Bologna ima svoj tradicionalni recept za umak bolonjez, tako i Genova s ponosom ističe onaj za pesto genovese. Štoviše, Gospodarska komora u Genovi objavila je točan recept za aromatični umak koji ima točno 7 sastojaka.

U "pravom“ pestu genovese moraju se naći ligurijski listići svježeg bosiljka, mediteranski pinjoli, češnjak iz Vessalica, ligurijsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, krupna morska sol i dva tipa sira – parmezan i pecorino sa Sardinije.

Sastojci se tradicionalno sljubljuju u mužaru, no zbog uštede vremena i snage mnogi ga danas pripremaju u blenderu. Sastojci za pesto genovese Sastojci za pesto genovese (Foto: Stockfood)
Tjestenina s pestom može se naći u svakom ligurijskom restoranu, a na jelovniku obično će biti ponuđeni trenetti (tjestenina slična špagetima), trofie (tjestenina slična pljukancima) ili corzetti (diskovi od tijesta veličine kovanica).

Ipak, mnoge će iznenaditi da se u ligurskoj tradiciji tjestenini pridružuje i kuhani krumpir te mahune. Krumpir, tjestenina i mahune kuhaju se u jednom loncu, a na kraju samo promiješaju s pestom te završe s nešto naribanog parmezana.

Takvo jelo Talijani zovu pasta alla ligure con patate e fagiolini, ili pesto avvantaggiato.

Recept za pesto genovese:
4 šake svježih listića bosiljka
30 grama pinjola
50 grama parmezana
30 grama sira pecorino
2 češnja češnjaka
morska sol po želji
ekstradjevičansko maslinovo ulje po potrebi

Priprema u blenderu:
Stavite sve sastojke u mužar i smiksajte dok ne dobijete umak.

Priprema u mužaru:
1. Zdrobite očišćene češnjeve češnjaka s pinjolima.

2. Kada dobijete pastu, posolite, dodajte nešto maslinova ulja i listiće bosiljka. Polako gnječite u mužaru dok ne potrošite sve listiće i ne dobijete umak lijepe teksture.

3. Prebacite smjesu u zdjelu i pomiješajte s naribanim sirom. Prelijte preko kuhane tjestenine. Dobar tek!

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte u što sve možete staviti pesto genovese. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju