Recepti kuma talijanske gastronomije Antonija Carluccija i dalje žive u njegovim kuharicama i bilježnicama kuharica i kuhara, a jedan od omiljenih zasigurno je onaj za savršeno flafaste njoke. Trik je u krumpirima koji se ne kuhaju, nego peku u pećnici pa gnječe i miješaju s brašnom i jajetom.
Miješanje je najbolje obaviti "bez struje" jer miksanjem krumpir postaje previše ljepljiv. Kad je riječ o odabiru brašna, preporučuje se tip 00. Oblikovane njoke lagano pritisnite o zupce vilice - tako će kasnije moći upiti više umaka.
Poslužiti ih možete s brzim umakom od gorgonzole. Zagrijte 30 grama maslaca pa ubacite 150 g sira narezanog na kockice. Prema potrebi dodajte mlijeka pa ubacite listove špinata. Kad špinat uvene, umak je gotov.
Sastojci za njoke od krumpira:
800 g brašnastih krumpira
200 g brašna
1 srednje veliko jaje
sol i papar
Priprema:
1. Krumpire probodite na nekoliko mjesta nožem pa pecite na 200 stupnjeva Celzijusa oko jedan sat ili dok ne omekšaju.
2. Ogulite ga pa zgnječite u pire i pomiješajte s brašnom i jajetom. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu. Oblikujte "kobasicu" promjera 2 cm i režite komade veličine 2 cm. Jedan po jedan lagano pritisnite o zupce vilice i stavljajte na pobrašnjen ubrus.
3. Zakuhajte vodu u velikom loncu pa posolite. Ubacite njoke i izvadite ih nakon što isplivaju na površinu.
Tradicijski recept od 5 sastojaka za domaće krafne i poderane gaće +1