Pappa al pomodoro gusta je toskanska juha koja se može jesti topla ili hladna, može biti predjelo ili glavno jelo, a baš uvijek ima fantastičan i nezaboravan - okus Italije.

Priprema se od svježih rajčica, maslinovog ulja, češnjaka, bosiljka i kruha. Toskana je poznata po svojim juhama u koje obično ide njihov domaći, toskanski kruh – od jučer. Toskanski kruh izvrsno će zamijenit ciabatta, seljački kruh ili koji god već imate kod kuće.

Ako nemate starog kruha, svježi se može prosušiti na suncu, u pećnici, tosteru ili na tavi bez masnoće. Kriške kruha koje nećete ukuhati u juhu, nego ih poslužiti uz nju, možete premazati čitavim češnjem češnjaka i nježno poprskati maslinovim uljem.

Jedini trik u ovome jednostavnom jelu je – kvaliteta sastojaka. A s obzirom na to da ni sastojaka nema mnogo, zapravo morate samo paziti na maslinovo ulje. Obavezno koristite ekstra djevičansko  i domaće maslinovo ulje, ako ga možete nabaviti – jer upravo će ono će napraviti ovo jelo savršenim… ili i ne baš.

Sastojci za Pappa al pomodoro:

  • 50 ml maslinovog ulja, plus za posluživanje
  • 1 veliki luk, narezan na sitno
  • 6 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 4 grančice bosiljka
  • 200 g starog kruha, bez kore, isjeckanog na kockice
  • 800 g rajčica iz konzerve
  • 1 čajna žličica šećera
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • sol
  • papar
  • čili u prahu (po želji)

Priprema Pappa al pomodoro:

  1. Zagrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu i dinstajte luk i češnjak (ako želite, dodajte i prstohvat čilija) na laganoj vatri 15-ak minuta ili dok ne omekšaju.
  2. Dodajte procijeđene rajčice iz konzerve i kuhajte dok većina tekućine ne ispari.
  3. Sada dodajte i sok od rajčice iz konzerve, 3 grančice bosiljka, šećer, povrtni temeljac i kruh te kuhajte još 10-ak minuta (dok se sav kruh ne raspadne), uz redovito miješanje.
  4. Dobro posolite i popaprite.
  5. Poslužite juhu toplu, ohlađenu na sobnu temperaturu ili hladnu uz hrskavi kruh. Ukrasite bosiljkom i kapnite još nekoliko kapi maslinova ulja.

 

Pravi talijanski dragulji za sva osjetila: Toskana i Cinque Terre rezervirani su za prave romantičare Cinque Terre (Pet zemalja) UNESCO je 1997. godine uvrstio na popis svjetske baštine Cinque Terre sela su izgrađena na strmim liticama iznad mora do kojih se dolazi vlakom iil pješice Ovih pet sela nalazi se unutar dvanaest kilometara prekrasne obale po kojoj možete šetati +13 Cinque Terre nudi mnoštvo lokalnih vina i prekrasan ručak s pogledom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju