Pappa al pomodoro gusta je toskanska juha koja se može jesti topla ili hladna, može biti predjelo ili glavno jelo, a baš uvijek ima fantastičan i nezaboravan - okus Italije.
Priprema se od svježih rajčica, maslinovog ulja, češnjaka, bosiljka i kruha. Toskana je poznata po svojim juhama u koje obično ide njihov domaći, toskanski kruh – od jučer. Toskanski kruh izvrsno će zamijenit ciabatta, seljački kruh ili koji god već imate kod kuće.
Ako nemate starog kruha, svježi se može prosušiti na suncu, u pećnici, tosteru ili na tavi bez masnoće. Kriške kruha koje nećete ukuhati u juhu, nego ih poslužiti uz nju, možete premazati čitavim češnjem češnjaka i nježno poprskati maslinovim uljem.
Jedini trik u ovome jednostavnom jelu je – kvaliteta sastojaka. A s obzirom na to da ni sastojaka nema mnogo, zapravo morate samo paziti na maslinovo ulje. Obavezno koristite ekstra djevičansko i domaće maslinovo ulje, ako ga možete nabaviti – jer upravo će ono će napraviti ovo jelo savršenim… ili i ne baš.
Sastojci za Pappa al pomodoro:
- 50 ml maslinovog ulja, plus za posluživanje
- 1 veliki luk, narezan na sitno
- 6 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 4 grančice bosiljka
- 200 g starog kruha, bez kore, isjeckanog na kockice
- 800 g rajčica iz konzerve
- 1 čajna žličica šećera
- 200 ml povrtnog temeljca
- sol
- papar
- čili u prahu (po želji)
Priprema Pappa al pomodoro:
- Zagrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu i dinstajte luk i češnjak (ako želite, dodajte i prstohvat čilija) na laganoj vatri 15-ak minuta ili dok ne omekšaju.
- Dodajte procijeđene rajčice iz konzerve i kuhajte dok većina tekućine ne ispari.
- Sada dodajte i sok od rajčice iz konzerve, 3 grančice bosiljka, šećer, povrtni temeljac i kruh te kuhajte još 10-ak minuta (dok se sav kruh ne raspadne), uz redovito miješanje.
- Dobro posolite i popaprite.
- Poslužite juhu toplu, ohlađenu na sobnu temperaturu ili hladnu uz hrskavi kruh. Ukrasite bosiljkom i kapnite još nekoliko kapi maslinova ulja.