Ne postoji valjda osoba na svijetu koja ne voli pohanu hranu. Najobičniji komad mesa, povrća ili sira u trenu postaje bar malo ukusniji i zanimljiviji u ogrtaču od krušnih mrvica.

Ali uz pohanje obično ide i jako puno prljavog i slijepljenog posuđa, što znači i više čišćenja. Naravno, tu je i postupak brašno-jaja-mrvice za svaki komadić koji pohate, a brzina kojom će vam on dosaditi obrnuto je proporcionalna veličini komada hrane s kojima baratate. Još jedna nezgodna stvar s pohanjem je to što se i brašno i mrvice "uprljaju" s jajima pa ih najčešće morate baciti.

Naša domaća kuhinja poznaje recepte u kojima se mrvice ne koriste za pohanje, nego se samo kratko preprže na ulju i posipaju po hrani. Ali takvo što je dosta nezgodno za odreske ili riblji file, a o siru da ne govorimo.

U potrazi za trikom kako pojednostavniti pohanje, ubrzati ga i smanjiti količinu posuđa za pranje, naišli smo na savjete da se umjesto jaja (i brašna) koristi senf. Morali smo isprobati i rezultat je više nego dobar. Jasno, i na pogled i na okus znat ćete da se ne radi o klasičnom pohanom, ali trik je svakako dobar.

Senf zapravo ovdje služi kao ljepilo, a za isti učinak neki koriste i majonezu. Krušne mrvice će se zalijepiti za senf i dobit ćete i bogatiji okus i teksturu, a potrošit ćete puno manje vremena nego što bi vam trebalo za klasično pohanje. Na ovaj način možete pohati i ribu, meso jednako će dobro pristajati uz piletinu, govedinu i svinjetinu.

Još jedan super trik je korištenje silikonskog kista. Ako ga već nemate, nabavite ga pod hitno jer će vam dobro doći u puno kuhinjskih situacija, od premazivanja tave za palačinke uljem do glaziranja pečenja. A i senf ćete kistom vrlo jednostavno – i bez tragova po čitavoj kuhinji – namazati na kriške tikvica ili patlidžana ili file mesa ili ribe koji ćete "lažno" pohati.

Senf, naravno nije ovdje samo ljepilo, nego će i lijepo obogatiti okus hrane, pa prilagodite vrstu senfa onome što pržite, i naravno, svom osobnom ukusu. S, primjerice, svinjskim fileom jako će se dobro slagati senf od meda, s gorkim patlidžanima dobro će ići ljuti kineski senf, a jakobove kapice savršeno će se sljubiti s vinskim vinaigrette senfom.

Kada ovako "ajnpanirate" hranu, dovoljno je da samo jednu stranu onoga što ćete pohati obložite senfom i mrvicama – dobit će dovoljno i okusa i teksture.

Kao i kod klasičnog pohanja, morate paziti da vatra nije prejaka da vam mrvice ne izgore, pa pohajte na srednjoj do srednje jakoj vatri.

  Tajna mekog mesa, slasnih umaka i salata: 7 fantastičnih načina na koje možete iskoristiti senf u kuhinji Medaljoni u umaku od gljiva Umak Pileći paprikaš +0 Piletina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju