Pappa al pomodoro gusta je toskanska juha koja se može jesti topla ili hladna, može biti predjelo ili glavno jelo, a baš uvijek ima fantastičan i nezaboravan - okus Italije.

Priprema se od svježih rajčica, maslinovog ulja, češnjaka, bosiljka i kruha. Toskana je poznata po svojim juhama u koje obično ide njihov domaći, toskanski kruh – od jučer. Toskanski kruh izvrsno će zamijenit ciabatta, seljački kruh ili koji god već imate kod kuće.

Ako nemate starog kruha, svježi se može prosušiti na suncu, u pećnici, tosteru ili na tavi bez masnoće. Kriške kruha koje nećete ukuhati u juhu, nego ih poslužiti uz nju, možete premazati čitavim češnjem češnjaka i nježno poprskati maslinovim uljem.

Jedini trik u ovome jednostavnom jelu je – kvaliteta sastojaka. A s obzirom na to da ni sastojaka nema mnogo, zapravo morate samo paziti na maslinovo ulje. Obavezno koristite ekstra djevičansko  i domaće maslinovo ulje, ako ga možete nabaviti – jer upravo će ono će napraviti ovo jelo savršenim… ili i ne baš.

Sastojci za Pappa al pomodoro:

  • 50 ml maslinovog ulja, plus za posluživanje
  • 1 veliki luk, narezan na sitno
  • 6 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 4 grančice bosiljka
  • 200 g starog kruha, bez kore, isjeckanog na kockice
  • 800 g rajčica iz konzerve
  • 1 čajna žličica šećera
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • sol
  • papar
  • čili u prahu (po želji)

Priprema Pappa al pomodoro:

  1. Zagrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu i dinstajte luk i češnjak (ako želite, dodajte i prstohvat čilija) na laganoj vatri 15-ak minuta ili dok ne omekšaju.
  2. Dodajte procijeđene rajčice iz konzerve i kuhajte dok većina tekućine ne ispari.
  3. Sada dodajte i sok od rajčice iz konzerve, 3 grančice bosiljka, šećer, povrtni temeljac i kruh te kuhajte još 10-ak minuta (dok se sav kruh ne raspadne), uz redovito miješanje.
  4. Dobro posolite i popaprite.
  5. Poslužite juhu toplu, ohlađenu na sobnu temperaturu ili hladnu uz hrskavi kruh. Ukrasite bosiljkom i kapnite još nekoliko kapi maslinova ulja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju